Hlavní obsah

Tři svědci z Babišova procesu mají problém. Začnou je vyšetřovat

Foto: Michal Šula, Radek Nohl, CNC/ Jiří Koťátko, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

František Šlingr, Tomáš Rak a Petra Procházková. Tři svědci, které bude nyní prověřovat policie.

Reklama

Pražští žalobci se budou zabývat rolí svědků z kauzy Čapí hnízdo. Mají mimo jiné prověřit podezření, zda se dopustili křivé výpovědi nebo vydírání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žalobci ze dvou pražských obvodů se brzy začnou zabývat případy tří svědků, kteří vystupovali v procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo.

Podněty k prověření dal v rozsudku soudce Jan Šott a dozorující žalobce kauzy Jaroslav Šaroch je minulý týden poslal kolegům z Prahy 2 a Prahy 4.

Úřady tak začnou prověřovat, jak v kauze a u soudu vystupovali finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková, člen představenstva firmy Imoba František Šlingr a také bývalý šéf Čapího hnízda Tomáš Rak.

U prvních dvou jmen se prověřuje podezření z křivé výpovědi, u třetího jde o podezření z vydírání.

Přehled svědků u procesu:

Žalobci z pražských obvodů už pokyn od Jaroslava Šarocha potvrdili.

„Minulý týden v úterý ráno nám přišel z Městského státního zastupitelství v Praze podnět týkající se dvou osob pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku,“ potvrdil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. „Další informace k věci podávat nebudu, prověřování ještě ani nezačalo,“ doplnil.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 se pak bude zabývat rolí manažera Tomáše Raka.

„Ano, mohu potvrdit, že jsme zmíněný podnět obdrželi. Více bych se k tomu ale nechtěl vyjadřovat,“ řekl Seznam Zprávám obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková (na snímku od soudu) se nejprve kvůli nemoci omluvila, přišla tak k soudu skoro až na závěr první části procesu. Řekla, že nikdy Čapí hnízdo nevnímala jako soukromý majetek Andreje Babiše. Nevěděla prý nic o akcionářské struktuře ani o tom, že by to bylo spojeno s rodinou Andreje Babiše. Vzpomněla si však, že Agrofert pro farmu vedl účetnictví a ručil za její úvěry.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala uvedl, že případ předali zmíněným úřadům kvůli místní příslušnosti.

František Šlingr a Petra Procházková vypovídali u Městského soudu v Praze, který sídlí v Praze 2. A Tomáš Rak je podezřelý kvůli schůzce, která se uskutečnila na pražském Chodově. Tedy v obvodu Prahy 4.

Tomáše Raka přitom už policie prověřovala kvůli tomu, zda se nedopustil křivé výpovědi. Nakonec policisté případ odložili, ale do rozsudku v kauze Čapí hnízdo dal soudce Jan Šott další podnět. „Podle soudu by bylo více než namístě zabývat se i tím, zda se svědek nemohl dopustit trestného činu vydírání,“ uvedl Šott v rozsudku, který vynesl letos v lednu.

Tomáš Rak už po jeho vyhlášení odmítl, že by někoho vydíral. „Z mé strany k žádnému trestnému činu vydírání nedošlo. Je to absurdní,“ prohlásil tehdy pro Seznam Zprávy Rak.

Foto: Jiří Koťátko / CNC / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Tomáš Rak nevypovídal přímo u soudu, ale dvakrát na policii. Prvně svědčil v roce 2018. Před druhým výslechem, který se odehrál v září 2021, změnil podle soudce Šotta svoji výpověď poté, co mu Babiš odmítl zaplatit 350 tisíc korun za údajně deset let starý dluh. Pro Šotta tak byl jako svědek nedůvěryhodný.

Kvůli podnětům mířícím na Petru Procházkovou a Františka Šlingra se budou úřady zabývat obsahem jejich výpovědí u soudu.

V případě Šlingra jde o to, že v soudní síni jako svědek popisoval, že mezi lety 2010 až 2013 jezdil Andrej Babiš na Čapí hnízdo jen jako host. A jen jako prostředník pak podle Šlingra řešil Babiš problematiku marketingu tohoto multifunkčního areálu.

Jenže jiní svědci – konkrétně marketingoví specialisté Tereza Svěráková s Jakubem Antošem – u soudu ale vypověděli, že Babiš nebyl žádný prostředník, že marketing řešili přímo s ním.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

František Šlingr, člen představenstva společnosti Imoba, jež nyní vlastní Čapí hnízdo, soudu řekl, že akcionáře Farmy Čapí hnízdo neznal. Podle svých slov jednal jen s advokáty Václavem Knotkem, Alexejem Bílkem nebo Gabrielou Knapovou.

Jako úmyslně nepravdivou pak vyhodnotil soudce Šott výpověď finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové. Ta u soudu mimo jiné řekla, že nikdy neslyšela nic o vztahu Farmy Čapí hnízdo s Babišovou rodinou.

Pak také uvedla, že působila jen jako zprostředkovatel pro obžalovanou Janu Nagyovou.

„Jsem přesvědčen, že klientka vypovídala pravdu a více k tomu v tuto chvíli nelze říci,“ uvedl už dříve advokát Procházkové Petr Kočí. František Šlingr na dotazy nereagoval.

Reklama

Doporučované