Hlavní obsah

Soudce se přiznal: Vydával falešná potvrzení, lidé přišli o miliony

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaný kutnohorský soudce Milan Závurka poslal soudu doznání.

Reklama

Bývalý soudce z Kutné Hory Milan Závurka podepisoval smyšlené dokumenty proto, že za ně dostával prášky na spaní, na kterých byl závislý.

Článek

Všechno nasvědčovalo, že Milan Závurka odejde za několik let do důchodu jako zkušený soudce se čtyřicetiletou praxí, učitel na univerzitě a odborník na katolické církevní právo.

Teď je ale soudce kutnohorského okresního soudu v roli obžalovaného - ve velmi neobvyklém případu, v němž podle policie přišlo několik lidí Závurkovou vinou o miliony.

Soudce Závurka podle obžaloby vydával falešná potvrzení svému kamarádovi Františku Drábkovi, podnikateli z Čáslavi. Princip popsal žalobce jako jednoduchý: Drábek si od důvěřivých lidí půjčoval statisícové částky a soudcovy dokumenty měly u věřitelů vyvolat mylný dojem, že peníze má a vrátí je.

V dokumentech, které se tvářily jako oficiální vyjádření soudu v Kutné Hoře, stálo, že soud Drábkovi blokuje na účtech miliony, ale že je brzy uvolní - a Drábek bude moci věřitelům splatit dluhy.

Soudce Závurka podle obžaloby sepsal 33 potvrzení. A jeho přítel Drábek, zní v obžalobě, připravil lidi o 3,4 milionu.

Milan Závurka je dnes už bývalý soudce, sám se před dvěma lety po zahájení trestního stíhání vzdal taláru a platu 150 tisíc měsíčně. Ve středu k soudu nepřišel, poslal pouze krátké vyjádření, že se cítí vinen.

„Za nesporné skutečnosti považuje všechny skutečnosti popsané v obžalobě,“ přečetl jeho stanovisko soudce Lukáš Kratochvíl.

A po poradě s advokátem se přímo před soudem přiznal i podnikatel Drábek, v jehož prospěch soudce Závurka podle obžaloby fiktivní potvrzení vystavoval. Drábek mimochodem už dříve dostal za podvody šest let a je ve statisícových exekucích.

U soudu se proto četla alespoň Závurkova starší výpověď před policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Obžalovaný soudce v ní řekl, že s Drábkem hráli v dětství fotbal, po letech se zase dali dohromady a říkali si „Milánku“ a „Fanoušku“.

Smyšlená potvrzení podle výpovědi začal sepisovat a razítkovat proto, že mu kamarád Drábek sháněl pod rukou prášky na spaní Stilnox a Zolpidem, které byly jen na předpis a Závurka byl na nich závislý. „S prášky jsem to rozjel ve velkém,“ popsal Závurka při policejním výslechu.

Nemohl totiž spát a v hlavě, jak řekl, mu v noci stále „šrotovaly“ případy, jež má jako soudce na stole. Měsíčně rozhodl kolem čtyřiceti občanskoprávních nebo obchodních věcí. Na psychiatrii v Havlíčkově Brodě soudci nabízeli léčbu, ale odmítl. „Myslel jsem, že to zvládnu sám,“ řekl Závurka.

Obžaloba popsala dva případy, kdy dokonce František Drábek dovedl své věřitele přímo do soudcovy kanceláře, aby jim předvedl, že má soudce na své straně a že jim peníze vrátí.

Soudce Závurka do policejního protokolu také vypověděl, že chtěl Drábkovi falešnými dokumenty jen pomoci. „Myslel jsem, že je to férový chlap. Nic jsem nezjišťoval a prostě jsem mu důvěřoval,“ uvedl soudce.

Rozsudek nad soudcem Závurkou a podnikatelem Drábkem zřejmě padne na Okresním soudu v Pardubicích v příštích týdnech či měsících. Soudce Lukáš Kratochvíl musí nejprve rozhodnout, které svědky předvolá k výslechu.

Reklama

Související témata:
Milan Závurka
Okresní soud v Kutné Hoře

Doporučované