Hlavní obsah

Soud vrátil žalobcům případ největšího požáru v historii

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Následky obrovského požáru v národním parku České Švýcarsko.

Reklama

aktualizováno •

Ústecký krajský soud vrátil státnímu zastupitelství obžalobu na muže, který je podezřelý, že založil požár v národním parku České Švýcarsko. Soud požaduje, aby žalobci upřesnili výši škody.

Článek

Žalobci se musí znovu zabývat případem požáru, který loni zničil národní park České Švýcarsko a za který byl obžalován Jiří L., bývalý profesionální strážce parku.

Seznam Zprávy z justiční databáze Infosoud zjistily, že ústecký krajský soud vrátil případ k dořešení. Tuto informaci následně redakci potvrdil advokát Vít Pavko, který Jiřího L. zastupuje.

„Rozhodnutí soudu, že je věc vrácena k došetření, jsem už dostal do datové schránky,“ potvrdil Seznam Zprávám Pavko. Dál se k detailům nechtěl vyjadřovat.

Seznam Zprávy však ověřily, že se soudu nezdá, jak státní zástupce v obžalobě vyčíslil škodu, kterou požár způsobil. Žalobce uvedl zhruba 350 milionů korun. Podle soudu ji však musí přepočítat.

„Jelikož se případ vrací zpět, tak k tomu nebudeme podávat žádné vyjádření,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová. Náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová řekla, že proti rozhodnutí soudu podal dozorující žalobce stížnost.

„O ní bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Domníváme se, že jsme vše uvedli správně,“ doplnila Doušová.

Podle vyšetřovatelů muž založil požár po pečlivém uvážení. Jiří L., který je nyní ve vazbě, při výslechu policistům řekl, že přemýšlel o založení „nejvelkolepějšího požáru v dějinách České republiky“ už od jara 2022 a jen čekal na to, až bude velké sucho.

Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které mohly Seznam Zprávy pročíst, Jiří L. před policisty u výslechů hovořil o démonech a uvedl, že k zakládání požárů ho vedly hlasy v jeho hlavě.

Později svoji výpověď měnil. A když se před několika dny konalo vazební zasedání u krajského soudu, podle advokáta řekl, že požár v Českém Švýcarsku nezapálil.

Doplnili jsme vyjádření ústeckého krajského soudu a také státního zastupitelství.

Co se dělo při požáru

Jiří L. si na místo zvané Malinový důl, které považoval za nejvhodnější pro založení požáru, přinesl líh a klestí. Poté, co ho zapálil, se oheň začal rychle šířit, až dosáhl plochy nejméně 1100 hektarů. Zničeno nebo poničeno bylo osm domů. Požár hasilo zhruba 6300 hasičů. Pomáhali i hasiči se svojí technikou ze zahraničí: z Itálie, Polska, Německa a Švédska. Evakuováno bylo 532 osob. Zásah trval 21 dní.

Reklama

Doporučované