Hlavní obsah

Rathovi a jeho ženě vrátili přes milion. Z peněz zabavených po zatčení

Foto: Vojtěch Blažek

David Rath u jednoho ze soudů, který řešil jeho případ.

Reklama

Soud vydal Davidu a Evě Rathovým přes 1,3 milionu korun. Podle konstatování soudu tyto peníze nepocházely z trestné činnosti v případech, v niž byl bývalý politik odsouzen k osmi rokům ve vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který si za korupci už odseděl osmiletý trest za mřížemi, se dostal k části majetku zajištěnému policisty v květnu 2012, kdy byl zatčen.

Krátce před tím, než Rath před zhruba dvěma týdny opustil podmíněně vězení, rozhodl Okresní soud Praha-západ, že jemu a jeho manželce Evě vydá 1,314 milionu korun.

Do rozhodnutí, na základě kterého byl Rath propuštěn na svobodu, to napsal soudce Ondřej Klusák. „Odsouzenému (Davidu Rathovi) byla vydána částka ve výši 657 000 Kč ze soudní úschovy. Stejná částka pak byla vydána i jeho manželce,“ uvedl Klusák.

Rathův advokát Roman Jelínek i mluvčí Okresního soudu Praha-Západ Dominik Duchoň tuto informaci potvrdili. Oba shodně uvedli, že tyto peníze, které byly zajištěny při domovní prohlídce, s korupční kauzu nijak nesouvisely.

„Peníze uložené v úschově nepocházely z trestné činnosti Davida Ratha, v rámci trestního řízení byly zajištěny pouze z toho důvodu, že nebylo zřejmé, kdo je jejich vlastníkem,“ uvedl Duchoň.

V květnu 2012, kdy byl Rath zadržen a obviněn, detektivové našli v jeho domě 8,6 milionu korun a více než milion korun v eurech.

To, že se zmíněná částka, o jejíž vydání se nyní rozhodlo, netýkala rozsáhlé korupční kauzy, v níž byl Rath odsouzen, rozhodl dříve podle Jelínka krajský i vrchní soud.

„Proto je krajský soud převedl na účet Okresního soudu Praha-Západ do úschovy a ten část z nich vydal manželům Rathovým a o druhé části rozhodne až podle výsledku dědického řízení,“ doplnil Jelínek.

Co zajistila policie u Ratha a spol.?

  • Davidu Rathovi zabavila policie zhruba 22 milionů korun. Z toho bylo sedm milionů v krabici od vína. Dalších 8,6 milionu korun a přes jeden milion eur bylo v domě Ratha. K 10 milionům, které se našly u něho doma, se ale poté přihlásil jeho otec Ratmír Rath. Na účtu Rathova advokáta pak policie zablokovala asi pět milionů.
  • Kateřině a Petru Kottovým zajistila policie při domovní prohlídce přes 40 milionů. Většinu z této částky – asi 35 milionů – měli ve svém domě, další peníze pak na bankovních účtech a také v akciích.
  • Přitom objem peněz, které jim policie zajistila, nemusel odpovídat tomu, co se skupině kolem Ratha podařilo z veřejných rozpočtů získat. Podle jednoho z odposlechů se Kateřina Kottová (dříve Pancová) chlubila svému současnému manželovi Petrovi, jak už získala mnohem více, než plánovala.
  • „Když jsem začala ty peníze vydělávat, byla jsem z toho opravdu nadšená. A říkala jsem si: ‚Chci vydělat 50 milionů.‘ To byla moje meta. Jsem si říkala, že když to vydělám, nebudu mít strach, že nebudu žít v nouzi. A vem si, dneska mám takových 65,“ prohlásila Kateřina Kottová na tajně pořízené nahrávce.

V tomto dědickém řízení jde o majetek po Rathově otci. Ratmír Rath zemřel už v říjnu 2014. Ale dodnes provází dědické řízení spor mezi jeho syny: Davidem a Michalem. A pravomocný rozsudek zatím nepadl. Případ nyní řeší Obvodní soud pro Prahu 6.

„Aktuálně je ve věci zpracováván znalecký posudek z oboru písmoznalectví, po jeho vypracování bude nařízeno jednání,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Informaci o vydání peněz soudce zmínil v části rozhodnutí, v níž uvedl, jak se bude živit a co bude dělat Rath po svém propuštění z vězení.

V době, kdy byl ve vězení, pomáhal a pracoval jako lékař ve vězeňské nemocnici a poliklinice. S Vězeňskou službou bude dál spolupracovat. Částečný úvazek si nechá ještě ve své ordinaci v Hostivici.

„Z uvedených pracovních poměrů by měl mít příjem od 50 do 90 tisíc korun hrubého,“ sečetl soudce Klusák. A dále uvedl, že Rathovým cílem je splatit finanční trest. Podle pravomocného rozsudku soudu má zaplatit 13 milionů korun.

Se zaplacením mu pomáhá i rodina. „Má zaplaceno asi šedesát procent, kdy se jedná o částku kolem sedmi milionů korun,“ doplnil soudce Klusák.

Reklama

Doporučované