Hlavní obsah

Hrozil ministrovi smrtí, pak se hájil překlepem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi chodily výhrůžné zprávy loni v červnu. Odsouzený muž mu v nich hrozil podle soudu smrtí.

Reklama

Muž psal na sociální síti výhrůžky ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Soud mu za vydírání vyměřil podmíněný trest, ale muže to neodradilo. Seznam Zprávy teď získaly písemné odůvodnění rozsudku.

Článek

„Demisi svině fašistická zlodějská!!!!!“ „Když do 48 hodin neodstoupíš, odstraníme Tě sami. Občanská partyzánská brigáda!!!!“ Takové zprávy začaly přicházet loni v červnu vicepremiérovi Vítu Rakušanovi (STAN) na messenger. Postupně mu pisatel odpočítával hodiny.

Poslední, co napsal, byla zpráva s malým překlepem „No jak chceš, sepisuje závěť!!!“ Právě tento překlep se pak u soudu obžalovaný snažil prezentovat tak, že chtěl napsat „sepisuji závěť“, protože byl prý psychicky na dně.

Obvodní soud pro Prahu 4 mu ale neuvěřil a podle anonymizovaného rozsudku z konce srpna, který Seznam Zprávy nyní získaly na základě informačního zákona, ho odsoudil za vydírání na půl roku do vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců.

K překlepu se závětí předsedkyně senátu Monika Kozelková napsala toto: „Obžalovaný jednoznačně chtěl napsat ‚sepisuj závěť‘. Ať již s přihlédnutím k tomu, že před tuto zprávu napsal ‚no jak chceš‘ tak především s ohledem na ostatní zprávy zasílané v tomto období.“ Soud se tak jednoznačně přiklonil k tomu, že šlo o výhrůžku usmrcení.

Obžalovaný se k sepsání zpráv přiznal, u soudu se ale odkazoval na „svobodu odporu“, kterou mu podle něj poskytuje Ústava. Cítil se prý ohrožen na životě kvůli tomu, co se dělo v rámci covidových opatření, kdy hovořil o „šikaně občanů a policejním zaklekávání“. O svůj život se údajně obává i kvůli válce na Ukrajině a postupu vlády.

„Soud uvádí, že mezi svobodou projevu a vyhrožováním násilím a smrtí, ať už se jedná či nejedná o politicky činnou osobu, je zásadní rozdíl. Právní řád České republiky negarantuje právo páchat trestnou činnost, a to ani verbální, jakkoliv se může každá osoba subjektivně cítit ohrožená na životě,“ uvádí se k jeho obhajobě v rozsudku.

Ministr vnitra pro Seznam Zprávy uvedl, že se na policii obrátil především proto, že zprávy měly větší intenzitu než obvyklé výhrůžky, kterých mu chodí řada. Nešlo totiž jen o jednu zprávu, ale několik v průběhu hodin.

„Bylo to jakési odčítání hodin do té doby, než dojde k nějaké fyzické likvidaci, takže to vyhrožování nebylo jednotlivé, ale bylo prostě kontinuální v čase a ta situace byla určitě nepříjemná a obtěžující a samozřejmě vyvolávající nějaké obavy,“ řekl Vít Rakušan s tím, že pro něj pisatel překročil linii tolerantnosti tím, že mu vyhrožoval fyzickou likvidací.

Politikům hrozí dál

Autor výhrůžných zpráv se může proti rozhodnutí soudu odvolat. V rozsudku se také píše, že muž už byl dříve trestaný za několik přečinů například za nebezpečné pronásledování. Dostal podmíněný trest, který už je zahlazen.

Jak Seznam Zprávy zjistily, pisatelem byl muž středního věku, který má profil na facebooku pod jménem Tomoun Zprahoun. Dříve měl ještě jeden profil pod názvem Tomouš Zprahouš. O tom, že bude mít v srpnu soud, na sítích sám informoval. Redaktorka Seznam Zpráv s ním byla na konci prázdnin v kontaktu kvůli protiukrajinskému protestu, který spolupořádal 19. srpna v Plzni. Tam zhruba stovka demonstrantů prošla městem za pokřiku hesel jako „Čechy Čechům!“ nebo „Táhněte domů!“.

Foto: Facebook.com / Tomoun Zprahoun, Seznam Zprávy

Odsouzený muž si Víta Rakušana bere na mušku dál.

Později muž kontakt s reportérkou přerušil a na dotaz, který se týkal vyhrožování Vítu Rakušanovi, už vůbec nereagoval.

Na svém profilu, kde má tisícovku přátel, zveřejňuje například příspěvky z ruských médií a další ruskou propagandu. Nešetří kritikou vlády, a to i vulgární. Často směřuje právě k osobě ministra vnitra.

„Rakushane, špíno fašistická kolaborantská, Tomáše nedáme, dokud nebudeš za katrem ty!!!!!“ To například napsal 30. srpna v souvislosti s pátráním po známé postavě dezinformační scény Tomáši Čermákovi, který nenastoupil do výkonu trestu a je po něm vyhlášeno pátrání. Má si odpykat 5,5 roku ve vězení za podporu a propagaci terorismu kvůli tomu, že na facebooku nabádal lidi, aby zabránili přijetí novely pandemického zákona, a to i násilím.

Foto: Zdroj: Facebook.com / Tomoun Zprahoun, Seznam Zprávy

Odsouzený muž vyhrožuje na facebooku i dalším politikům.

Jinde zase pod přezdívkou Tomoun Zprahoun psal: „Až bude v Kolíně pršet a bouřka, tak se půjdu jakoby náhodou schovat k Rakušanovi, snad mne pohostí jako ty Ukrajince, co si nakvartýroval do bytu.“ 

Jeho pozornosti ale neunikají ani další politici. Tento vzkaz s největší pravděpodobností adresoval europoslanci a náměstkovi pražského primátora Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) v polovině srpna: „Pospíšile, máš vymácháno? Bude se věšet!!“

Podle právníka Ondřeje Múky může být vzkaz ministrovi vnitra opět hodnocen jako přečin vydírání. „Pohrůžkou se snaží docílit toho, aby adresát jeho projevu něco konal,“ vysvětlil důvody Múka. „Je z toho zjevné, že svoje jednání nereflektuje tak, jak by se dalo očekávat,“ doplnil s tím, že pokud se bude jeho případem zabývat i odvolací soud, bude pro něj toto jeho chování přitěžující okolností.

Zažil to i zpěvák či zdravotníci

S podobným případem vyhrožování na sociální síti má své zkušenosti i zpěvák Radek Banga. Ten si svým protestním postojem vůči hudební kapele Ortel při udílení cen Český slavík v roce 2016 vysloužil doslova smršť takových zpráv. Jednoho z pisatelů za výhrůžky smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly potrestal soud podmínkou.

V době koronavirové pandemie se s vážnými útoky museli vyrovnávat i zdravotníci. Došlo to tak daleko, že jim lidé chodili až k domu. Za nebezpečné pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra odsoudil letos v červenci Patrika Tušla k 19 měsícům vězení.

Vinen byl v tomto případě za výtržnictví uznán i Tomáš Čermák, u kterého ale soud prohlásil, že 5,5 letý trest, který si má odpykat za podporu a propagaci terorismu, mu už zvyšovat nebude. A podmíněný trest dostal ještě třetí jejich společník Zdeněk Masár.

Reklama

Doporučované