Hlavní obsah

Rath je na podmínku na svobodě. Dále bude pracovat pro Vězeňskou službu

David Rath si odseděl i druhý trest.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý středočeský hejtman si odseděl trest za to, že ho v roce 2012 zatkli, jak si odnáší peníze z úplatků. Vězení za korupci má za sebou, soud mu stanovil nejpřísnější možnou podmínku v délce sedmi let.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci.

„Bylo shledáno, že další pobyt ve vězení už není třeba,“ řekl pro Seznam Zprávy Rathův advokát Roman Jelínek.

O propuštění Ratha rozhodl už minulý čtvrtek Městský soud v Brně. Státní zástupce si nechal čas pro rozhodnutí, zda podá stížnost. K tomu ale nedošlo. A tak byl Rath v úterý propuštěn. Ve vězení tak kvůli druhému korupčnímu případu byl od 9. ledna do 16. května.

Z prvního, sedmiletého trestu si Rath za mřížemi odpykal zhruba 3,5 roku. Propuštěn byl loni v lednu, kdy už mu soud stanovil také maximální sedmiletou zkušební lhůtu. Během ní se nesmí provinit proti zákonu, jinak by se do vězení vrátil.

David Rath – i v době, kdy byl ve vězení – pomáhal a pracoval jako lékař ve vězeňské nemocnici a poliklinice. „V poliklinice měl pravidelné služby. V nemocnici pak sloužil o víkendech a o svátcích,“ uvedl advokát Jelínek.

Podle něho bude Rath s Vězeňskou službou dál spolupracovat. „Má uzavřenou smlouvu s Vězeňskou službou, že bude vykonávat činnost lékaře ve věznici v Brně, Pankráci a Ruzyni. Na dvě třetiny úvazku bude pracovat pro Vězeňskou službu,“ doplnil Jelínek. Částečný úvazek si nechá ještě ve své ordinaci v Hostivici.

Za Ratha se nyní kvůli propuštění zaručil Svaz pacientů, jehož prezidentem je jeho dlouholetý přítel Luboš Olejár. Navíc ještě do konce května by měl tento svaz jmenovat Ratha „pacientským ombudsmanem“ pro celé Česko.

Časová osa kauzy Davida Ratha

  • David Rath byl zatčen kvůli korupci při zakázkách ve Středočeském kraji v květnu 2012. Zadržen byl podle policie s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. V červnu 2019 byl pravomocně odsouzen na sedm let do vězení.
  • Poprvé nastoupil Rath do vězení v říjnu 2019. Ze sedmiletého trestu si za mřížemi odseděl zhruba 3,5 roku. Na svobodu se podmíněně dostal v lednu 2022.
  • V lednu 2020 soud uznal Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými i v druhé větvi korupční kauzy. Za to mu soud o jeden rok prodloužil zmíněný sedmiletý trest vězení. Pravomocný rozsudek padl v červnu 2022.
  • Podruhé nastoupil Rath do vězení v lednu 2023. Propuštěn byl 16. května.

Trest i pro Metrostav

Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest.

Obžalobě v této případu čelila i největší česká stavební společnost Metrostav, které soud spolu s její dceřinou firmou Metrostav Infrastructure uložil zákaz plnění veřejných zakázek na tři roky.

Rath i stavební společnost se proti verdiktu dovolali. Rozhodnutí tak bude ještě přezkoumávat Nejvyšší soud. Obžalobě čelilo v Rathově kauze kromě ústřední trojice dalších šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta.

Reklama

Související témata:

Doporučované