Hlavní obsah

Tisíce dárců čekají na varhany do sv. Víta. Dřevo nevyhovuje super přísným požadavkům

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Věže svatovítské katedrály.

Reklama

Zemanova administrativa nastavila požadavky na zakázku za 21,7 milionu v katedrále svatého Víta - dodat dřevo vytěžené po úplňku ve výšce nad 700 metrů, které navíc schlo 10 let. Vyhrál sponzor zemanovců, kritérium však neplní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco Petr Pavel loni 9. března skládal prezidentský slib a zdravil se s hosty ve Španělském sále pražského Hradu, podřízení dosluhujícího Zemanova kancléře Vratislava Mynáře měli jinou práci.

Podle pátrání Seznam Zpráv právě v těchto hodinách vypisovali poslední veřejnou zakázku Zemanovy éry. Šlo v ní o zpevnění podlahy v katedrále svatého Víta tak, aby unesla nové masivní svatovítské varhany, jež byly projektem Zemanova „přítele“ arcibiskupa Dominika Duky.

Hradní administrativa vedená Mynářem tehdy podmínky tendru vypsala speciálně - vítězná firma musela dodat dřevo plavené, s hustými letokruhy, vytěžené v zimě po úplňku v nadmořské výšce více než 700 metrů, které schlo minimálně 10 let.

Náročná kritéria se zavázala splnit společnost Avers specializující se na rekonstrukce památek, která čtyři další uchazeče předčila i kvůli nejnižší ceně - 21,7 milionu. Jde zároveň o sponzora „prezidentské“ Strany práv občanů Zemanovci, o kterém se už v minulosti psalo, když na Hradě získal jinou milionovou zakázku.

Experti: Dřevo nesplňuje parametry

Protože se zakázka chystala v době předávání vlády na Hradě, smlouvu na zakázku už podepisovala (loni v srpnu) administrativa nového prezidenta Petra Pavla - konkrétně ředitel Správy Pražského hradu Vladimír Sonntag. A ten zároveň podle zjištění reportérů řeší s vítězem tendru problém.

Když loni firma Avers dřevěné fošny do katedrály přivezla, experti Hradu při kontrole zjistili, že dodala dřevo, které nejspíše kvalitu požadovanou zadávacími podmínkami z větší části vůbec nemá. Materiál tak dosud leží složený a stavba ani nezačala.

„Většina dodaného dřeva nebyla v pořádku,“ připustil pro Seznam Zprávy Petr Kroupa, který od roku 2017 řídí odbor památkové péče prezidentské kanceláře, který na stavbu dohlíží.

Přísně nastavená kritéria pro dřevo obhajuje. „Bude se zvyšovat nosnost kůru. Protože se dřevo bude zavádět do stěn, nechceme, aby pracovalo. Šlo o to splnit kvalitu, aby se nepoškozovala ta stavba,“ uvedl Kroupa s tím, že katedrála žije ve staletích.

Foto: Seznam Zprávy

Dřevo složené v katedrále sv. Víta.

Nové vedení Hradu se zakázku snaží dotáhnout. „Věc je prozatím řešena se společností Avers jednáním; Správa Pražského hradu požaduje dodání pouze takového dřeva, které odpovídá zadávací dokumentaci,“ potvrdila vedoucí oddělení komunikace Karolína Blinková.

Podle podepsané smlouvy přitom doklady ke dřevu měla společnost Avers Hradu předložit do tří dnů od podpisu smlouvy a samotné dřevo pak loni v září, aby se v katedrále aklimatizovalo.

Stanovisko vedení firmy Avers se Seznam Zprávy pokoušejí získat od minulého úterý. Jeden z jejích jednatelů Jan Koška však uvedl, že dlouhodobě žije v zahraničí a nic o záležitosti neví. Druhý - jeho bratr Martin Koška - po telefonickém kontaktování slíbil, že se vyjádří písemně.

To se však do vydání tohoto textu nestalo. Na zprávy a urgence už Martin Koška nereagoval.

Pátrání po dřevu

Za projektem nových varhan do katedrály stojí Nadační fond Svatovítské varhany, který založilo Arcibiskupství pražské. Fond od tisíců dárců vybral ve sbírce na varhany už sto milionů korun. Půl milionem přispěl třeba i Zemanův právník Marek Nespala.

Původně měl nástroj chrám rozeznít už v roce 2020. Když však loni v listopadu Česká televize vysílala upoutávku na benefiční koncert z katedrály, při kterém se měly vybírat poslední miliony, musel člen správní rady fondu Vojtěch Mátl vysvětlovat další zpoždění.

Dlouholetý sekretář nyní už bývalého arcibiskupa Dominika Duky tehdy v přímém televizním přenosu vyprávěl, že sám byl kvůli specifickému dřevu pod nové varhany i za Karlem Schwarzenbergem.

„Bylo vidět, že mu není dobře, ale vyslechl mě a řekl, pane Mátle, katedrála, varhany je pro nás věc vlastenecká, věc státního zájmu a pomůžu vám - jeho rod na to také přispěl několika miliony korun,“ uvedl tehdy Vojtěch Mátl.

Muž, jehož v roce 2017 objektivy zachytily, jak jde s kardinálem Dukou na oslavu padesátých narozenin Vratislava Mynáře v Jižních zahradách Pražského hradu, však koriguje dojem, že pomáhal účastníkům tendru specifické dřevo shánět. Projekt, který ho zahrnuje, dodal právě nadační fond.

„To si špatně lidé vyložili. Já jsem neříkal, že nám dřevo Karel Schwarzenberg pomohl sehnat, ale že jsme potřebovali nějakou informaci. On nám sehnal tu informaci, ale to dřevo nešlo ani přes Karla Schwarzenberga, ani přes nás. To si objednávala ta firma podle zadávací dokumentace,“ uvedl Mátl s tím, že samotnou společnost Avers vůbec nezná.

Firma Avers

  • Společnost Avers patří k etablovaným stavebním firmám, které se specializují také na rekonstrukce historických objektů. A v posledních letech se podílela na řadě velkých projektů, například na opravě pražského Negrelliho viaduktu.
  • Firma Avers nyní také dokončuje zakázku na stavbu české ambasády v Austrálii za více než 200 milionů. Získala ji za vlády Andreje Babiše (ANO), kdy resort zahraničí ovládala ČSSD. Šlo o ojedinělý projekt, český stát se málokdy v zahraničí pouští do stavebních prací. Práce končí s doplatkem extra 70 milionů korun a několikaletým zpožděním. Zkomplikovala je covidová pandemie.
  • Avers v minulosti popírala, že by získávala výhody díky sponzoringu zemanovců. „Bylo zjevně chybou, že jsme se vedle nemocnic, hendikepovaných sportovců nebo kojeneckého ústavu rozhodli (ovlivněni sympatií příbuzného k SPO) jedinkrát sponzorsky podpořit politickou stranu. Poučení je hořké,“ komentoval to v roce 2017 zakladatel společnosti Josef Koška v České televizi.

Mynářův výměnný obchod

Kdy se tisíce donátorů dočkají, až se chrámem nové varhany rozezní, tak není jasné. Zatím stále stojí - hotové a uskladněné - u španělské Barcelony.

„Nyní nelze předvídat, v jakém časovém termínu bude zpevnění kruchty dokončeno,“ uvedla za Hrad vedoucí oddělení komunikace Karolína Blinková.

Jak navíc v roce 2021 popsaly Hospodářské noviny, z církevních dokumentů plyne, že zakázku na zpevnění varhan - aby vůbec mohla na žádost nadace proběhnout - podmínil tehdejší kancléř Vratislav Mynář tím, že mu církev - ač původně nechtěla - prodá své pozemky v Osvětimanech.

V zápisech arcibiskupství, které reportéři v minulosti získali, stojí, že se tak stalo „z politických důvodů“ – a to proto, že Mynář jako kancléř na Hradě „blokoval varhany“.

Prezidentská kancelář to tehdy označila za lež. „Pan Mynář patří od samého počátku mezi velké podporovatele celého projektu, který se naopak vždy snažil přispět k nalezení shody a  k co nejrychlejšímu završení společného díla,“ napsal tehdejší mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na nynější dotazy Seznam Zpráv Vratislav Mynář během pondělka nereagoval.

Reklama

Doporučované