Hlavní obsah

Bývalá radní z TOP 09 odstoupila kvůli Pospíšilovi a Dozimetru z voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Petr Hlubuček (STAN) je mezi obviněnými, Jiří Pospíšil (TOP 09) obviněný není. Podle svědka se ale účastnil schůzky, kde se měl domlouvat vliv na městské zakázky.

Reklama

Vadí jí, že Jiří Pospíšil z voleb neodstoupil, i když je spojován s lidmi, kteří jsou podle policie podezřelí z rozsáhlé korupce a machinací se zakázkami v pražském dopravním podniku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidátní listiny pro podzimní komunální volby se uzavírají už za několik dní a dvojkou v Praze zatím zůstává lídr TOP 09 Jiří Pospíšil.

Kvůli tomu se však rozhodla zrušit svou kandidaturu bývalá radní v Praze 5, advokátka Nadežda Priečinská.

Vadí jí, že Jiří Pospíšil z voleb neodstoupil, i když je spojován s lidmi, kteří jsou podle policie podezřelí z rozsáhlé korupce a machinací se zakázkami v pražském dopravním podniku.

Kolegům z krajské organizace v minulých dnech napsala, že z kandidátky odstupuje. „Od vypuknutí kauzy Dozimetr, která má žel přesah také do TOP 09, jsem považovala za samozřejmé, že kdokoliv, na koho dopadne byť jen stín jakékoliv spojitosti s touto kauzou, vyvodí svoji politickou zodpovědnost. To by mělo být přirozené očekávání od strany, kde fungují zdravé očištěné mechanismy,“ píše Nadežda Priečinská v dopise adresovaném předsednictvu a volebnímu manažerovi.

Advokátka měla podle předběžných dohod kandidovat na volitelném 21. místě kandidátky volební koalice SPOLU (ODS, TOP 09, STAN), která může podle dosavadních průzkumů získat až kolem tří desítek křesel v pětašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města.

„Poté, co se v médiích objevily informace o figurování Jiřího Fremra, jako blízkého spolupracovníka Jiřího Pospíšila v odposleších ke korupční kauze Dozimetr, a následně také informace o možných významných kontaktech samotného Jiřího Pospíšila s osobami v této kauze trestně stíhanými, jsem tedy očekávala, že také on sám vyvodí svoji politickou zodpovědnost a vzdá se kandidatury, aby nepřenášel zátěž odpovědnosti na stranu, její představitele, členy a kandidáty,“ píše dále v dopise Nadežda Priečinská.

Jiří Pospíšil je s kauzou kolem bývalého politika STAN Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla spojován od samého počátku.

Nejprve z policejních dokumentů vyplynulo, že úzké vazby s Hlubučkem, Redlem a s dalšími obviněnými udržoval jeho blízký spolupracovník Jiří Fremr. Poté Seznam Zprávy přinesly svědectví jednoho z obviněných Pavla Dovhomilji, který usiluje o status spolupracujícího obviněného a tvrdí, že skupina podezřelých využívala při ovlivňování zakázek Pospíšilův politický vliv. Svědek dokonce říká, že se Jiří Pospíšil účastnil schůzky, kde se rozdělovaly sféry vlivu v pražských městských společnostech.

Jiří Pospíšil to odmítá, v kauze není stejně jako jeho někdejší asistent Jiří Fremr stíhán. K případu se bývalý předseda TOP 09 nevyjadřuje - odkazuje na to, že požádal policii, aby mohl v kauze svědčit. A jako svědek se prý nemůže vyjadřovat.

Přesto však předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová adresovala na začátku července Pospíšilovi výzvu, že by měl svoji účast v komunálních volbách kvůli Dozimetru zvážit. „Na jeho místě bych zodpovědnost vyvodila minimálně v té míře, že bych už nekandidovala a nezatěžovala tak všechny kolegy,“ řekla v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Podle informací Seznam Zpráv se 1. července sešlo pražské předsednictvo TOP 09 s vedením strany, aby probralo Pospíšilovu kandidaturu v podzimních komunálních volbách.

„Vedení strany zastoupené paní předsedkyní Pekarovou Adamovou a místopředsedy Michalem Kučerou a Tomášem Czerninem velmi důrazně akcentovalo, aby pan Pospíšil vyvodil politickou odpovědnost a odstoupil z kandidátky,“ popsal pro Seznam Zprávy člen předsednictva pražské organizace TOP 09, který si nepřál být jmenován.

Pospíšil si tehdy vzal několik dní na rozmyšlenou a poté předstoupil před krajské předsednictvo s výše uvedeným sdělením, že sám kontaktoval policii a požádal ji o výslech. A že do té doby kandidátku neopustí.

Podle informací Seznam Zpráv má Pospíšilův výslech na policii termín až poté, co mají být podle zákona odevzdány finální podoby kandidátních listin – termín je 19. července ve čtyři hodiny odpoledne.

„Očekává se, že se to tak nějak vysedí,“ říká o Pospíšilově postoji k věci jeden ze členů pražského předsednictva. „Všichni počítají s tím, že už se nic neobjeví,“ dodává.

Pospíšila a jeho spojení s kauzou Dozimetr čerstvě zmínil i krajský funkcionář STAN a zároveň radní Prahy 5 David Dušek. Krajská organizace STAN podle něj nikdy nespolupracovala přímo s obviněným podnikatelem Redlem, zato Pospíšil ano.

„Spolupráci realizoval Redl skrze Hlubučka či skrze pana Pospíšila, jak jsem pochopil. Protože tam došlo k rozdělení vlivu mezi Fremra a Redla, kteří ovládali svá politická uskupení,“ řekl Dušek pro server Lidovky.cz.

Pospíšil ani Pekarová na žádosti redakce o rozhovor na téma pražské kandidátky několik dní nereagovali.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované