Hlavní obsah

Šéf žalobců navrhl Blažkovi jméno nového vrchního státního zástupce

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Šéf žalobců Igor Stříž.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo spravedlnosti dostalo v pátek návrh na jmenování Radima Dragouna olomouckým vrchním státním zástupcem.

Článek

Šéf žalobců Igor Stříž udělal další krok ke jmenování nového olomouckého vrchního státního zástupce. Tím by se měl stát bývalý šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun, který vyhrál výběrové řízení.

Stříž, jak uvedl jeho mluvčí Petr Malý, v pátek poslal návrh na jmenování Dragouna. „Mohu potvrdit, že nejvyšší státní zástupce Igor Stříž dnešního dne odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi návrh na jmenování Radima Dragouna do funkce vrchního státního zástupce v Olomouci,“ napsal Seznam Zprávám Malý.

Před samotným jmenováním se ale chce Blažek s Dragounem setkat. Očekává se, že se schůzka uskuteční podle mluvčího Ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky nejspíše už příští týden.

„Jakmile ministr spravedlnosti obdrží písemný návrh rozhodnutí na jmenování vrchního státního zástupce v Olomouci, s kandidátem se setká a následně sdělí další postup,“ uvedl Řepka.

Výběr olomouckého vrchního žalobce je důležitý, protože zdejší státní zástupci dozorují kauzy, v nichž policie prověřuje v bytové kauze brněnské politiky z ODS nebo roli současného ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v uplynulých měsících olomoucké žalobce opakovaně kritizoval. Jeho kritika směřovala zejména k práci státní zástupkyně Petry Lastovecké, která zmíněnou bytovou kauzu dozoruje.

Předešlý olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel oznámil rezignaci letos na začátku června. Uvedl, že mimo jiné skončil z osobních důvodů. V současné době působí jako okresní státní zástupce v Kroměříži.

Reklama

Doporučované