Hlavní obsah

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za výrok, že „zabil lidi cez padáky“

Video: Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš bývalému poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší soud vynesl další verdikt ve sporu, v němž jde o výroky poslance ANO Andreje Babiše na adresu tehdejšího poslance TOP 09 Miroslava Kalouska. O něm Babiš řekl, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Článek

Spor mezi bývalým poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem má další pokračování.

Téměř pět let poté, co Kalousek podal na Babiše žalobu a chce po něm omluvu za jeho výrok, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“, padl nový rozsudek.

Nejvyšší soud nyní rozhodl, že se bývalý premiér musí Kalouskovi omluvit.

„Tento zásah nesporně byl způsobilý zasáhnout do cti pana Kalouska,“ řekla k rozhodnutí předsedkyně senátu Martina Vršanská.

„Tímto výrokem podle našeho názoru pan Babiš zcela vykročil z výkonu veřejné funkce předsedy vlády, sledoval své osobní cíle a reagoval poněkud emotivně na předcházející prohlášení pana Kalouska,“ dodala.

Babiš proto musí pronést omluvu na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny po nabytí právní moci rozhodnutí. Zároveň musí do tří dnů od právní moci rozsudku zaslat Kalouskovi dopis s písemnou omluvou.

Právní moc rozhodnutí nastává ve chvíli, kdy je doručeno účastníkům řízení.

„Už tento rozsudek je pro mě dostatečné zadostiučinění. Teď budu se zájmem čekat, zda Andrej Babiš svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ napsal Kalousek na sociální síti X (dříve Twitter).

Andrej Babiš ČTK řekl, že rozhodnutí soudu bude respektovat, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost.

Pět let soudů

Sporem mezi Kalouskem a Babišem se soudy zabývají už od podzimu 2018. Nejprve soudkyně tvrdily, že by se jím vůbec neměly zabývat a měli by ho řešit poslanci mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny.

S tím ale v dubnu 2020 Nejvyšší soud nesouhlasil a vrátil případ na začátek. Poté Okresní soud Praha-západ řekl, že by se měl Babiš Kalouskovi omluvit. Jenže s tím odvolací soud nesouhlasil a rozhodl, že se tehdejší premiér omlouvat nemusí.

Kalousek ale proti tomu podal další dovolání, o němž před několika dny Nejvyšší soud rozhodl.

„Změnili jsme rozsudek odvolacího soudu a současně i rozsudek soudu prvního stupně, protože se odchýlily od ustálené rozhodovací praxe dovolacího i ústavního soudu,“ vysvětlila Vršanská.

Spor Kalousek vs. Babiš

  • V říjnu 2018 podal bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek žalobu na tehdejšího premiéra Andreje Babiše. V ní požadoval, aby se mu Babiš omluvil za jeho výrok, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Takto se Babiš o Kalouskovi vyjádřil během svého projevu v Poslanecké sněmovně, který přenášela televize.
  • Během roku 2019 Okresní soud Praha-západ a Krajský soud v Praze rozhodly, že by Babišovy výroky měli řešit poslanci ve Sněmovně. S tím ale Miroslav Kalousek nesouhlasil a podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • Nejvyšší soud v dubnu 2020 řekl, že tento případ nemají řešit poslanci, ale soud. Spor se pak vrátil zpět k okresnímu soudu.
  • V září 2020 řekl Okresní soud Praha-západ, že se má Babiš za výroky Kalouskovi omluvit. O pár měsíců později v únoru 2021 ale odvolací soud rozsudek zrušil.
  • Okresní soud Praha-západ se musel řídit v novém projednání jeho názorem a rozhodl v červenci 2021, že se Babiš omlouvat nemusí. Ale proti tomuto rozsudku se Kalousek odvolal. Jenže neuspěl, a tak podal dovolání. Nyní Nejvyšší soud znovu rozhodl.

Výroky, které jsou předmětem tohoto sporu, zazněly během bouřlivé debaty poslanců v nočních hodinách v červenci 2018. Sám Babiš tvrdil, že se nechal vyprovokovat.

U soudu se také bránil tím, že informace ke zmíněnému výroku čerpal z veřejně dostupných zdrojů. Použil je prý jako nadsázku, kterou chtěl upozornit na politickou odpovědnost Kalouska. V žalobě naopak Kalousek uvedl, že Babišovy výroky nebyly pravdivé a poškodily jeho pověst.

Miroslav Kalousek přitom není jediný, kdo Babiše kvůli jeho slovům zažaloval. Na soud se obrátil i pirátský senátor Lukáš Wagenknecht nebo Jana Filipová, která se účastnila demonstrace proti Babišově vládě.

Oba již dříve u soudu uspěli. A Babiš jim musel poslat dopis s omluvou. Podle webu Investigace.cz vysoudila omluvu od Babiše za jeho výroky také novinářka Pavla Holcová.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Miroslava Kalouska a Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované