Hlavní obsah

Musk vypnul Starlink a zmařil Ukrajincům útok na flotilu u Krymu

Foto: Naresh111, Shutterstock.com

Elon Musk už několikrát sklidil kritiku za „proruské“ výroky.

Reklama

Elon Musk loni tajně nařídil vypnutí satelitní sítě Starlink, kterou využívaly ukrajinské jednotky, a zmařil tak útok na ruskou flotilu u Krymu. V nové biografii, která mapuje roli miliardáře ve válce, o tom píše Walter Isaacson.

Článek

Americký novinář Walter Isaacson je bývalý ředitel CNN a někdejší editor časopisu Time. Nyní sepsal novou biografii výstředního miliardáře, v níž popisuje, že Musk loni nařídil vypnutí Starlinku, čímž zmařil ukrajinský útok na ruské lodě.

Když se ukrajinské vodní drony s výbušninami přiblížily k ruské flotile, „ztratily spojení a vyplavily se na břeh“, popisuje Isaacson ve výňatku, který ještě před zveřejněním knihy získala americká CNN.

Muskovo rozhodnutí, po němž ho ukrajinští představitelé prosili o zapnutí satelitů, podle spisovatele plynulo ze strachu, že Rusko na ukrajinský útok na Krym odpoví jadernými zbraněmi.

Starlink není určen k útokům dronů, míní Musk

Nová kniha od Isaacsona, autora uznávaných životopisů Steva Jobse a Alberta Einsteina, se soustředí na Muskovu roli ve válce na Ukrajině.

Poté, co Rusko těsně před začátkem invaze loni v únoru narušilo ukrajinské komunikační systémy, Musk souhlasil, že Ukrajině poskytne za miliony dolarů internetovou službu Starlink vyrobenou společností SpaceX. Systémy se ukázaly být velice užitečné nejen pro běžné občany postižené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také pro akceschopnost ukrajinské armády.

O roli satelitního systému Starlink na Ukrajině

Elon Musk vzkázal, že jeho firma SpaceX nemůže donekonečna hradit náklady spojené s provozem internetových služeb Starlink na Ukrajině. Tamní představitelé ho po ostré kritice kvůli starším tweetům o mírovém plánu vzali opět na milost. Muskovi a jeho satelitnímu systému Starlink přiznali mnohé zásluhy.

Terminály Starlink na Ukrajinu dodala firma SpaceX a vlády některých západních zemí zaplatily další dodávky těchto zařízení do země, uvedla agentura Reuters.

Využití systémů Starlink ve válce ale Musk zpochybňoval.  „Kde stojím v této válce? Starlink nebyl určen k tomu, aby se zapojoval do válek. Měl sloužit k tomu, aby se lidé mohli dívat na Netflix a odpočívat, nebo se připojit kvůli škole a dělat věci pro mír, ne k útokům dronů,“ řekl Isaacsonovi miliardář.

Koncem loňského roku nastaly na Ukrajině výpadky služeb Starlink, což SpaceX nevysvětlil. V únoru pak společnost oznámila, že podnikla kroky k tomu, aby ukrajinské armádě zabránila využívat systém k ovládání bezpilotních letounů.

Starlink

Starlink je služba tvořená velkým množstvím družic i pozemních stanic, jež poskytují širokopásmové připojení k internetu. Družice létají v současné době na oběžné dráze ve výšce přibližně 550 km. Satelity se pohybují v různých výškách okolo této hodnoty. Celkem má být na oběžnou dráhu umístěno 12 tisíc družic do roku 2027. Vypouštění bylo zahájeno v roce 2019. Ačkoliv je družic nyní výrazně méně, než je finální množství, služba již funguje.

Muskova pozice k válce na Ukrajině se stala opakovaně předmětem debat. Minulý rok miliardář zveřejnil svůj návrh „mírového plánu“ pro Ukrajinu. Podle něj by měla Ukrajina získat neutrální status a zříct se Ruskem anektovaného poloostrova Krym. Pod dohledem OSN by se podle Muskova návrhu mělo na anektovaných územích uskutečnit nové hlasování o budoucnosti regionů, které by odráželo „vůli lidu“.

Zatímco Kreml návrhy miliardáře uvítal, na Ukrajině vyvolaly pobouření. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy na twitteru zveřejnil vlastní anketu, v níž lidé mohli odpovědět na otázku: „Kterého Elona Muska máte raději? Příznivce Ukrajiny, nebo Ruska?“

Reklama

Doporučované