Hlavní obsah

Rakušan: Michal Hašek nám neprospívá, ale zkoušet úředníky bude nadále

Foto: Profimedia.cz

Michal Hašek a Jindřich Rajchl na tiskové konferenci strany Pro na začátku února 2024.

Reklama

Ministr vnitra se vyjádřil k informaci Seznam Zpráv, že zkušebním komisařem vnitra je Michal Hašek. Podle Víta Rakušana splnil exhejtman formální požadavky a politické smýšlení není důvodem pro vyhazov.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý jihomoravský hejtman a nyní i přední funkcionář strany PRO Michal Hašek bude pokračovat ve službách Ministerstva vnitra a spolurozhodovat o kariérách stovek úředníků.

Ministr vnitra Vít Rakušan, v jehož éře vnitro Haška na tuto pozici angažovalo, sice v reakci na informace Seznam Zpráv tvrdí, že se mu to nelíbí, ale hned dodal, že se na tom nic nezmění.

„Angažmá lidí, jako je pan Hašek, obrazu státní správy vůbec neprospívá. Osobně bych s ním nikdy nespolupracoval, je to usvědčený lhář a teď navíc oblékl pochybný politický dres,“ uvedl v pátek Rakušan na sociální síti X s tím, že informace vyvolala velké pozdvižení a on sám dodnes nevěděl, že pro vnitro – konkrétně pro Institut veřejné správy  – Hašek pracuje.

Zároveň ale dodal, že to není důvod, aby Hašek na vnitru skončil. „Splnil formální nároky pro tuhle činnost, a dokud ji bude dělat tak, jak má, tedy dokud bude jako jeden z členů komise zkoušet budoucí úředníky ze znalosti zákona o krajích, což je zhruba náplň jeho práce, o místo nepřijde,“ doplnil Rakušan.

Kdo přesně na vnitru z Haška komisaře pro úřednické zkoušky udělal, se však stále neví. Rakušanův resort se odpovědi na tento dotaz vyhnul.

Původní zpráva:

Doktor ze slovenského městečka

Michal Hašek reportérům řekl, že zároveň působí na ministerstvu jako lektor úředníků a uspořádal pro ně už desítky přednášek a lekcí.

Ohledně své kvalifikace argumentuje mimo jiné zkušenostmi ze státní správy a svým právnickým titulem z Masarykovy univerzity. Reportéři ale v minulosti rozkryli podezření kolem navazujícího studia, díky kterému Hašek používá titul JUDr.

Hašek si ho opatřil ve slovenském městečku Sládkovičkovo na základě rigorózní práce nazvané Družstvo, která by dle některých odborníků neobstála ani jako středoškolská seminárka. Pochybnosti o dostatečných odborných kvalitách mu ostatně už v éře ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zablokovaly vstup do Legislativní rady vlády.

Navíc se Michal Hašek v lednu stal šéfem jihomoravské buňky strany PRO Jindřicha Rajchla. Samy instituce Ministerstva vnitra – přesněji jeho Centrum proti hybridním hrozbám – přitom v analýzách upozornily, že Rajchl je známý šířením dezinformací a kremelské propagandy.

Experti vnitra i kontrarozvědka BIS dlouhodobě varují před snahami ruských a proruských sil odradit Česko od efektivní obrany či od pomoci napadené Ukrajině.

Michal Hašek se ještě jako hejtman bratřil s ruským gangem Noční vlci, který využívá režim Vladimira Putina k propagandě. I ministr vnitra Rakušan v roce 2022 uvedl, že tito motorkáři v Česku nejsou vítání.

Nyní ministr vnitra ale mluví pouze o politickém smýšlení Haška. S tím, že není v Česku důvodem pro vyhazov. „Když hájím demokracii a právní stát, hájím je se vším, co přinášejí. I když mi to zrovna nevyhovuje. Princip váží víc než osobní pocity,“ uzavřel ministr Rakušan.

Kauzy Michala Haška

  • Jako jihomoravský hejtman si Hašek pořídil auto s modrými majáčky, i když to zákon nepovoluje. Paragrafy obešel, když z vozu papírově udělal sanitku.
  • Hašek si také opatřil uniformu dobrovolných hasičů s výložkami odpovídajícími hodnosti podplukovníka. Neměl ji za desítky let asistence u požárů jako ostatní. Šéfce krajských dobrovolných hasičů koupil z krajských peněz auto, v němž jezdila.
  • Titul doktora práv JUDr. Hašek získal ve slovenském Sládkovičově. Svou rigorózní práci pak přes sliby, že ji zveřejní, roky tajil. Když ji reportéři získali a nechali analyzovat expertům, ti uvedli, že by v Česku propadla i jako středoškolská seminárka.
  • Za Michala Haška roky mluvila neexistující mluvčí pod jménem Lucie Proutníková. Bylo to krycí jméno kontroverzní lobbistky Jany Mrencové, odsouzené za to, že nabízela ovlivňovat novináře za peníze. Hašek firmám Mrencové z veřejných peněz tajně poslal 3,7 milionu korun.
  • Hašek v přímém televizním přenosu celkem jedenáctkrát lhal o tom, že nebyl v Lánech tajně jednat s prezidentem Milošem Zemanem. K jeho překvapení ovšem ve stejném čase schůzku potvrdil budoucí ministr vnitra Milan Chovanec. Lánský puč proti předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi se nezdařil.

Reklama

Doporučované