Hlavní obsah

Účet za Krnáčovou. Ředitelka, kterou narychlo vyhodila, teď vyhrála soud

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

Reklama

aktualizováno •

Vyhazov bývalé ředitelky magistrátu Martiny Děvěrové neplatí, rozhodl – zatím nepravomocně – Obvodní soud pro Prahu 1. Žaloba na ušlou mzdu už byla podána také.

Článek

Bývalá ředitelka pražského magistrátu Martina Děvěrová uspěla se žalobou, kterou podala kvůli svému náhlému odvolání v roce 2018, kdy primátorkou byla Adriana Krnáčová z ANO.

Podle středečního rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 je neplatné nejen odvolání Martiny Děvěrové z funkce ředitelky magistrátu, ale i výpověď, kterou následně dostala.

„Žalobě o neplatnost výpovědi a neplatnost odvolání z funkce ředitelky magistrátu bylo v plném rozsahu vyhověno,“ uvedla mluvčí soudu Petra Blažková.

Také Martina Děvěrová Seznam Zprávám potvrdila, že soud její žalobě vyhověl. „Více bych se k tomu nechtěla nyní vyjadřovat,“ řekla právnička, která nyní pracuje jako státní tajemnice na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Kromě žaloby na neplatnost odvolání a výpovědi má soud na stole ještě další věc – Děvěrová totiž podala také žalobu, která se má týkat ušlé mzdy.

Protože rozsudek není pravomocný, žalovaný pražský magistrát se proti němu může odvolat k městskému soudu. Ale zda to udělá, není zatím jasné.

„Poté, co nám bude doručeno písemné vyhotovení rozsudku, provedeme jeho analýzu a zvážíme další postup,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Advokát Radim Obert, který magistrát zastupoval, uvedl, že se k rozhodnutí soudu nemůže vyjadřovat.

Ani Adriana Krnáčová zatím na rozhodnutí soudu nereagovala, redakce však o její vyjádření opakovaně usiluje.

Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Seznam Zprávy

Martina Děvěrová.

Krnáčová jako primátorka odvolala Martinu Děvěrovou v den, kdy tehdejší ředitelka magistrátu slavila padesáté narozeniny.

Důvodem podle Krnáčové bylo, že ředitelka neřešila případ vedoucí magistrátního odboru sportu Soni Fáberové, kolem níž se rozběhlo vyšetřování kvůli sportovním dotacím.

Soňa Fáberová je v současné době mezi obžalovanými v kauze rozdělování dotací na sport na pražském magistrátu. Ve druhé, známější větvi dotační kauzy, skončili před soudem také sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta.

Bývalá primátorka Krnáčová v roce 2018 odvolala Děvěrovou se souhlasem tehdejšího ministra vnitra Lubomíra Metnara. Jenže jeho nástupce Jan Hamáček tento souhlas později zrušil.

Reklama

Doporučované