Hlavní obsah

Tajné rozhovory mluví jinak, s penězi ale Hlubučka nechytili

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petra Hlubučka (STAN) policisté v pátek odpoledne přivedli před vazební soud.

Reklama

Bývalého náměstka pražského primátora Hlubučka (STAN) poslal soud v pátek do vazby. Policie na něj má zatím jen nepřímé důkazy, vyplývá z dosud dostupných informací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi

Na tajně nahraných rozhovorech o něm říkají, že když vidí peníze, „zablikají mu očička“ a „úplně se zblázní“. Povídají si o tom, kolik mu už dali. A řeší, jak jim pomůže dosadit vytipované lidi do klíčových pozici na pražském dopravním podniku.

Petra Hlubučka (STAN), dnes už bývalého náměstka pražského primátora, poslal soud v pátek odpoledne do vazby – kvůli obvinění z korupce a vytvoření třináctičlenné zločinecké skupiny, která podle policie systematicky kasírovala úplatky.

Šéfem skupiny byl podle policejní verze příběhu zlínský podnikatel Michal Redl, napojený na Hlubučkovu větev ve hnutí Starostů a nezávislých. Od pátku sedí rovněž ve vazbě.

Co ale detektivové na Hlubučka, jehož kauza otřásla pověstí STANu i ve vrcholné politice, vlastně mají?

Zdůraznit je třeba jedno: Hlubučka vyšetřovatelé nechytili s úplatkem, nemají natočené, jak si říká o peníze ani nezadokumentovali, že ladí podmínky konkrétních dopravních zakázek tak, aby z nich bylo možné díky korupci odčerpat peníze.

Policejní důkazy proti Hlubučkovi jsou hlavně nepřímé, jak ukazuje neveřejný text usnesení o zahájení trestního stíhání a povolení k domovním prohlídkám, které Seznam Zprávy podrobně prostudovaly.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michala Redla poslal soud v pátek do vazby.

„Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usnesení o zahájení trestního stíhání se skutečně diametrálně liší od toho, jak jsou klient a jeho role v kauze dopravního podniku, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentovány,“ vycítil ostatně možné slabé místo vyšetřovatelů advokát Lukáš Trojan, který Hlubučka zastupuje.

Osmačtyřicetiletý Hlubuček je stíhaný pro účast ve zločinecké skupině a pro přijetí úplatku.

Kriminalisté vycházejí hlavně z odposlechů a nahrávek ostatních členů – například právě šéfa a pokladníka Redla, jemuž se s mikrofony a kamerami tajně nabourali do jeho apartmá v centru Prahy, Pavla Dovhomilji, který údajné úplatky vyjednával, nebo Mateje Augustína, člena představenstva dopravního podniku.

Informace z odposlechů pak policisté zasadili do konkrétních zakázek – IT tendrů či vymáhání dlužných pokut, z nichž skupina podle obvinění získávala (nebo plánovala získat) miliony.

Hlubuček osobně, jak aspoň říká dokument o zahájení trestního stíhání, v úplatcích nevystupuje.

„Ne, bylo to tak, protože já jsem to držel pro něho a to se rozhodilo dál tomu původnímu, ty si vzali takhle. Toto jsme dali Slepici, toto jsme nechali tady a to se pak rozčíslo, že?“ nahráli policisté Redla loni v únoru v jeho bytě, jak na tabletu vypisuje sumy, přepočítává hotovost a ukládá si ji do peněženky.

„Slepice“ je důležitá přezdívka: Ve skupině se tak říkalo právě Hlubučkovi, chovateli okrasných slepic.

„Slepičákovi musíme dát aspoň 15 tisíc,“ zní na dalším Redlově odposlechu a policisté k tomu poznamenávají, že částka je v eurech. A do třetice citace z policejního usnesení, které tlumočí, co zachytily mikrofony: „Poté si mezi sebou (Redl a spol.) dělí částku 180 tisíc, což je pro každého 45 tisíc. Redl opět zmiňuje, že minule dávali Slepičákovi.“

Odposlechy bez politika

Pro vyšetřovatele korupce je přitom nejlepší, když mají pachatele nejen natočeného, jak peníze přijímá. Ale navrch ho při tom ještě zatknou. Jako bývalého hejtmana Davida Ratha s krabicí od vína napěchovanou sedmi miliony. To ale u Hlubučka nemají.

Pro zajímavost: V odposlouchávaném Redlově bytě se Hlubuček podle policistů neúčastnil „obchodních“ jednání skupiny, nýbrž jen několika párty.

Hlubučka policisté viní z toho, že korupční skupinu pomáhal vytvořit: S jeho politickým vlivem se, tvrdí detektivové, podařilo skupině dosadit do dopravního podniku ty správné lidi – a ti pak pro ni pracovali na těžbě úplatků z konkrétních zakázek. Dokonce došlo i na to, že dopravní podnik musel zrušit už uzavřené výběrové řízení na jednoho z manažerů: Nezvítězil totiž ten, koho si Redl s Hlubučkem přáli.

Když bylo třeba před dvěma lety obsadit místo šéfa technické správy, dostali Redl s Hlubučkem tip na Martina Vejsadu, manažera, který tak začal vládnout nad zakázkami v hodnotě stovek milionů.

„Chci, aby jsi panu Vejsadovi případně řekl, co ta práce všechno obsahuje, protože prostě hledáme vhodného kandidáta, ať se samozřejmě do výběrového řízení přihlásí kdokoli, ale nemůžeme to nechat náhodě, jo?“ vysvětloval Hlubuček ještě před Vejsadovým jmenováním do odposlouchávaného mobilu.

Kdo spolupracoval s policií

Hlubučka však – na rozdíl od Redla a dalších členů skupiny – policisté nenatočili, jak řeší zakázky. Například developerský projekt Nové Holešovice, společnou akci dopravního podniku a soukromého investora, za nějž skupina podle policie požadovala úplatek pět milionů.

Právě to je jedna za zakázek, která může být fatální pro Redla a další členy skupiny. Developer Serge Borenstein nabídku odmítl a svěřil se magistrátnímu náměstku pro dopravu Adamu Scheinherrovi (Praha Sobě), který se loni obrátil na policii.

Ve složitější situaci se ocitá i Petr Adam, obchodní zástupce firmy Komo-Com, jenž je obviněn ve stejné kauze kvůli podplácení. Adam si vyslechl obvinění za to, že se údajně snažil přesvědčit člena dozorčí rady dopravního podniku Michala Zděnka, ať si vezme půl milionu za dohození stamilionové zakázky na radiový systém.

Zděnek ale nabídku ohlásil na policii a pak hrál s Adamem hru – naoko s úplatkem souhlasil, zatímco detektivové jejich schůzky natáčeli. Adam nakonec na jedné z nich hodil Zděnkovi do auta obálku se sto tisíci – coby první zálohu. Policie tak má důkazy jak o korupčním vyjednávání, tak o předání částky.

Reklama

Doporučované