Hlavní obsah

Starosta propadl do exekucí. Kvůli jeho dluhům se draží v obci i silnice

Foto: Vojtěch Blažek

Jiří Rezek (STAN) byl poprvé zvolený starostou v roce 1994. Od té doby nepřetržitě vede obec Zlatníky-Hodkovice v okrese Praha–západ.

Reklama

Jiří Rezek (STAN) vládne vesnici u Prahy už 30 let. Jeho dluhy z podnikání teď nepříjemně ovlivňují život v obci. Navíc o svých exekucích odmítá zveřejnit podrobnosti.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jiří Rezek sedí ve své kanceláři, usmívá se a ochotně vypráví, co všechno pro svoji vesnici udělal: zavedl plyn, vodu, opravil silnice, pomohl vzniku centra pro vědce a byznysmeny…

Zachmuří se až při jednoduché otázce: Kolik máte, pane starosto, exekucí?

„To nevím… Teď nebudu spekulovat,“ říká Jiří Rezek tiše.

A nemůžete se podívat do dokumentů?

„Teď ne,“ odmítá.

Čtyřiasedmdesátiletý Jiří Rezek (STAN) je starostou Zlatníků-Hodkovic už třicet let. Jeho soukromý byznys však nyní do života vesnice na jih od Prahy nepříjemně zasahuje. Starosta a podnikatel má se svými firmami na krku mnoho exekucí. A kvůli jedné z nich se dokonce draží i obecní silnice.

To ještě zesílilo starostovy problémy, které ve vesnicí se 1400 obyvateli dlouhodobě probublávají. Kritici o něm mluví jako o gubernátorovi, který považuje obec za své panství a nerespektuje zákony. „Myslíte, že by mi lidé dávali ve volbách tolik hlasů, kdybych byl nějaký grázl? Já lidem vždycky jen pomáhal,“ brání se Rezek.

Náhle objevené smlouvy

Před dvaceti lety skoupila firma starosty Jiřího Rezka pozemky na kraji Zlatníků a vybudovala tam novou čtvrť se zhruba stovkou domů.

Je obvyklé, že developer po dokončení stavby a rozprodání domů převede nově vzniklé silnice a chodníky do majetku obce. Ve Zlatníkách-Hodkovicích se to nestalo: starostova firma Rezek s. r. o. tenhle převod neuskutečnila.

Vyplulo to na povrch před třemi lety, kdy stovce rodin bydlícím v ulicích K Vrbičkám, K Remízku, Na Vrškách a V Břínkách napsal exekutor, že se chystá silnice k jejich domům vydražit. Ač za jejich vybudování (včetně inženýrských sítí nebo asfaltu) lidé zaplatili starostově firmě, když si domy pořizovali.

Důvod exekuce byl jasný – firma starosty Rezka spadla do dluhů a komunikace byly jejím jediným dohledatelným majetkem.

Od té doby se uskutečnila tři kola dražeb, na pozemky se však nenašel kupec. Zatím poslední pokus se konal před rokem: v dražební vyhlášce stojí, že výslednou cenu dražených nemovitostí exekutor spočítal na 15,4 miliony, dražba začínala na necelých 6,2 milionech.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtyř ulice, patřící starostově firmě, jsou v exekuci.

Každopádně někteří lidé ze zmíněných ulic teď stejně žijí v obavě, že ulice koupí spekulant, který se bude snažit z nich vyrazit peníze. Teoreticky se to sice nemůže stát, protože se jedná o veřejné komunikace, a tak je nový majitel nemůže zahradit závorou, ale nejistota panuje. „Znáte lidi, klidně to někdo může zkusit. Každopádně je fakt nepříjemné žít v ulici, která spadla do exekuce,“ říká místní obyvatel a zároveň opoziční zastupitel Martin Kopal.

Starosta Rezek tvrdí, že to celé je jen administrativní chyba. S vlastní firmou prý v roce 2006 podepsal smlouvu o převodu ulici do majetku obce. Ale omylem ji nikdo nedonesl na katastr. Takže proto se prý vlastnictví na obec nepřepsalo a exekutor ulici zahrnul do firemního majetku.

Stydět se? „Není za co“

Navzdory exekuci a potížím, které způsobil majitelům domů, zlatnický starosta Rezek svoji práci chválí. „Já se nemám za co stydět. Po dvaceti letech tam není ani jedna komunikace poškozená,“ říká.

Že skutečně měl vůli ulice převést na obec, dokládá darovacími smlouvami, které se objevily loni na jaře, dva roky poté, co se kauza začala řešit. Na smlouvách však chybí ověřené podpisy a katastr na jejich základě odmítl vlastnictví zpětně přepsat.

„Samozřejmě, že jsou ty smlouvy vyrobeny až teď,“ je přesvědčen zastupitel Kopal. Starosta Rezek říká, že doposud neměl důvod je ukazovat. „Nebyl takový požadavek,“ vysvětluje.

Lížu se z toho

Jak se ale stalo, že starosta se svou firmou nadělal dluhy?

Jiří Rezek na to nebyl schopen v rozhovoru s reportérem pořádně odpovědět. Obsáhle, ale zároveň neurčitě mluvil o tom, že mu neplatili dodavatelé, pak že se složitě rozváděl…

„Doteď se z toho lížu. Rád bych zaplatil, ale teď nemůžu,“ tvrdí Jiří Rezek.

Také hovoří o tom, že se vede jakýsi soudní spor, na jehož konci by měl zaznít rozsudek příznivý pro obec. Odmítl sdělit cokoli podrobnějšího. „Já to samozřejmě vím, ale nebudu spekulovat,“ říká Rezek.

Foto: Seznam Zprávy

Březen 2021 – první pokus o dražbu zveřejněnou na aukčním portálu.

Jak ukazuje dražební vyhláška, starostova developerská firma dluží například finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně nebo prodejci aut. Ale také několika jiným exekutorům – za náklady za další řízení, která proti němu vedou.

Jiří Rezek o svých dluzích odmítá mluvit. Připouští jednu další exekuci za firmou, s níž v obci provozoval cementárnu. A pak i neurčitý počet exekucí přímo na něj jako na fyzickou osobu, kdy – jak říká – splácí až 17 tisíc měsíčně.

„Pokud mám nějaké další závazky, tak je řeším,“ ujišťuje Rezek neurčitě.

Splácí jako hlemýžď

Seznam Zprávy mají výpis z rejstříku Exekutorské komory ukazující, že proti třem Rezkovým společnostem běželo k listopadu loňského roku 28 exekucí.

Další věřitelé pak ze starosty vymáhají peníze sami, bez exekutorů. Seznam Zprávy mluvily s mužem, který v takové věci pomáhá společnosti z Plzeňska obchodující se stavebními materiály – ta se snaží z Jiřího Rezka dostat 1,6 milionu.

„Splácí. Ale řekl bych, že takovým hlemýždím tempem. Hlavně slibuje, a když má dojít na peníze, tak už to tak slavné není,“ popisuje tento člověk.

Opoziční zastupitel Kopal nechápe, jak může být starostou někdo s dluhy a takhle neuspořádanou podnikatelskou minulostí. „Náš starosta je podvodník. Ukazuje to, kam až zašla morálka,“ říká Kopal.

Mimochodem, v době, kdy měl starosta podle svých slov ekonomické problémy, sponzorovala jeho další společnosti Rezek Group hnutí STAN. Jak ukazují data serveru Hlídač státu, straně věnovala v roce 2017 celkem 250 tisíc, dalších 150 tisíc přidala v roce 2020.

Asfalt bez povolení

Dražba kvůli exekuci však není jediným problémem, který Rezek své obci způsobil. V dalším příběhu jde o silnici zbudovanou bez stavebního povolení na kraji Zlatníků-Hodkovic.

Obec chtěla, aby tam vedla místo „polňačky“ nová asfaltová cesta do průmyslového areálu, kde sídlí řada firem. Ale uťala přitom v rozporu s geometrickým plánem kus soukromého pozemku, který patří Haně Hovorkové.

„Takže obec mi tam bez povolení a bez mého svolení vyasfaltovala pozemek,“ nevěří dodnes Hovorková, jak si starosta mohl něco takového dovolit.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nová silnice – ovšem vybudovaná načerno. Bílé čáry ukazují, jak zasahuje do pozemku Hany Hovorkové.

Když se pak majitelka oficiálně bránila, ukázalo se, že silnice, na jejíž vybudování obec přispěla víc než dvěma miliony (další peníze poskytly firmy z areálu), vznikla bez stavebního povolení. Což starosta přiznává. Současně dodává, že povolení na tento typ silnice být nemusí – prý proto, že na ní leží jen tenká vrstva asfaltu.

Jenže to si nemyslí stavební úřad, který na podzim zahájil řízení o odstranění stavby – dokládají to dokumenty, které Seznam Zprávy pročetly. „To je věc názoru,“ odbývá to starosta Rezek s tím, že zřejmě udělali chybu geodeti při vyměřování. A že se nic výjimečného neděje: obec prý prostě požádá o dodatečné stavební povolení.

Na to ale bude potřebovat souhlas vlastníka pozemku Hany Hovorkové. „Pokud se ke mně obec bude takto chovat, souhlas nedám. Protože to, co zde starosta předvádí, je naprostá arogance a vědomé porušování zákonů,“ říká majitelka.

Reklama

Doporučované