Hlavní obsah

Stěhování evropské „NASA“ na Palmovku nabírá zpoždění. Kvůli tajným dokumentům

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na Palmovce zatím stojí jen skelet příštího sídla evropské kosmické agentury.

Reklama

Unijní agentura EUSPA se rozrůstá, provozuje navigaci Galileo a chystá konkurenci Muskova Starlinku. Přestavba nového sídla bude stát Česko dvě miliardy korun.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Už příští rok by tu mělo být živo, stát by tu měl evropský „babylon“ a dobývat by se odtud měl vesmír. Zatím tu ovšem stojí pouze starý známý opuštěný betonový skelet uprostřed městské džungle. Ani žádné práce tu neběží.

Jsme na pražské Palmovce, u budovy, která původně měla být radnicí Prahy 8, ale druhou šanci dostala jako nové sídlo evropské kosmické agentury EUSPA.

Od loňska běží výběrové řízení na přestavbu budovy Nová Palmovka pro potřeby rozrůstající se unijní agentury, která zatím sídlí ve skromnějším objektu v Bubenči. V zakázce jde o hodně – má hodnotu dvou miliard korun a zároveň je v sázce dobrá pověst Česka u partnerů v Bruselu.

Jak ale zjistily Seznam Zprávy, projekt nabírá zpoždění. A už teď je celkem jasné, že původní termín stěhování v příštím roce nelze stihnout. Průběh výběrového řízení mají protahovat přísná bezpečnostní opatření – kompletní dokumentace k zakázce je v utajovaném režimu. O agenturu se coby základnu evropského kosmického výzkumu a družicové navigace například v minulosti zajímala ruská špionáž na českém území.

Konkurence pro Muska

Podle původního jízdního řádu se výběrové řízení na stěhování evropské obdoby NASA mělo uzavřít hned po novém roce. „Výběrové řízení aktuálně pokračuje a termín odevzdání nabídek je 15. 2.,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Podle jeho vyjádření potrvá zhruba dva měsíce vyhodnocení nabídek uchazečů.

Vzhledem k tomu, že podle plánu má samotná přestavba Nové Palmovky pro potřebu unijních úředníků trvat 22 měsíců, není už zřejmě možné stihnout původní termín stěhování. Tím měla být druhá půlka příštího roku.

„V memorandu, které jsme podepsali s vládou na začátku roku 2023, jsme cílili na termín stěhování ve třetím čtvrtletí roku 2025,“ napsala Seznam Zprávám ředitelka komunikace agentury EUSPA Milena Hrdinková, mimochodem někdejší státní tajemnice pro evropské záležitosti za vlády Andreje Babiše (ANO).

Důvodem přesunu ze stávající adresy, bývalé budovy Konsolidační agentury u Strossamyerova náměstí na Praze 7, je to, že se má agentura rozrůst. Dnes má pražské sídlo asi 350 zaměstnanců, toto číslo se ale má v řádu let minimálně zdvojnásobit.

Význam agentury stoupá, provozuje evropský navigační systém Galileo, do budoucna má také konkurovat Starlinku amerického magnáta Elona Muska – a to projektem IRISS Constellation, který poskytne evropským státům zabezpečenou satelitní komunikaci a zároveň i kvalitní internetové připojení i v odlehlých lokalitách. Tyto technologie hrají tak důležitou roli v bezpečnosti a obraně zemí EU.

Tajná dokumentace

Zdržení má být způsobené přísnými bezpečnostními opatřeními, která provázejí stěhování prestižní agentury.

„Investiční odbor byl – vzhledem k dotazům na projektovou dokumentaci – nucen posunout termín odevzdání finálních přihlášek, tak aby došlo k jejich zodpovězení v zákonné lhůtě. Vzhledem k požadavku Agentury Evropské unie pro kosmický program je celý proces ve vyhrazeném režimu, tzn. že předávání informací probíhá za zpřísněných bezpečnostních opatření,“ řekl Seznam Zprávám náměstek primátora pro územní plán Petr Hlaváček (STAN).

Podle jeho slov nejde o zásadní zdržení. „Během jarních měsíců by mělo dojít k podpisu smlouvy s vítězem výběrového řízení a vzápětí k zahájení stavebních prací,“ dodává.

Podle informací Seznam Zpráv EUSPA oproti prvnímu stěhování do Prahy, které proběhlo v roce 2012, zpřísnila bezpečnostní opatření, která provázejí její přesuny. Už před dvanácti lety se psalo například o tom, že celé vrchní patro sídla EUSPA je v podstatě nedobytná buňka zajištěná i proti laserovým odposlechům. A už i první stěhování expertů a úředníků specializující se na výzkum vesmíru se zpožďoval. Teď utajení podléhá celý projekt.

Server Neovlivní.cz v roce 2015 psal o administrativním sídle Galilea jako o „terči ruské špionáže“. Diplomatické zdroje i tajné služby tehdy měly zaznamenat jejich zvýšenou snahu o kontakty s lidmi z této agentury. A to především s těmi, kteří mají na starost kosmické projekty.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Budoucí sídlo prestižní agentury stále čelí „nájezdu“ času.

Celé stěhování má vyjít zhruba na dvě miliardy korun. Politici a experti jsou přesvědčení, že tato investice se Česku vrátí díky tomu, že se posílí jeho pověst vědeckotechnického centra.

Sídlo agentury přirovnává její předseda správní rady Václav Kobera k centru gravitace, které k sobě přitáhne firmy. „Pokud vytvoříte centrum gravitace, tak se sem sestěhují firmy z Evropy, popřípadě z celého světa a propojí se s českým prostředím. Je to velká příležitost, aby se inovační a technologická úroveň Česka zvedla,“ řekl loni v létě podle ČTK Kobera, který je současně ředitelem Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu dopravy.

Reklama

Související témata:
Galileo (navigační systém)

Doporučované