Hlavní obsah

Jiří Pospíšil byl u výslechu kvůli Dozimetru. Odešel bočním východem

Jiří Pospíšil /TOP 09/ při příchodu na policejní výslech. Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil /TOP 09/ byl dnes vypovídat na policii kvůli kauze Dozimetr. Výslech trval více než čtyři hodiny. Po jeho skončení se Pospíšil vyhnul kameře Seznam Zpráv a odešel bočním východem.

Článek

Do komunálních voleb zbývá 57 dní. Bývalý ministr spravedlnosti, expředseda TOP 09 a současný europoslanec Jiří Pospíšil je dvojkou na kandidátce SPOLU v Praze. Kandidatury se nevzdal, přestože jeho jméno zaznívá v souvislosti s kauzou Dozimetr. Tedy s případem, ve kterém policie podezřívá skupinu lidí kolem lobbisty Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petr Hlubučka /STAN/ z korupce v pražském dopravním podniku.

Jiří Pospíšil ve čtvrtek kvůli tomu vypovídal na policii. A měl také možnost konečně vše vysvětlit veřejnosti. Dosud se totiž k podezřením, že se například v minulosti sešel v zahraničí s hlavou organizované skupiny Michalem Redlem, vyjadřoval jen na twitteru nebo v SMS zprávách.

Na otázku reportérky Seznam Zpráv – jak se seznámil s Michalem Redlem, dnes před výslechem neodpověděl. Místo toho řekl: „Jdu na výslech dobrovolně. Podám veškeré informace a potom je případně rád budu komentovat.“

Zastupitel hlavního města ještě dodal, že vždy jednal s představiteli hnutí STAN. „Veškeré informace, podrobné, konkrétní, dostane dneska vyšetřovatel této kauzy,“ uvedl Pospíšil.

Na policii se u výslechu zdržel více než čtyři hodiny. A přestože před ním přislíbil promluvit i na kameru Seznam Zpráv, reportérce se po jeho skončení vyhnul a odešel bočním východem, který se obvykle nepoužívá.

Poté nezvedal telefon. Jeho právní zástupce Tomáš Sokol nejdříve uvedl, že musí dodržovat mlčenlivost, a proto nemůže výslech svého klienta komentovat. Večer však nakonec po konzultaci s klientem vyjádření poskytl: „Já to hodnotím kladně. Podle otázek, které policisté pokládali, při výslechu nevyplynulo nic, co by mého klienta nějakým způsobem diskreditovalo.“

Jiří Pospíšil později poslal opět jen SMS zprávu. V ní zdůraznil, že o výslech na policii požádal sám, prý aby vyvrátil spekulace, které se ho týkají a které se objevily v médiích.

„Vypovídal jsem jako svědek. A policii jsem poskytl veškeré informace. S ohledem na to ale, že se jedná o neveřejnou fázi trestního řízení, bylo mi doporučeno kauzu nyní nekomentovat,“ napsal Pospíšil.

Jiří Pospíšil je s kauzou Dozimetr spojován především kvůli svému bývalému poradci a blízkému spolupracovníkovi Jiřímu Fremrovi, který kvůli případu vystoupil z TOP 09.

V kauze není mezi 13 obviněnými, avšak jeho jméno dokumenty o zahájení trestního stíhání uvádějí. Jiří Fremr se podle policie stýkal s Michalem Redlem a podle výpovědi jednoho z obviněných, kterou přinesly Seznam Zprávy, byl součástí skupiny a využíval pro její zájmy politický vliv TOP 09.

Jiří Pospíšil se po propuknutí kauzy od svého spolupracovníka distancoval, avšak jejich spojení opět připomněl obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja, který usiluje o pozici spolupracujícího svědka.

Seznam Zprávám popsal, že Fremr jednal s hlavou organizované skupiny Michalem Redlem i jménem Jiřího Pospíšila. Podle Dovhomilji společně uzavřeli dohodu, jak si rozdělit vliv v městských firmách. „Ta dohoda vznikla po volbách, rozdělili si vliv. V dopravním podniku byli všichni, ale třeba Pražská plynárenská připadla TOP 09 a Michal Redl to respektoval.“

Dovhomilja také tvrdí, že Jiří Pospíšil se společně se svým poradcem Fremrem, politikem Petrem Hlubučkem a lobbistou Michalem Redlem setkal na už zmíněné zahraniční schůzce, na které si zúčastnění prý domluvili rozdělení vlivu v Praze.

Někdejší předseda TOP 09 takovou schůzku odmítá. „Zcela vylučuji, žádnou dohodu jsme neuzavřeli. S panem Dovhomiljou jsem nikdy nemluvil. Pokud s ním něco řešil pan Fremr, pak to rozhodně nebylo s mým vědomím, natož pak s pověřením,“ reagoval před časem na slova obviněného Dovhomilji europoslanec.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Související témata:

Doporučované