Hlavní obsah

Tak se vyhazují peníze. Třímilionový semafor v rovné ulici nikdy nefungoval

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Semafor a systém zábran stál daňové poplatníky skoro tři miliony korun, už několik let je ale nefunkční. A také už se stihl rozbít.

Reklama

V centru Prahy postavili kamerový semafor se zábranami za téměř tři miliony korun. Systém se dodnes nepoužívá, v mezičase část dokonce shořela. To vše navíc v ulici bez odbočky. Politici si přehazují, kdo za fiasko může.

Článek

Petrská čtvrť je nenápadnou perlou historického centra Prahy. Nedolehnou sem davy turistů, takže okolí kostela svatého Petra na Poříčí skýtá komornější prostředí pro místní.

I proto se úřad Městské části Praha 1 koncem roku 2020 rozhodl, že v jedné z ulic přiléhající k historickému jádru Petrské čtvrti stopne dopravu a umožní v Samcově ulici průjezd jen rezidentům.

Stavební úpravy za několik milionů korun měly vést ke zklidnění celé čtvrti. Bohulibý záměr. Jenže pak došlo na jeho realizaci, která dodnes zůstává fiaskem místních politiků a úředníků. A příkladem, jak se mrhá s penězi daňových poplatníků.

Celé to začalo na podzim roku 2020. Městská část vypsala zakázku na „Dopravní zklidnění ulice Samcova – v úseku Lodecká–Petrská, Praha 1“, kterou získala firma Inpros Praha. Kontrakt byl podepsán v říjnu téhož roku, dle smlouvy činila cena 7,2 milionu korun a na dokončení přestavby ulice měl zhotovitel dva měsíce.

Pytel na semaforu

Kdo z obyvatel čekal, že se vedle zklidnění provozu dostane například i na zeleň, mýlil se. Z ulice se postupně stalo spíše parkoviště. Přehlédnout ale nešlo především to, jaká technická zařízení se tam postupně objevila.

Zhruba v polovině ulice vyrostla řada pevně uchycených sloupků, aby z jedné strany zabránily vjezdu vozidel. Pár metrů od nich ale byla umístěna další, jejich chytřejší verze – automaticky zajíždějící zábrany. No, a kousek od nich byl vztyčen semafor s prstencem několika kamer.

Zvláštní bylo, že semafor a zábrany vznikly až v době, kdy už byla Samcova ulice zrekonstruována, a takzvaně zklidněna. „Proč se to neudělalo najednou, a kopaly se díry do čerstvě opravené komunikace,“ nechápali místní.

Údiv pak vyvolávalo především signalizační zařízení nacházející se zhruba v polovině rovné ulice bez odboček. Semafor osázený několika kamerovými objektivy řadu měsíců svítil zeleně, aby následně na několik let vyfasoval ochranný pytel. Od přestavby ulice na přelomu let 2020 a 2021 dlí na jeho krku dodnes.

Nic z toho nedávalo smysl: nefungující „vytuněný“ semafor; k tomu „hloupé“ sloupky následované těmi „chytrými“. Obě verze vztyčené celé roky nad povrchem země, tedy bez možnosti průjezdu Samcovy ulice.

Letos na jaře se tudíž reportér Seznam Zpráv začal politiků a úředníků ptát, k čemu vůbec byl tento nepoužívaný semaforový systém vybudovaný. A hlavně – kolik to stálo daňové poplatníky.

Reakce zodpovědných osob a institucí byly až dechberoucí.

Shořelo to

Domoci se odpovědí obsahující validní informace nebylo snadné. Například radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) prvotní otázky týkající se ceny díla a vysvětlení nefunkčnosti systému letos na jaře odrážel vysvětlením, že mu jeho předchůdce nepředal papíry.

„Veškeré informace o cenách by vám musel dát emeritní radní pro dopravu, můj předchůdce Richard Bureš. Já jsem ve funkci pátý měsíc a historickou fakturaci jsme si nepředali,“ sdělil Ryvola v květnu Seznam Zprávám.

S dodatkem, že „sloupek je opravdu zapracováván do přípravy nové studie o zklidnění dopravy v celé oblasti Petrské čtvrti, která je ale pouze ve stádiu zrodu“.

Seznam Zprávy se proto na úřad obrátily s žádostí o konkrétní odpovědi pomocí informačního zákona 106.

Z odpovědí vyplynulo, že kamerový semafor se zajíždějícími sloupky – dosud stále pro obyvatele nefunkční – přišel kasu městské části na 2 588 581 korun. A také že semafor se sloupky nebyl postaven v době rekonstrukce ulice. Úřad to vysvětlil tak, že nebylo možné „výsuvný sloupek zahrnout do vydaného stavebního povolení na úpravu komunikace.“ Úřad rovněž popřel, že by se chystala nová studie na zklidnění dopravy v celé oblasti Petrské čtvrti, na což se ovšem odvolával radní Ryvola z hnutí ANO.

Důvodem, proč semafor a sloupky nefungují, je pak podle městské části to, že systém se nepodařilo naplnit databází registračních značek obyvatel dané oblasti. Městská část dle svých slov nezískala přístup do zdrojové databáze Technické správy komunikací (TSK), která je správcem zón placeného stání.

A navíc, tím jak se zařízení nepoužívalo, došlo k jeho poškození. „Zatím jsou sloupky v postavení skvěle nevyužité investice za 7,6 milionů korun. Chvíli byly spuštěné, neboť shořelo napájení, ale po opravě jsou zase v horní poloze,“ snažil se situaci ironicky glosovat radní Ryvola.

Podle jeho předchůdce a současného kolegy z rady městské části Praha 1 Richarda Bureše (ODS) byl ale již problém vyřešen. „V minulém měsíci došlo k výměně části technologií, protože dva roky nefunkčnosti se podepsaly na některých součástkách,“ vysvětlil Bureš.

Vyhozené peníze

Proč se nepodařilo jednotlivé systémy a databáze propojit tak, aby zařízení za 2,6 milionu korun při rozpoznání vozidla umožnilo rezidentům průjezd Samcovy ulice? Za vším je třeba hledat politiku.

Ze zjištění Seznam Zpráv vyplynulo, že důvodem byl nesoulad mezi politiky a úředníky celopražského magistrátu a úřadem městské části Praha 1. 

Semafor se sloupky byl vybudován v minulém volebním období, kdy měl dopravu na „velkém“ magistrátu na starost náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě), na „malém“ úřadu Prahy 1 pak Richard Bureš (ODS). Dle zdrojů Seznam Zpráv mezi nimi nepanoval úplně konstruktivní vztah. Jedním z důvodů měly být rozepře okolo kruhového objezdu u Obecního domu.

„TSK bylo připraveno to udělat už dávno, ale dostalo zákaz Praze 1 vyhovět. Nyní došlo k jednání se zástupci Magistrátu hlavního města Prahy a potvrzeno, že TSK dostane oficiální souhlas města s tím, aby interface (společná hranice mezi dvěma oddělenými komponenty počítačového systému výměny informací, pozn. red.), zapojili a vše mohlo fungovat, jak bylo plánováno, a je dlouhodobě připraveno,“ řekl Bureš Seznam Zprávám.

V polovině prosince podle něj proběhla funkční zkouška celého systému včetně spuštění sloupků po ověření registračních značek. „Vše proto, aby byl systém připraven k okamžitému spuštění po připojení k databázi TSK,“ dodal Bureš.

Exnáměstek „velké Prahy“ Scheinherr si nevybavuje, že by s Burešem zpřístupnění databáze registračních značek řešil. Celý projekt tvrdě zkritizoval.

Zpackáno, nehospodárné, nelogické

„Sloupky v Samcově se mi jeví jako celkově zpackaný a nehospodárný projekt, který se táhne mnoho roků a dodnes nefunguje. Původně šlo o přerušení silného tranzitu do ulice Na Poříčí a dále přes Havlíčkovu a Hybernskou na Magistrálu. Tento směr je už dnes ale zavřený u Masaryčky a pro výsuvné sloupky v Samcově není důvod, způsobují zbytečný závlek dopravy do silně obydlených ulic, jako je Klimentská,“ řekl Scheinherr Seznam Zprávám.

Podle něho systém sloupků v Samcově ulici – jak bylo popsáno výše – nemá logiku. „Praha 1 uzavřela Samcovu dokonce na čas pevnými sloupky, aniž pro ně existovalo platné povolení. Nefunkční a ještě k tomu velice finančně nákladné výsuvné sloupky jsou bohužel dlouhodobým fenoménem Prahy 1,“ dodal bývalý náměstek pražského primátora a současný zastupitel uskupení Praha sobě.

Radní pro dopravu Ryvola prý doufá, že podobných problémů nevznikne po Praze víc. „Prozatím jsme stále neobdrželi přístup k databázi TSK seznamu SPZ rezidentů bydlících v okolí. Na jaře příštího roku máme vybudovat obdobu v ulici U Lužického semináře, tak snad nebudou takové pomníky dva, ale prolomíme ledy a sloupky začnou plnit svoji úlohu,“ uvedl.

Mluvčí městské společnosti TSK Barbora Lišková ovšem podotkla, že souhlas s poskytnutím dat pro Prahu 1 přišel teprve 14. prosince.

„Samozřejmě jsou kolegové okamžitě připravení poskytnout maximální součinnost. Přesné nastavení parametrů budeme řešit ve spolupráci s Městskou částí Praha 1 a veškeré náklady spojené s touto úpravou jsou mimo systém ZPS (zóny placeného stání) a budou financovány ze strany městské části Praha 1,“ dodala Lišková.

Reklama

Doporučované