Hlavní obsah

Šéfkuchař vyhrál zakázku na práce na silnici. Teď ho stíhá policie

Foto: Marek Hýř / iDNES.cz / Profimedia, Profimedia.cz

Šéfkuchař Robert Chejn (na snímku z roku 2016). Jeho firma Culinaria Art dostala zakázku na okresní silnici do vesničky Lhotka na Kolínsku.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv obvinili čtyři lidi a dvě firmy. Středočeská správa silnic zaplatila 900 tisíc za ořezání stromů u silnice na Kolínsku. Práci ale firma podle zjištění detektivů neprovedla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po dvou a půl letech prošetřování rozdali policisté obvinění v kauze, která ukazuje, jak mohou nenápadně odtékat peníze určené na opravy silnic.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu začali stíhat čtyři lidi a dvě firmy v případu, který už dříve podrobně popsaly Seznam Zprávy: středočeští silničáři zaplatili 900 tisíc známému šéfkuchaři Robertu Chejnovi za ořezání stromů, a vlastně jen náhodou se přišlo na to, že jeho firma práce neudělala – což následně potvrdil i znalecký posudek.

Roberta Chejna proto podle zjištění Seznam Zpráv policisté už několik týdnů trestně stíhají za podvod. „Veškerá obvinění odmítám, neboť se nezakládají na pravdě. Více se k celé záležitosti nyní nebudu vyjadřovat,“ prohlásil šéfkuchař.

Obviněna je i jeho firma Culinaria Art, která zakázku získala.

Dalším ze stíhaných je Zdeněk Mečíř, nyní už bývalý zaměstnanec Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, jenž měl zakázku na starosti. „Proč by kraj platil někomu za práce, které neudělal? Vždyť je to proti zdravému rozumu. Já se celý život živil poctivě,“ reagoval na obvinění třiasedmdesátiletý Mečíř.

Na čem obvinění z podvodu konkrétně vystavěli, nechtějí vyšetřovatelé zmiňovat. Pouze potvrdili, že stíhají čtyři lidi a dvě firmy. „Bližší informace nebudeme s ohledem na neveřejnost a fázi trestního řízení sdělovat,“ řekl Milan Hrubý, šéf státního zastupitelství v Kolíně, které případ dozoruje.

Z toho, co Seznam Zprávy o kauze zjistily v roce 2019, se ale dá podstata aktuálního obvinění vytušit.

Firma šéfkuchaře Chejna provozuje v Ratboři u Kolína luxusní hotel s vyhlášenou restaurací – v zámečku vystavěném slavným architektem Janem Kotěrou. Před čtyřmi lety firma specializující se na gastronomii získala dvě zakázky ve zcela jiném oboru – na ořezání stromů podél středočeských silnic.

Že je něco v nepořádku, zjistil krajský zastupitel Michael Pánek z ODS. Zarazilo ho právě to, že člověk, který se celý život věnuje gastronomii, se najednou pustil do ošetřování dřevin. Takže si zaplatil znalecké posudky, v nichž odbornice s kulatým razítkem dospěla k závěru, že stovky stromů, za které dostal Chejn zaplaceno, ve skutečnosti nikdo neořezal.

Podle informací Seznam Zpráv jsou dalšími obviněnými dendrolog spolupracující se silničáři a také firma, jež se měla – ovšem podle kriminalistů pouze na papíře – na zakázce podílet jako subdodavatel.

Jak ověřily Seznam Zprávy, opatřili v rámci vyšetřování vlastní posudky, které rovněž potvrdily, že se ořez stromů neuskutečnil.

Foto: https://www.hotelkotera.cz/

Chateau Kotěra – vila u Kolína, kde obviněný Robert Chejn vede hotel s restaurací.

„Já věřím, že i díky tomuhle obvinění snad už začala očista krajské správy a údržby silnic. To byla moje hlavní motivace: abychom nejezdili po rozbitých silnicích jen proto, že někde mizí peníze,“ komentoval trestní stíhání v případu Michael Pánek, který jako kritik hospodaření krajských silničářů vystupuje dlouhodobě.

Pod smlouvami na ořez stromů je podepsaný dlouholetý ředitel krajských silničářů Zdeněk Dvořák, který je zároveň stíhaný v jiné kauze související se zakázkami. V případu tendru na ošetření stromů ale obviněn není. Se šéfkuchařem Chejnem se však dobře znají – Dvořák žije ve vesnici, kde šéfkuchař provozuje hotel. A oba jsou členy stejného mysliveckého spolku.

Zdeňka Dvořáka loni odvolala z funkce ředitele nová krajská koalice v čele s hnutím STAN. Výběrové řízení na nového šéfa pak vyhrál Jan Lichtneger. Vypadá to však, že problémy kolem tendrů krajské správy silnic tím zdaleka neskončily.

Jak Seznam Zprávy minulý týden zjistily, nový ředitel Lichtneger se podle policistů zapletl s úplatkářskou skupinou kolem stíhaného náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla, která údajně vysávala miliony z pražského dopravního podniku.

Skupina se ale také zaměřila právě na středočeské silničáře, kteří hospodaří s několikamiliardovým rozpočtem.

Ředitel Lichtneger nosil podle detektivů Redlovi a spol. interní informace dlouhodobých o zakázkách. A s jejich pomocí pak skupina oslovovala firmy, ať měsíc co měsíc odevzdávají část zisků. Jinak že o práci pro silničáře přijdou.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované