Hlavní obsah

Tři případy vraha z fakulty byly spojeny. Řeší je jeden tým

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policista v době prosincového zásahu na Filozofické fakultě UK.

Reklama

Policie i díky novým důkazům definitivně potvrdila, že na filozofické fakultě, v Klánovickém lese a v Hostouni zabíjel stejný muž. A proto případy řeší jeden tým a dozoruje je už pouze Městské státní zastupitelství v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní vyšetřování případů střelby na filozofické fakultě, v Klánovickém lese a v rodinném domě v Hostouni se posunulo.

Poté, co si policisté díky dalším důkazům oficiálně potvrdili, že na všech místech vraždil stejný muž, byly tyto případy s celkem 17 oběťmi spojeny.

Vyšetřování případu v Hostouni, kde pachatel zabil svého otce, už tak teď nedozorují krajští žalobci, ale pouze jejich kolegové z Městského státního zastupitelství v Praze.

Potvrdili to jak pražský krajský státní zástupce Martin Staněk, tak mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

„Má to výhodu v tom, že se všemi těmi skutky zabývá jeden policejní tým a státní zástupce. Není potřeba si předávat informace, pracuje se komplexněji a vyšetřování je rychlejší,“ uvedl Aleš Cimbala. „Též se předejde opakování totožných úkonů, které by bylo jinak nutné provést v každém odděleně vedeném řízení zvlášť,“ doplnil.

Nově všechny zmíněné případy dozoruje pražská žalobkyně Jana Murínová. Zatímco vraždy v Hostouni a v Klánovickém lese má již policie prakticky vyřešené, prověřování střelby na filozofické fakultě ještě potrvá. Policisté musí ještě dokončit odborné posudky a vyhodnotit všechny zajištěné stopy.

Na otázku, kdy bude případ uzavřen, je policie opatrná. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík při nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil termín do konce května. „Nechci si na sebe úplně uplést bič, protože mohou nastat nějaké okolnosti, že bude potřeba ještě něco více prověřit. Ale já bych měl rád pro pana policejního prezidenta nějakou informaci do konce května,“ řekl Kubík.

Podle dřívějších informací byl v Klánovickém lese loni v polovině prosince zastřelen dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera. Policisté v domě střelce našli dopis, ve kterém se k této vraždě přiznal. Druhý dopis na rozloučenou pak nechal útočník v budově filozofické fakulty.

Zbraně, kterými zabíjel, pak získal legálně. „Nakoupil si je během roku 2023. Je otázka, kde na ně vzal peníze. Pracujeme s verzí, že si na ně pořídil půjčku,“ doplnil náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka při lednové tiskové konferenci.

Časovou osu střelby na filozofické fakultě si můžete prohlédnout zde:

Reklama

Doporučované