Hlavní obsah

Trávníčkův advokát: Máme pochybnosti o postupu policie, budeme se soudit

Foto: Televize Seznam

K napadení mělo dojít po natáčení pořadu DO-RE-MI, který Pavel Trávníček moderoval. Fotografie je z pořadu Moje místa Televize Seznam.

Reklama

Několik žen popsalo, že je Pavel Trávníček po natáčení nutil v šatně k sexu. Policie vyšetřování odložila s tím, že se skutky staly, ale herce a moderátora za ně není možné potrestat.

Článek

„Klient nadále trvá na tom, že se nikdy ničeho, pro co byl prověřován, nedopustil. Nikdy a na nikom,“ říká Seznam Zprávám Radek Suchý, advokát herce Pavla Trávníčka.

Pro připomenutí: Několik žen letos Trávníčka obvinilo z toho, že je před lety znásilnil, případně se o to pokusil. Dvě z nich se obrátily i na policii.

Vyšetřovatelé případ uzavřeli s tím, že ke skutkům sice došlo, ale není možné je potrestat. První se stal v době, kdy platil výrazně mírnější zákon, u druhého se zase neprokázalo, že by Trávníček použil násilí nebo jím vyhrožoval. Policie tak vyšetřování odložila, aniž by padlo obvinění.

„Považujeme za naprosto skandální, že se o klientovi šíří dehonestující informace a máme velmi omezené možnosti se bránit,“ tvrdí advokát.

„Paradoxně by za současné situace bylo pro Pavla Trávníčka lepší, kdyby byl obviněn a měl účinné prostředky v rámci obhajoby se bránit. Postup policie vyvolává úvahy o zrůdnosti současné právní úpravy umožňující kohokoli očernit a znemožnit mu jakoukoli zásadní obranu,“ dodává.

Závěry vyšetřování

Policie v dokumentu píše, že dnes už by o trestný čin šlo.

Klidně až k Ústavnímu soudu

V usnesení o odložení policejního vyšetřování se ale píše: „Je nutné konstatovat, že skutky, tak jak je popsaly poškozené, se staly.“

Trávníček se podle svého právního zástupce o vyšetřování dozvěděl z tisku. A protože nebyl obviněn, nedostal od policie ani žádný dokument o tom, čeho se měl dopustit.

„Proto jsem požádal po návratu z dovolené policii o možnost nahlédnutí do spisu, abychom mohli - alespoň v rámci omezených možností - podniknout kroky, které jméno mého klienta očistí. Věc nechám prověřit státním zástupcem a poženeme celý případ klidně k Ústavnímu soudu a veřejnému ochránci práv,“ pokračuje Suchý.

On i jeho klient jsou prý přesvědčeni o Trávníčkově nevině.

„Máme důvodné pochybnosti o správnosti postupu Policie ČR. Proto po výše popsaných krocích bude jistě můj klient zvažovat satisfakci po všech, kdo se na jeho společenské a profesní likvidaci podíleli,“ uzavírá Suchý.

Pavel Trávníček (71)

Český herec, moderátor, dabér a divadelní režisér. Největší slávu mu v Československu, ale i v zahraničí přinesla role prince ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973). Jeho dalším slavným filmem byl Třetí princ (1982), kde si zahrál dvojroli královských dvojčat. Princem byl i ve filmové pohádce Sněženka a Růženka (1979).

Na začátku 90. let byl uměleckým šéfem Hudebního divadla v Karlíně. Od roku 1993 je na volné noze. V roce 2021 se účastnil soutěže StarDance. Je počtvrté ženatý, má tři syny.

Reklama

Doporučované