Hlavní obsah

Soud vydal do USA Inda hledaného za plánování vraždy. Teď má slovo Blažek

Foto: Seznam Zprávy

V žádosti o vydání Nikhila Gupty uvádějí americké úřady i jeho fotografii z roku 2016, kdy přiletěl do New Yorku.

Reklama

aktualizováno •

Pražský vrchní soud v neveřejném zasedání potvrdil, že Nikhil Gupta může být vydán do USA. Tady mu hrozí až 20 let vězení za plánování vraždy. Souhlas k vydání ještě musí dát ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

Indický občan Nikhil Gupta, který je v pražské pankrácké věznici kvůli plánování vraždy sikhského aktivisty, může být podle soudu vydán do Spojených států.

Seznam Zprávy z justiční databáze infosoud zjistily, že rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil tento týden v neveřejném jednání vrchní soud. Gupta tak neuspěl se svojí stížností, kterou proti prvnímu verdiktu podal.

Mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová řekla, že se k odvolacímu verdiktu zatím nemůže vyjadřovat. „Nemáme zatím potvrzeno, že bylo usnesení doručeno všem procesním stranám, z toho důvodu nemůžeme blíže rozhodnutí komentovat,“ zdůvodnila to. K vydání americkým úřadům musí ještě dát souhlas ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Budeme podávat ústavní stížnost a zároveň budeme žádat ministra spravedlnosti, aby mého klienta do USA nevydával. Jsme toho názoru, že jde o politický případ,“ řekl advokát Petr Slepička, který Guptu zastupuje.

Nikhilu Guptovi hrozí za čin, z něhož je obviněn, až dvacet let vězení. Byl zadržen na pražském letišti loni na konci června. Od té doby je v pražské pankrácké věznici. Po příletu do Česka odmítl, že by by zapleten do něčeho, co stojí v obvinění. „Přijel jsem pouze na víkend do České republiky, abych si to tady užil,“ řekl českým policistům.

Podle obvinění zaslaného do Česka je však podezřelý, že připravoval vraždu sikhského aktivisty, právníka Gurpatwanta Singh Pannuna, který žije v New Yorku. Pannun prosazuje vznik státu náboženského společenství Sikhů a indické ministerstvo vnitra ho od července 2020 vede na seznamu teroristů, protože se opakovaně přihlásil k různým teroristickým incidentům v Indii a letos v dubnu ve videu hrozil i indickému premiérovi.

Americké úřady tvrdí, že vražda Pannuna byla plánována na loňský červen. A že podezřelý Nikhil Gupta, jak se píše v dokumentu amerického Úřadu pro mezinárodní záležitosti, za to nájemnému vykonavateli vraždy sliboval 100 tisíc dolarů.

Gupta tvrdí, že si ho americká policie s někým spletla. „Nyní, po rozhovoru se svým obhájcem, jsem zjistil, že nejsem stejnou osobou, po které USA pátrá,“ napsal Gupta do dopisu, který poslal Městskému státní zastupitelství v Praze. Při výslechu v Česku se Gupta bránil i tím, že 100 tisíc dolarů, které měl za vraždu zaplatit, ani nemá.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jeden z důkazů proti indickému občanovi. Americké úřady mají fotku, která má dokládat, že platil zálohy za plánovanou vraždu.

Když však loni na konci listopadu rozhodoval o vydání Gupty pražský městský soud, soudkyně Blanka Bedřichová do usnesení napsala, že důkazů proti němu je dostatek.

„Extradiční materiály jsou úplné, identifikace vyžádaného, jako osoby, které se extradiční materiály týkají, je dle názoru soudu jednoznačná. Americká strana pak předložila dostatek důkazů k tomu, že se může opodstatněně domnívat, že vyžádaný je osobou, která se dané trestné činnosti mohla dopustit,“ napsala Bedřichová.

Doplnili jsme vyjádření advokáta Petra Slepičky.

Reklama

Doporučované