Hlavní obsah

Se „sekerou“ 65 milionů. Českou ambasádu v Austrálii postavil sponzor zemanovců

Foto: MZV, Seznam Zprávy

Vizualizace budovy nového velvyslanectví Česka v Canbeře.

Reklama

Ministr Jan Lipavský (Piráti) je na cestě po Indo-Pacifiku. Navštíví i Austrálii. Tam má Česku rozestavěnou ambasádu. Stavba nové budovy vyšla nejméně na 210 milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S doplatkem extra 70 milionů korun a několikaletým zpožděním končí stavební dobrodružství Ministerstva zahraničních věcí (MZV) daleko v Austrálii.

Ještě za vlády Andreje Babiše (ANO) se rozjela stavba nové ambasády v Canbeře. Šlo o ojedinělý projekt, český stát se málokdy v zahraničí pouští do stavebních prací. Budovy úřadů v cizině si zpravidla diplomacie kupuje či pronajímá, protože je to prostě jednodušší a nepoměrně levnější.

Zakázku u protinožců za více než 200 milionů korun měla na starost česká firma Avers, která ji řídila z Prahy. Avers v minulosti patřila ke sponzorům Strany práv občanů, partaje spojené s exprezidentem Milošem Zemanem.

V těchto dnech je na návštěvě v Austrálii ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), jednat bude zejména o bezpečnostních tématech, velmi živé je v oblasti soupeření s Čínou. „Indo-Pacifik je jedno z hlavních dějišť geopolitického soupeření. Bezpečnost v regionu se přímo promítá do bezpečnosti v Evropě a naopak. Austrálie je pro nás klíčovým partnerem, máme na místě kyber-atašé,“ řekl Seznam Zprávám Lipavský. Během cesty se setká s místní ministryní zahraničí, ministryní vnitra i s celou řadou dalších politiků a expertů.

Novou ambasádu ale ještě pořád nebude moct „pokřtít“.

Past pandemie

Je to dlouhá sága. O stavbě nové ambasády se rozhodlo v druhé půlce minulé dekády, kdy zemi pevnou rukou vládl premiér Babiš a prezident Zeman, Ministerstvo zahraničních věcí spravovali sociálnědemokratičtí ministři. Stavět se nakonec začalo v srpnu 2020, tedy za ministra zahraničí Tomáše Petříčka s původním rozpočtem 147 milionů korun. Hotovo mělo být celkem rychle, za rok a půl.

Do stavby ale vpadla covidová pandemie. Už tak komplikovaná stavba na dálku, na druhé straně planety, se ještě více zdramatizovala.

„Stavební práce musely být zastaveny v období 26. 6. 2021 - 1. 11. 2021 z důvodu proticovidových opatření vyhlášených australskou vládou,“ říká dnes mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Proticovidová opatření dál stavbu prodražovala. „MZV vyslalo přímo do Austrálie technický dozor stavby, který musel po příjezdu nastoupit do 14denní karantény a tak podobně,“ popsala pro Seznam Zprávy v roce 2021 tehdejší mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová. Redakce příběh výstavby ambasády u protinožců dlouhodobě sleduje.

Mohlo by vás zajímat

Unijní agentura EUSPA se rozrůstá, provozuje navigaci Galileo a chystá konkurenci Muskova Starlinku. Přestavba nového sídla bude stát Česko dvě miliardy korun.

Sympatie k SPOZ

Jak říká nynější mluvčí diplomacie Drake, podle platných smluv má výstavba objektu skončit do letošního dubna. Dalších několik měsíců bude podle něj trvat „zabydlení“ nového velvyslanectví.

„Nyní je vypsáno výběrové řízení na dodavatele zabezpečení a strukturované kabeláže, kdy firma bude muset splňovat bezpečnostní parametry, například prověření ze strany Národního bezpečnostního úřadu. V návaznosti na dokončení tohoto kroku by se v červenci tohoto roku měl instalovat interiér,“ upřesnil mluvčí.

Prodleva se podepsala i na ceně stavby. „Se společností AVERS, s. r. o. byl dne 9. 11. 2023 podepsán Dodatek č. 7 Smlouvy o dílo s cenou 212 964 637 korun a s termínem dokončení 31. 3. 2024,“ dodal ještě Drake.

Oproti původnímu rozpočtu jde o prodražení o 65 milionů korun.

Společnost Avers patří k etablovaným stavebním firmám, které se specializují také na rekonstrukce historických objektů. A v posledních letech se podílela na řadě velkých projektů, například na opravě pražského Negrelliho viaduktu.

V minulosti se ovšem dostala do hledáčku médií v souvislosti s finančním darem pro zemanovskou Stranu práv občanů. Partaji, kterou spoluřídil poradce Zemana Martin Nejedlý, prý majitelé firmy Avers peněžní dar poskytli ze sympatií.

„Bylo zjevně chybou, že jsme se vedle nemocnic, hendikepovaných sportovců nebo kojeneckého ústavu rozhodli (ovlivněni sympatií příbuzného k SPO) jedinkrát sponzorsky podpořit politickou stranu. Poučení je hořké,“ komentoval to v roce 2017 zakladatel společnosti Josef Koška v České televizi. Tehdy totiž dávali investigativní novináři dar v hodnotě 300 tisíc korun do souvislosti se zakázkou na opravu restaurace Na Baště v areálu Pražského hradu. Nejedlý spojitost odmítl.

Reklama

Doporučované