Hlavní obsah

Než Musk rozčílil Kyjev, mluvil s Putinem, tvrdí analytik

Foto: Profimedia.cz

Americký miliardář na začátku října pobouřil Kyjev, když na Twitteru nechal hlasovat o mírových návrzích, které kopírovaly požadavky Kremlu.

Reklama

Vlivný politický analytik Ian Bremmer uvedl, že Elon Musk krátce před zveřejněním nevyžádaných „mírových návrhů“, které odrážely linii Kremlu, hovořil s Putinem. Musk se ohradil a odstartoval twitterovou přestřelku.

Článek

Výkonný ředitel společnosti Tesla začátkem října rozpoutal vlnu kritiky, když na svém twitterovém účtu sdílel nevyžádané rady na to, jak ukončit válku na Ukrajině. Jeho „mírové návrhy“ přitom byly nápadně podobné požadavkům, které dlouhodobě prosazuje ruský prezident Vladimir Putin.

Vedoucí poradenské společnosti v oblasti politických rizik Eurasia Group Ian Bremmer po několika dnech nabídl vysvětlení, proč Muskovy návrhy vypadaly tak, jak vypadaly. Tvrdí, že si miliardář krátce před sdílením výbušného tweetu telefonoval s ruským prezidentem.

Musk tyto informace razantně popřel a odstartoval ostře sledovanou přestřelku. Na Twitteru napsal, že s Putinem válku na Ukrajině neprobíral a v životě s ruským prezidentem mluvil jen jednou, a to před 18 měsíci. „Tématem byl vesmír,“ upřesnil Musk.

Proti tomu se zase ohradil Bremmer. Na stejnou platformu v úterý napsal, že Musk s Putinem o situaci na Ukrajině opravdu hovořil. Vím to, protože mi to řekl sám Musk, potvrdil Bremmer americké stanici CNN.

„Elon Musk mi řekl, že o Ukrajině mluvil přímo s Putinem a Kremlem,“ uvedl Bremmer na Twitteru poté, co Musk jeho původní zprávu popřel. „Svůj týdenní newsletter o geopolitice píšu už 24 let. Píšu upřímně, beze strachu a bez snahy se někomu zavděčit, report z tohoto týdne se od ostatních nijak nelišil,“ dodal.

Více o Muskově návrhu, který rozpoutal vlnu kritiky

Americký miliardář Elon Musk nechal lidi o svém „mírovém“ návrhu na Twitteru hlasovat. Během několika hodin se zhruba dvě třetiny z 1,5 milionu hlasujících vyslovily proti. K návrhům zpochybňujícím územní celistvost Ukrajiny se navíc v komentářích rozhořčeně vyjádřily tisíce uživatelů.

Do debaty následně zasáhl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který uspořádal vlastní hlasování, v němž lidé mají možnost odpovědět na otázku: „Kterého Elona Muska máte raději? Příznivce Ukrajiny, nebo Ruska?“ Během krátké doby se ankety zúčastnil bezmála milion lidí, přičemž zhruba 85 procent respondentů dalo přednost Muskovi coby podporovateli Ukrajiny.

„Dlouhodobě obdivuji Muska jako výjimečného podnikatele, který mění svět, což jsem veřejně řekl. Není odborníkem na geopolitiku,“ stojí v jednom z několika tweetů, ve kterých se Bremmer snaží obhájit svou pozici.

Miliardář, narozený v Jižní Africe, si nenechal líbit ani jeho pozdější vyjádření a na Twitteru lakonicky odvětil, že „Bremmerovi by nikdo neměl věřit“.

O tom, že byl Musk v kontaktu s Kremlem, ale mluví i další zdroje, se kterými se spojili novináři serveru CNN. Ty tvrdí, že Musk s nimi o podobných mírových návrzích debatoval na různých konferencích nebo zasedáních think-tanků. Z náznaků přitom mělo být jasně zřejmé, že byl ve spojení s představiteli Kremlu.

Co analytik o Muskovi napsal

Politický analytik v původním newsletteru pro odběratele Eurasia Group, proti kterému se Musk ohradil, napsal, že mu ředitel Tesly řekl o svém hovoru s ruským prezidentem. Musk podle něj tvrdil, že Putin je „připravený vyjednávat“, ale jen za podmínky, že Krym zůstane pod kontrolou Ruska a Ukrajina přijme permanentní neutrální status a uzná ruskou anexi částečně okupovaných oblastí, tedy Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské.

V newsletteru, na který poprvé upozornil server Vice News, Bremmer tvrdil, že Musk prohlásil, že Putin svých válečných cílů dosáhne „tak jako tak“. Dodal také, že pokud se Ukrajina pokusí znovu získat kontrolu nad poloostrovem Krym, Kreml se nebude zdráhat přistoupit k použití jaderných zbraní. „Musíme udělat všechno pro to, abychom se tomuto výsledku vyhnuli,“ měl dodat Musk.

Eurasia Group je výzkumná a poradenská společnost zabývající se politickými riziky. Bremmer, který stojí v jejím čele, bývá často citován mainstreamovými médii. V minulosti též spolupracoval s mezinárodními organizacemi, například se Světovým ekonomickým fórem.

Přečtěte si rozhovor s analytikem o možných scénářích vývoje války

Jaké jsou tři možné scénáře ruského jaderného útoku? Co by způsobilo použití taktických jaderných zbraní? Máme se v takovém případě bát radioaktivního spadu? Rozhovor s politickým geografem Janem Kofroněm.

Tweet, který všechno odstartoval

V „rusko-ukrajinském mírovém plánu“, který zveřejnil na Twitteru 3. října, Musk reflektoval požadavky opakovaně zaznívající z Kremlu – tedy vyhlášení vojenské neutrality Ukrajiny nebo uznání Krymu jako právoplatné součásti Ruska.

„Ukrajinsko-ruský mír: Znovu uspořádat volby v anektovaných regionech pod dohledem OSN. Rusko odejde, pokud to bude vůle lidu. Krym formálně součástí Ruska, jako tomu bylo od roku 1783 (do Chruščovova omylu). Zásobování Krymu vodou zajištěno. Ukrajina zůstává neutrální,“ napsal Musk v bodech na Twitteru.

„Je vysoce pravděpodobné, že to tak nakonec dopadne – je jen otázkou, kolik lidí do té doby zemře,“ pokračoval. „Za zmínku také stojí, že možným, i když nepravděpodobným výsledkem tohoto konfliktu je jaderná válka,“ dodal.

Zatímco Kreml Muskův příspěvek přivítal, Kyjev se bouřil. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tím Musk jasně vyjadřoval podporu Rusku a jeho návrhům.

„Běžte do pr**le je moje velmi diplomatická odpověď pro vás,“ okomentoval Muskovy návrhy ostře ukrajinský diplomat Andrij Melnyk. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zase podnikatele obvinil, že slovo mír používá jako eufemismus pro to, aby Rusové mohli „vraždit a znásilňovat další tisíce nevinných Ukrajinců a zabírat další území“.

Reklama

Doporučované