Hlavní obsah

„Starlink je nezbytný“. Ukrajinští představitelé přiznali zásluhy Muskovi

Foto: Naresh111, Shutterstock.com

Elon Musk na snímku z léta 2021.

Reklama

Elon Musk vzkázal, že jeho firma SpaceX nemůže donekonečna hradit náklady spojené s provozem internetových služeb Starlink na Ukrajině. Tamní představitelé ho po ostré kritice kvůli starším tweetům o mírovém plánu berou na milost.

Článek

O nevoli společnosti SpaceX nadále platit internetovou satelitní síť Starlink Ukrajině informovala původně americká televize CNN s odkazem na uniklé dokumenty. Firma nejbohatšího muže světa Elona Muska v ní údajně měla žádat Pentagon, aby financování převzal.

V pátek to Musk veřejně potvrdil, když prohlásil následující: „SpaceX nežádá o kompenzaci již vzniklých nákladů, nemůže ale současný systém financovat donekonečna.“

Ještě ve stejný den na zprávu smířlivě reagoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Budu upřímný. Ať se vám to líbí, nebo ne, Elon Musk nám pomohl přežít nejkritičtější chvíle války. Byznys má právo mít své vlastní strategie. Ukrajina najde řešení, jak udržet Starlink v chodu,“ napsal Podoljak na twitter a nakonec dodal, že Kyjev od společnosti očekává zachování stabilního připojení „do konce jednání“.

K Podoljakovi se později přidal i ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Elon Musk podle něj „definitivně patří mezi největší světové soukromé podporovatele Ukrajiny“. Fedorov také uvedl, že Starlink je „nezbytnou součástí ukrajinské kritické infrastruktury“, čímž zřejmě poukazoval na skutečnost, že Muskovy satelity Ukrajině významně pomáhají i při vojenských operacích.

V sobotu Musk ukrajinskému vicepremiérovi poděkoval „za objasnění“.

Smířlivé výroky ukrajinských představitelů přicházejí nedlouho poté, co byl Musk naopak terčem jejich ostré kritiky.

Podnikatel Kyjev rozčílil svým „mírovým plánem“, v němž navrhl, aby se Ukrajina vzdala Krymu a aby pod dohledem OSN na anektovaných územích bylo vyhlášeno nové hlasování, které by odráželo „vůli lidu“.

Muska kvůli tomu například ostře kritizoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk dokonce Muskovi vzkázal, ať jde „do pr**le“.

Miliardář si mimochodem kvůli tomu v pátek do Melnyka rýpl komentářem pod tweetem dopisovatele anglickojazyčného ukrajinského deníku Kyiv Post Jasona Jay Smarta. „Starlink Elona Muska řekl, že si nemůže dovolit nadále dávat Ukrajině služby zdarma, a žádá Pentagon, aby je zaplatil. Starlink ve válce znamenal game changer. Děje se to několik dní poté, co ukrajinský ambasador poslal Muska do pr**le,“ napsal Smart.

Miliardář odpověděl, že „jen následuje doporučení“.

Dokumenty o žádosti SpaceX o hrazení provozu Starlinku Pentagonem nicméně podle CNN pocházejí už z minulého měsíce. Musk přitom začal s kontroverzními tweety až na začátku října, což jde proti spekulacím, že ho k přerušení financování vedly následné ostré výroky z Ukrajiny.

V soukromí měl ale Musk podle anonymního zdroje CNN v podobném duchu jako v tweetech navrhujících mírové řešení o Ukrajině mluvit už v září.

Známý zatím není postoj Pentagonu. Podle původní zprávy CNN ale Musk vysoce postavené úředníky na americkém ministerstvu obrany popudil. Jeden z nich měl říct, že SpaceX „má tu drzost vypadat jako hrdina“, zatímco ostatní platí, a ještě posílá účet na desítky miliony dolarů měsíčně. Odkazoval tak na to, že 20 tisíc terminálů Starlinku přijímajících signál ze satelitů plně nebo částečně financovaly třetí strany jako USA, Velká Británie nebo Polsko.

Reklama

Doporučované