Hlavní obsah

Hlavní korupčník Rath je venku, jeho komplicové Kottovi sedí dál za mřížemi

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý hejtman David Rath na archivním snímku.

Reklama

Korupční kauza pro Davida Ratha tento týden skončila. Za mřížemi si odseděl zhruba čtyři roky. Další spolupachatelé trestné činnosti - manželé Petr a Kateřina Kottovi - jsou ještě ve vězení.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath se téměř na den přesně po jedenácti letech od zatčení s krabicí od vína, ve které bylo podle policie sedm milionů korun, dostal z vězení na svobodu.

Pro další dva hlavní aktéry této korupční kauzy - manžele Petra a Kateřinu Kottovy - ale ještě případ nekončí. Oba jsou dál za mřížemi.

Kott si odpykává zbytek z osmi roků ve věznici v Brně-Bohunicích. Kottová, která dostala stejný trest, je pak v pražské Ruzyni. „Zatím ještě zůstávají ve vězení,“ potvrdil pro Seznam Zprávy advokát Tomáš Sokol, který manžele zastupuje.

Petr a Kateřina Kottovi byli stejně jako David Rath odsouzeni ve dvou větvích korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Jenže zatímco oba manžele poslal soud nejprve na šest let do vězení, Rathovi vyměřil sedmiletý trest.

Ve druhé větvi pak všem třem zvýšil soud trest na osm let. Takže Kottovi dostali dva roky navíc, Rathovi se trest zvýšil jen o rok. A mohl tak už před pár týdny žádat o podmíněné propuštění. Na svobodu se dostal toto úterý.

Kottovi tak ještě několik týdnů nebo možná měsíců za mřížemi zůstanou. Jak potvrdily mluvčí Městského soudu Brno Petra Láníčková i Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová, manželé žádné žádosti o podmíněné propuštění zatím neposlali. Právě tyto soudy by měly poté o jejich propuštění rozhodovat.

Soudy přitom v minulosti konstatovaly, že David Rath měl při páchání trestné činnosti při manipulování veřejných zakázek roli nejdůležitější.

Třeba loni Vrchní soud v Praze napsal v rozsudku, že z pozice hejtmana Středočeského kraje a člena Rady Středočeského kraje David Rath ovlivňoval proces výběrového řízení ve prospěch předem dohodnutého vítěze a také to, aby bylo možné vyčerpat veškeré prostředky kraje vyčleněné na danou zakázku.

„Bez jeho přičinění a kontroly by trestná činnost ztratila jeden z nejdůležitějších článků a v podstatě by byla nerealizovatelná,“ stojí v rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Časová osa kauzy Davida Ratha

  • David Rath byl zatčen kvůli korupci při zakázkách ve Středočeském kraji v květnu 2012. Zadržen byl podle policie s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. V červnu 2019 byl pravomocně odsouzen na sedm let do vězení.
  • Poprvé nastoupil Rath do vězení v říjnu 2019. Ze sedmiletého trestu si za mřížemi odseděl zhruba 3,5 roku. Na svobodu se podmíněně dostal v lednu 2022.
  • V lednu 2020 soud uznal Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými i v druhé větvi korupční kauzy. Za to mu soud o jeden rok prodloužil zmíněný sedmiletý trest vězení. Pravomocný rozsudek padl v červnu 2022.
  • Podruhé nastoupil Rath do vězení v lednu 2023. Propuštěn byl 16. května.

Navíc tento odvolací soud vyzdvihl i fakt, že samotná organizovaná skupina si jeho služeb cenila: „Nelze ani pominout skutečnost, že to byl právě obžalovaný (David Rath), kdo na inkasovaných úplatcích získal ze všech obžalovaných největší podíl.“

David Rath strávil celkově nakonec ve vězení zhruba čtyři roky. Soud mu ale při propuštění na svobodu stanovil maximální sedmiletou zkušební lhůtu. Během ní se nesmí provinit proti zákonu, jinak by se do vězení vrátil.

I během této doby, kdy byl za mřížemi, pomáhal a pracoval jako lékař ve vězeňské nemocnici a poliklinice. A tato spolupráce bude nejspíše pokračovat.

„Má uzavřenou smlouvu s Vězeňskou službou, že bude vykonávat činnost lékaře ve věznici v Brně, Pankráci a Ruzyni. Na dvě třetiny úvazku bude pracovat pro Vězeňskou službu,“ řekl Rathův advokát Roman Jelínek. Částečný úvazek si nechá ještě ve své ordinaci v Hostivici.

Reklama

Doporučované