Hlavní obsah

Šéf silničářů pomohl přítelkyni k domu. Policie pátrala, kde na něj vzal

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zdeněk Dvořák, bývalý ředitel středočeských silničářů (vlevo), stojí kvůli jedné zakázce před soudem. Společně s podnikatelem Otto Zachem (vpředu vpravo).

Reklama

EXKLUZIVNĚ. Detektivové skrytě prošetřovali, jestli se při zadávání zakázek u silničářů uplácí. Zmapovali při tom podezřelé okolnosti, za nichž ředitel správy silnic zajistil bydlení partnerce. Na stíhání ale nenašli dost důkazů.

Článek

Ředitel středočeských silničářů Zdeněk Dvořák pomohl své přítelkyni k novému domu v hodnotě mnoha milionů. A není jasné, kde na to vzal peníze. Ani v jakém rozsahu se na stavbě domu podílela firma, která od silničářů dostávala zakázky.

Dvořákův majetek prověřovali podle zjištění Seznam Zpráv policisté při rozsáhlém vyšetřování: snažili se odhalit, jestli se při miliardových investicích do komunikací v okolí Prahy uplácí.

Nakonec – s výjimkou jediné a to spíše drobnější zakázky – nikoho neobvinili. Přesto během tří let skrytého sledování zjistili řadu podezřelých okolností.

Seznam Zprávy měly možnost prostudovat usnesení, jímž vyšetřovatelé před měsícem případ oficiálně odložili. A do něhož podrobně vepsali, na co všechno během práce na případu přišli. Mimo jiné právě na dům, v němž bydlí Dvořákova přítelkyně. „Policejní orgán detekoval celou řadu náznaků systémového korupčního jednání,“ uvádějí policisté v dokumentu.

Těmi náznaky myslí také například zmonitorované schůzky v hotelích za Prahou, které podle policie nesly zřejmé náznaky konspirace. Policii též zaujalo, že si šéf silničářů Dvořák s majiteli stavebních firem tykal, slavil s nimi narozeniny nebo chodil na hony. A napíchnuté mobily podle policistů zachytily i důkazy o možném účelovém „porcování“ zakázek na opravy silnic – tak aby se na oko uskutečnila soutěž, avšak ve skutečnosti byl vítěz předem jasný.

„Pro celou naši krajskou radu jsou ta zjištění mnohem horší než to, co jsme předpokládali, že se v minulosti dělo,“ komentovala výsledek policejní práce hejtmanka Petra Pecková (STAN) pro Seznam Zprávy.

Závěr policejního vyšetřování přesto zní, že důkazy sesbírané intenzivní odposloucháváním a sledováním nebyly tak silné, aby detektivové mohli zahájit trestní stíhání.

Kdo platil? A kdo stavěl?

Kriminalisté dohledali, že ředitel Dvořák koupil v roce 2017 pozemek v Kunicích u Prahy za 3,55 milionu. Na parcele o rozloze 1500 metrů vyrostl dům, do nějž se nastěhovala Ivana Jindřichová, která je na středočeském krajském úřadu vedoucí odboru zodpovědného za veřejné zakázky.

Podle vyšetřovatelů byla Dvořákovou „intimní přítelkyní“. Seznam Zprávy z několika zdrojů ověřily, že skutečně byli partnery a mají spolu i děti.

Ale především: pozemek ani dům nikdy netížila hypotéka. Znamená to, že peníze byly složeny v hotovosti.

U ředitele Dvořáka, který měl tabulkový plat kolem 100 tisíc, nenašli policisté na bankovních kontech žádné platby, které by bylo možné s pořízením pozemku nebo stavbou domu (kromě 217 tisíc pro jednu betonářskou společnost) spojit. Platby policisté neobjevili ani u Jindřichové.

„Vyhodnocení e-mailové schránky užívané Ivanou Jindřichovou však bylo zjištěno, že v roce 2018 pořídila do novostavby nábytek, matrace, elektroniku, dveře, dlažbu a podobně za cca dva miliony korun,“ napsali detektivové do usnesení.

V tomto písemném dokumentu o odložení kauzy zmiňují odposlech z jara roku 2019, v němž si Jindřichová stěžuje Dvořákovi na potíže se stavbou bazénu. Z hovoru vyplývá, že bazén buduje podnikatel Otto Zach a jeho firma OZ stavby.

Tento kladenský podnikatel patřil v době, kdy byl e-mail napsán, k největším příjemcům zakázek středočeské správy a údržby silnic. Podle policejní analýzy tvořily příjmy z nich plných 95 procent tržeb společnosti OZ stavby.

Soud kvůli „Jen počkej, zajíci“

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu nenašli důkazy o rozsáhlé, systémové korupci při investicích do středočeských silnic. Ale jeden případ přesto dostali k soudu. Seznam Zprávy popsaly, že u soudu skončil bývalý šéf silničářů Zdeněk Dvořák a podnikatel Otto Zach, majitel firmy OZ stavby. Podle obžaloby dal Dvořák podnikateli předem informaci o chystané milionové zakázce v Zaječově na Berounsku. A Zach v soutěži zvítězil. Zach za to řediteli Dvořákovi podle policie slíbil 50 tisíc. Dvořák u soudu řekl, že věty jako „Jen počkej, zajíci“, které zazněly v odposlechnutých hovorech, neměly se zakázkou v Zaječově nic společného. A „půl kila“, o nichž se Zachem mluvili, nebyl úplatek 50 tisíc, ale ulovená zvěřina ze společného lovu.

Dvořák na detailní otázky Seznam Zpráv ohledně domu neodpověděl, přes svou advokátku poslal jen stručnou reakci, že o případu nebude mluvit.

„S ohledem na skutečnost, že Národní centrála proti organizovanému zločinu žádná pochybení neshledala a vyšetřování věci bylo skončeno v přípravném řízení jejím odložením, nevidíme důvod se k této záležitosti vyjadřovat,“ reagovala advokátka Lenka Hnilicová.

Neodpověděla ani Ivana Jindřichová, po níž Seznam Zprávy chtěly vědět, kdo dům platil, kdo ho stavěl a odkud pocházely peníze. Jindřichová nezvedala mobil, neodpověděla na zprávy a rovněž e-mail s otázkami zůstal i po několika dnech bez reakce.

V katastru nemovitostí, jak Seznam Zprávy ověřily, nevázne ani dnes na přízemním domě s garáží hypotéka nebo jiný úvěr.

Dohledat je možné v katastru smlouvy, podle nichž na podzim roku 2019 Dvořák převedl polovinu pozemku na Jindřichovou – za rovný milion. Druhou půlku, rovněž za milion, jí prodal na počátku následujícího roku. V podmínkách smluv stojí, že Jindřichová má zaplacení pět, respektive deset let.

Výňatek z příslušného místa smlouvy ZDE:

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Na splacení první části pozemku dostala Jindřichová lhůtu pěti let, druhou polovinu musí podle smlouvy zveřejněné v katastru splatit do deseti let.

Ivana Jindřichová, šéfka odboru krajských veřejných zakázek, teď bude mít kvůli policejním zjištěním potíže v práci. Krajští radní ji ze zákona nemohou propustit, pověřili ale ředitele úřadu, aby vymyslel, jaká opatření je vůči ní možné přijmout. Tento týden by měli dostat na stůl návrhy.

Zdeněk Dvořák vedl krajské silničáře dlouhých 14 let, propustila ho koalice vedená hejtmankou Peckovou, která po posledních volbách krajský úřad ovládla. Dnes je Dvořák spolumajitelem nové Stanice technické kontroly na Kolínsku.

V minulosti vždy tvrdil, že zakázky krajské správy silnic, organizace se čtyřmiliardovým rozpočtem, jsou zcela čisté. A že při rekonstrukcích komunikací nedochází k žádným machinacím ani k šizení rozsahu prací či kvality materiálů.

Důvěrník Jermanové v hledáčku

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu se na středočeské silničáře zaměřili mimo jiné kvůli analýze Michaela Pánka, krajského zastupitele za ODS, jenž v posledních letech na podezřelé zakázky vytrvale upozorňoval.

Pánek už v roce 2018 spočítal, že kraj může přicházet o stamiliony tím, že silničáři nevypisují na zakázky otevřené soutěže. Zmapoval také, jak zakázky vyhrávají stále tytéž firmy.

Vyšetřovatelé si, jak ukazuje redakcí prostudované usnesení o odložení případu, na samém počátku vytipovali tři hlavní postavy.

Ředitele silničářů Dvořáka, také už zmíněného podnikatele Zacha z firmy OZ stavby a ještě Marka Rejmana, blízkého spolupracovníka bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO, který za její vlády vedl na kraji tiskový odbor.

Policisté trojici odposlouchávali, sledovali při schůzkách a namontovali jí tajně mikrofony i do aut.

Takhle zaznamenali tři schůzky v hotelu v Popovičkách. Ta z ledna roku 2019 je podle usnesení zvlášť zaujala tím, jak nezvykle opatrně si trio počínalo. Policisté popsali, jak podnikatel Zach nejprve přijel do sídla krajské správy a údržby silnic v Říčanech svým Audi Q7.

Ředitel Dvořák dorazil ve služebním superbu. Pak oba přesedli do služební fabie a odjeli do hotelu. Úředník Rejman pak přijel na místo setkání manželčiným volvem. Telefon si nechal doma, jak policisté později vyčetli z dat o provozu přístroje.

Detektivové v hotelu skrytě natočili, jak si účastníci předali list papíru, zaznamenali i to, že ředitel silničářů Dvořák se neustále kolem sebe rozhlížel.

O několik měsíců později chtěli policisté další schůzku nahrát i se zvukem. V hotelové kavárně byl ale hluk, navíc trojice šeptala. Zaznělo však, že se ředitel Dvořák s podnikatelem Zachem půjdou po snídani v hotelu „projít“.

Policisté si to v dokumentu o odložení případu překládají tak, že se schůzka odehrála ve stavu „zvýšené ostražitosti“, protože se veřejně vědělo, že kriminalisté se o dění na Středočeském kraji zajímají.

Ředitel Dvořák při výslechu na policii jednoznačně popřel, že by ovlivňoval zakázky. Nic víc neřekl, odkázal na právo nevypovídat, pokud by si člověk mohl přivodit trestní stíhání.

Jeho advokátka pro Seznam Zprávy dodala, že připravuje „razantní kroky“, protože hejtmanka Pecková neveřejné policejní usnesení rozdala radním před týdnem, kteří pak v reakci na policejní závěry odhlasovali změny při zadávání silničářských zakázek.

Ani někdejší šéf tiskového odboru Rejman se k otázkám Seznam Zprávy nevyjádřil – neodpověděl na e-maily, zprávy ani na volání. Stejně tak podnikatel Otto Zach z firmy OZ stavby.

Zakázky řešili v napíchnutém autě

Z dokumentu plyne, že vyšetřovatelé vyšli při pátrání po podezření z korupce z informací od svých zdrojů. Zněly, že podnikatel Zach má na kraji výsadní postavení: může si údajně vybírat, které silničářské zakázky připadnou jeho firmě. A toto že mu umožňuje právě ředitel Dvořák.

Podle policistů tuhle teorii podpořil rozhovor, který zachytili v Zachově odposlouchávaném autě. Ředitel Dvořák přinesl podnikateli seznam plánovaných zakázek a rozjela se konverzace. „Únětice. No, to je ten asfalt,“ řekl Dvořák. A Zach vyjmenoval firmy: „AVE, Porr, BES, jo? …Já myslím, že tohle už máš napsané, posledně jak jsme seděli, víš?“

Vyšetřovatelé z toho dovodili, že Zach měl nadstandardní výhody: věděl, které tendry silničáři vypíšou a patrně měl i vliv na to, kdo je vyhraje.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Otto Zach, majitel společnosti OZ stavby z Kladna, podle policistů věděl předem, které zakázky silničáři vypíšou.

Jindy se Zach do telefonu rozčiloval, že mu konkurenční firma vlezla do zakázky. Řešil také – což opět policisté nahráli a popsali v aktuálním usnesení o odložení kauzy – s mostním technikem silničářů dva konkrétní tendry, jež však ještě nebyly vyhlášené. A tudíž o nich býval neměl vědět.

Sedm stavebních společností, které mají s krajem dlouhodobé smlouvy na letní a zimní údržbu silnici (kraj jim takhle ročně platí zhruba miliardu), se navíc podle policejního sledování každého čtvrt roku scházely. Ne však na oficiálních jednáních, ale různě po restauracích nebo v sídle firmy podnikatele Zacha.

Byl u toho, jak zjistili kriminalisté, i ředitel silničářů Dvořák.

Policisté to považovali za neobvyklé a podezřelé, protože mezi zadavatelem miliardových zakázek a firmami, které o práci usilují, by neměly být kamarádské vztahy – to, aby se vyloučilo podezření, že soutěže nejsou férové.

Redakce dva z pravidelných účastníků těchto schůzek oslovila.

„Jsem momentálně na zahraniční dovolené a o žádném vydaném usnesení nic nevím,“ odpověděl však na dotaz Seznam Zpráv Zdeněk Škarvada, majitel společnosti ZKP Kladno.

Podle Jana Tříšky, šéfa firmy Pozemní komunikace Bohemie, se pak na schůzkách mluvilo výlučně o pracovních věcech – například o hodnocení splněných úkolů při zimní a letní údržbě. „Tyto diskuze nás posouvají a pomáhají objevit možnosti zlepšení a zkvalitnění práce, kterou provádíme a dále ukázat na chyby, kterých jsme se dopustili, a do budoucna je již nechceme opakovat,“ řekl Tříška.

Tykání, oslavy, myslivost

Majitelé firem si s ředitelem Dvořákem tykali a slavili společně narozeniny. Někteří s ním chodili lovit, spojovala je záliba v myslivosti. Policie také zjistila, že když bylo padesát jednomu z vysokých manažerů státního Ředitelství silnic a dálnic, Dvořák vybíral od šéfů stavebních firem 10 tisíc na dárek – staré auto ruské značky Volha.

„Vztahy nebyly na úrovni obyčejného tykání. Ptám se, jestli pak organizace kontroluje dobře průběh a kvalitu provedení stavebních prací nebo údržby, když ředitel správy a údržby silnic a majitel dodavatelské firmy spolu chodí na hony a veselí se na narozeninách,“ podotkla k těmto zjištěním policistů hejtmanka Pecková.

Středočeští radní se před týdnem usnesli, že kvůli obsahu policejního dokumentu (který kraj dostal od police oficiální cestou) zruší dlouhodobé smlouvy na údržbu silnic, uzavřené už v roce 2005. A že vypíšou nová výběrová řízení.

Nadto se chystá u silničářů hloubkový audit.

Po Dvořákovi vyhrál loni konkurz na nového ředitele Jan Lichtneger. Jenže letos na jaře ho radní také vyhodili, když se ukázalo, že ho policisté podezírají v kauze náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla, obviněných z korupce.

Reklama

Doporučované