Hlavní obsah

Silnice u Prahy dostal na starost šéfkuchař. Soud řeší, jestli šlo o podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Robert Chejn je hoteliérem a šéfkuchařem. Soud se snaží přesvědčit, že chtěl vstoupit i do byznysu kolem údržby silnic ve Středočeském kraji.

Reklama

Před soudem stojí šéfkuchař a hoteliér, u něhož si středočeští silničáři objednali údržbu zeleně za víc než milion. Práci podle policie neudělal, přesto dostal zaplaceno.

Článek

Robert Chejn se celý život pohybuje kolem jídla: jako kuchař pracoval v Německu, v Praze měl vlastní restauraci, provozuje v kubistickém stylu zařízený hotel u Kolína.

Před lety vstoupil hoteliér a šéfkuchař na novou podnikatelskou půdu: od středočeských silničářů, s jejichž vedením se přátelil, začal dostávat zakázky na údržbu zeleně. A kvůli tomu nyní stojí před soudem pro podvod. Podle obžaloby totiž Robert Chejn zadané práce za víc než milion neudělal. A žalobci uvádějí, že šlo o tunel na veřejné peníze.

„Je možné, že práce nebyly provedeny úplně dokonale. Ale někdo to měl zkontrolovat a říct: Pane Chejne, je potřeba to dodělat,“ řekl hoteliér před soudem, kde mu v krajním případě hrozí za podvod až pět let vězení.

Seznam Zprávy tento případ sledují od roku 2019, kdy se objevily vážné pochybnosti, jestli Chejnova firma skutečně práci odvedla. Zároveň se jednalo o první kauzu, která otevřela do té doby neznámé okno pro možné podvody: právě v zakázkách na sekání trávy, na čištění okolí silnic nebo na ošetřování stromů.

Loni pak detektivové za tyto tendry v hodnotě 130 milionů na Ředitelství silnic a dálnic obvinili v jiné kauze 20 lidí.

Žalobce: Nic neudělali

V případu Roberta Chejna u soudu skončily dvě zakázky, které hoteliér a šéfkuchař dostal od Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. První na ořezání aleje ořešáků na Kolínsku za 500 tisíc, druhá v hodnotě 640 tisíc na podobné služby u Kutné Hory.

Podle obžaloby Chejnova firma zakázky přepustila jiným podnikatelům - zhruba za 120 až 150 tisíc. Ale ani ti podle znaleckého posudku zeleň neošetřili, jen práce fakturovali.

„Byli si vědomi, že k faktickému plnění prací nedošlo,“ řekl státní zástupce Petr Šimice.

Robert Chejn u soudu odmítl odpovídat na otázky senátu i státního zástupce. Řekl pouze, že se jeho gastro firma provozující hotel dostala do ekonomických potíží. A aby přežila, ohlížel se Chejn po jiných příležitostech k výdělku – a našel ho právě na silnicích, kde překvapivě v soutěžích zvítězil.

„Moje idea byla, že počáteční práce nechám provést subdodavatele a potom nakoupíme i nějaké stroje a najmeme lidi,“ přiznal Chejn, že jeho firma nikdy předtím v údržbě zeleně nepůsobila.

Posudek zaplatil ze svého

Zakázkami na ořez stromů se policisté začali zabývat po zjištění středočeského zastupitele Michaela Pánka (ODS), velkého kritika hospodaření krajských silničářů. V roce 2019 ho při internetovém surfování registrem smluv zarazilo, že gastronomická firma dostala přes milion za údržbu zeleně. Jel se podívat na místo a začal vzápětí pochybovat, že stromy jsou skutečně ořezané. Takže ze svého zaplatil znalecký posudek - a výsledek zněl jasně: „V posledních dvou letech (v roce 2018 a 2019) nebyl na stromech provedený žádný intenzivní zásah. Některé stromy jsou ve zhoršeném zdravotním stavu, nad komunikací se nachází suché větve a pahýly.“

Michael Pánek dlouhodobě kritizoval, že silničáři utrácejí neprůhledně a že vypisují podezřelé zakázky. A tohle byl pro něj další důkaz. „Byl to normální podvod. Ale kolik je takových, na které se nikdy nepřijde?“ ptal se tehdy.

Otec (ne)pracoval, syn (ne)kontroloval

Jednu ze zakázek fakturoval obžalovaný Chejn živnostníkovi Jaroslavu Hudcovi, který je dalším z obžalovaných. U soudu přesvědčoval senát, že s manželkou a dalšími lidmi u silnice ničili náletové stromky. „Práce tam provedeny byly. Doteď tam nic nového nenarostlo,“ ujišťoval soud Jaroslav Hudec.

Obžalovaný je také Hudcův syn Jaroslav, jenž tehdy působil jako technik krajských silničářů, a tedy měl výsledek kontrolovat. „Z mé strany byly zřejmě práce špatně zkontrolovány, ale měl jsem na starosti 8600 kilometrů v celém Středočeském kraji,“ hájil se u soudu Hudec mladší.

Foto: Vojtěch Blažek

Alej vedoucí do vesnice Lhotky na Kolínsku. Podle policie se tady ztratilo 640 tisíc.

A podobně mluvil i čtvrtý obžalovaný Zdeněk Mečíř, dnes už rovněž bývalý technik krajské správy silnic.

V soudní síni řekl, že kdyby stromy nebyly správně ořezané, objevily by se stížnosti místního cestáře, že větve vadí nákladním autům. Což se nestalo. Takže zakázka byla podle Zdeňka Mečíře určitě v pořádku.

Obžalovaný Mečíř však současně přiznal, že se na místě byl během prací podívat jen jednou. „Uznávám, že je to málo,“ podotkl.

Seznam Zprávy už dříve zveřejnily, že Chejn měl velmi dobré vztahy se šéfem krajských silničářů Zdeňkem Dvořákem, který navíc žije ve vesnici, kde Chejn provozuje hotel. Byli i členy stejného mysliveckého sdružení v honitbě, kterou si Dvořák pronajal v severních Čechách.

Vyšetřování ale neprokázalo, že by šéf silničářů zakázky Chejnovi cíleně přihrál. Byť pod smlouvami byl podepsaný.

Zdeňka Dvořáka loni soudili za korupci, podle obžaloby si vzal úplatek při drobnější zakázce na Berounsku. Podle soudce sice vedl do odposlouchávaného telefonu divné řeči, ale nedalo se s jistotou určit, že hovory souvisely s úplatkem. Dvořáka proto osvobodil.

Kriminalisté rovněž Dvořáka dva roky sledovali a odposlouchávali kvůli podezření z ovlivňování velkých stavebních tendrů. Zjistili, že má blízké styky s majiteli stavebních firem a  že koupil pozemek u Prahy z peněz, jejichž původ byl neznámý. Obvinění ale policisté nevznesli, protože tvrdé důkazy o korupci neshromáždili.

Reklama

Doporučované