Hlavní obsah

Těsně před nástupem Pavla pronajali Zemanovi lidé Hrad na Velikonoce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Krátce před tím, než byl Petr Pavel inaugurován, podepsala hradní administrativa bývalého kancléře Vratislava Mynáře smlouvu pro své známé.

Reklama

V posledních hodinách před rezignací kancléře Vratislava Mynáře podepsal Hrad další smlouvu, která dává vydělat firmě blízké Zemanovcům. Na Velikonoce získá do pronájmu prostor za katedrálou svatého Víta.

Článek

Zatímco se pozornost už soustředila na čtvrteční inauguraci nového prezidenta Petra Pavla, hradní úředníci do registru vložili další smlouvu, která dává vydělat firmě, jejíž zaměstnanci v minulosti statisíci sponzorovali politickou stranu Zemanovců.

Kontrakt podepsaný v poslední den Zemanova mandátu dává firmě Astacus exkluzivní prostor za katedrálou sv. Víta v hradním areálu. Na čtyřech stovkách čtverečních metrů vztyčí firma podle smlouvy celkem 28 stánků, aby tam uspořádala Velikonoční trhy, na nichž lze očekávat tisíce zahraničních turistů. Za zhruba měsíc pronájmu společnost zaplatí 450 tisíc korun.

Majitel firmy Astacus Michal Pechan v minulých letech dostával do pronájmu nádvoří jedné z nejnavštěvovanějších památek v Česku opakovaně.

Přestože proti tomu dříve protestovali hradní památkáři, kterým stánky s alkoholem či s  klobásami v areálu historického sídla českých králů vadily.

Podle zdrojů Seznam Zpráv ale na pronájmy pro Pechana tlačil přímo kancléř Vratislav Mynář. Ten na dotazy kolem smlouvy na velikonoční trhy neodpověděl.

Foto: Seznam Zprávy

Smlouva na pořádání vánočních trhů na Hradě.

Mynářův podřízený: Nešlo nepodepsat

Ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák, kterého Mynář do funkce dosadil od ledna, trvá na tom, že Hrad kontrakt podepsat musel. A čekat, zda si stánky na Hradě bude přát nová administrativa Petra Pavla, prý nešlo.

„Správa pražského Hradu uspořádala veřejné a otevřené výběrové řízení, v němž nebyl nikdo protežován a nikdo znevýhodněn. Smlouva byla podepsána s firmou, která zvítězila. S výběrem a smlouvou nebylo možno čekat, pokud měly letos velikonoční trhy proběhnout,“ uvedl Novák.

Na doplňující dotaz, kolik se přihlásilo zájemců a na základě čeho vybrali vítěze, už do vydání textu nereagoval. Při minulých pronájmech Pechan dostal do užívání nádvoří bez soutěže. A Hrad potom pronajaté plochy rozšiřoval dalšími dodatky ke smlouvám.

Naposledy před Vánocemi Mynářovi podřízení Pechanovi vycházeli vstříc při pořádání vánočních trhů. Pronajali mu druhé a třetí nádvoří Hradu i Královskou zahradu. Prezident Miloš Zeman před Vánoci neúspěšně usiloval o zrušení policejních kontrol, které vstup ke stánkům brzdily.

Nyní Pechan odmítl, že by jeho úspěchy při uzavírání smluv na Hradě souvisely se sponzoringem, který prezidentské straně poskytovali jeho podřízení. A tvrdí, že s Vratislavem Mynářem o smlouvách nejednal.

„Hrad na tyto trhy vyhlásil výběrové řízení, kterého jsme se účastnili,“ reagoval na smlouvu o velikonočním pronájmu.

Mynářovo trestní oznámení

Kancléř Mynář tento týden oznámil, že Hrad podal trestní oznámení kvůli zacházení s poplatky za užívání toalet na Hradě či kvůli ztracenému alkoholu ve skladu v lánském zámku. Oznámení směřují na Mynářovy někdejší podřízené, kterých už se zbavil.

Ve čtvrtek kancléř na svou funkci rezignoval, aby ji mohla zaujmout jeho nástupkyně. „Poté, co si odpočinu, chci vysadit a věnovat se převážně rodině,“ uvedl. Následně si prý chce najít práci. „Nejsem na tom finančně tak, že bych mohl jít už do důchodu,“ dodal.

Mynářovi Hrad za deset let ve funkci vyplatil více než 17 milionů korun. Seznam Zprávy v posledních týdnech odhalily, že využíval majetek státu jako svůj vlastní.

Hradním náklaďákem si do svého areálu v Osvětimanech nechal dopravovat stromky či si z prezidentského skladu „vypůjčil“ stan, který mu u sjezdovky sloužil jako přístřešek pro lyžaře. Hospodaření v éře Miloše Zemana prověřuje policie.

Podnikatel Michal Pechan

  • Celkem pět Pechanových zaměstnanců v minulosti naposílalo prezidentské Straně práv občanů zemanovci minimálně 830 tisíc korun. Statisíce poslali například trenér Pechanova fitcentra Roman Gomola nebo manažerka z Pechanova klubu Jana Bendová. Finanční dary přicházely i v době, kdy se o některých předchozích nájmech pro podnikatele Pechana na Hradě rozhodovalo.
  • Prostor za svatovítskou katedrálou pronajala Správa Pražského hradu Pechanově firmě Astacus už v roce 2019. Bez tendru a do konce Zemanova mandátu. Hrad to hájil tím, že smlouva navazuje na původní dohodu z roku 2015.
  • Tyto kontrakty však na rozdíl od minulosti už mluvily nejen o vánočních, ale i o velikonočních trzích. A také o letním jarmarku.
  • Pechan od Hradu získával i další benefity. Jeho Astacus například v roce 2018 dostal do nájmu nově opravenou restauraci Lví dvůr, která se nachází přímo u vchodu do hradního areálu. Z transparentního účtu SPO lze vyčíst, že krátce poté, co firma pronájem restaurace získala, přinesli dva osobní trenéři z Pechanova fitcentra do banky v hotovosti 130 tisíc a poslali je zemanovcům.
  • V roce 2018 dostal Pechan 145 tisíc za zajištění cateringu pro vánoční setkání Zemana se zaměstnanci Hradu.
  • Astacus, ale i další Pechanovy firmy jako Pralinka, Galaxie Production nebo Infiteam, podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, prověřují policisté kvůli podezření z fiktivních obchodů s cílem stát připravit o miliony na daních. Samotného Pechana za to ale policisté dosud neobvinili.

Reklama

Doporučované