Hlavní obsah

Soud dal šanci na odškodnění za nezákonná opatření Babišovy vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vláda.cz

Některá opatření proti covidu-19 schválená vládou Andreje Babiše byla nezákonná, řekl už dříve soud.

Reklama

Podnikatel Karel Vávra, který provozuje v Praze obchod, uspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Justice tak bude muset znovu řešit, zda a v jaké výši má nárok na odškodnění za opatření proti covidu schválené Babišovou vládou.

Článek

Karel Vávra má nedaleko pražského náměstí Míru supermarket. Během covidové pandemie musel na základě rozhodnutí vlády na podzim 2020 zavřít svůj obchod. A podle něj mu tak vznikla škoda na tržbách ve výši 1 139 123 korun. Proto se začal soudit se státem a nyní mu dal Nejvyšší soud šanci na odškodné.

Soudce Pavel Simon rozhodl, že předešlé soudy nepostupovaly správně. Pro vysvětlení: soudy v této souvislosti řekly, že k tomu, aby mohl odškodnění dostat, musel by prokázat, že konkrétní nařízení schválené Babišovou vládou směřovalo proti proti konkrétní osobě nebo firmě. A navíc také prokázat i to, že nařízením byl zničen nebo poničen její majetek. K čemuž podle dřívějšího soudního verdiktu nedošlo.

Podle Nejvyššího soudu ale není takový výklad správný.

„Omezení odpovědnosti státu podle krizového zákona na situace, kdy krizové opatření směřuje proti konkrétně určeným osobám, jak je provedl odvolací soud, nemá oporu v zákoně a nelze je dovodit ani teleologickým výkladem. Proto je právní posouzení věci odvolacím soudem z tohoto důvodu nesprávné,“ uvedl soudce Simon v rozsudku, který Nejvyšší soud zveřejnil na své úřední desce.

„Nesprávné jsou rovněž úvahy odvolacího soudu v tom směru, že stát nenese odpovědnost za újmu způsobenou krizovými opatřeními, která jsou svojí povahou produktem legislativní činnosti,“ dodal Simon.

Po jeho rozhodnutí se tak musí Městský soud v Praze zabývat tímto případem znovu a podnikatelům se tak otevírá možnost, získat odškodné za vládní opatření proti koronaviru.

Seznam Zprávy loni na podzim také napsaly, že Ministerstvo vnitra dostalo už přes šest set žádostí o náhradu škody za ztráty, které vznikly v souvislosti s vládními omezeními kvůli pandemii covidu-19. 

Nevyhovělo se přitom nikomu a soudy v této souvislosti žaloby zamítaly.

Vávra už u soudu uspěl předloni, kdy se mu u Nejvyššího správního soudu podařilo prokázat, že jedno z opatření proti koronaviru bylo nezákonné. Šlo konkrétně o noční zákaz prodeje ve večerkách, který podle soudu nebyl vládou dostatečně odůvodněn. Právě na základě tohoto rozsudku chce Vávra nyní odškodnění.

Reklama

Doporučované