Hlavní obsah

Dezinformátorovo zlato půjde na splacení dluhů, rozhodl soud

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel oficiálně nevlastní nic. Majetek by mu jinak insolvenční správce prodal, aby splatil jeho milionové dluhy.

Reklama

Šiřitel proruské propagandy Ladislav Vrabel nakoupil před pořádáním demonstrací zlaté slitky za 170 tisíc. Soud zamítl tvrzení, že to bylo pro srbskou tchyni a za její peníze. Posvětil, aby zlato šlo na splacení dluhů Vrabela.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Protivládní demonstrace Ladislava Vrabela před rokem přilákaly desetitisíce lidí. Příznivci mu na jejich pořádání poslali více než milion korun.

Vrabel je vybíral na účtu své srbské ženy Bojany Vurdelja, protože dlouhodobě dluží miliony, a tak by příspěvky poslané příznivci na jeho konto zabavil insolvenční správce.

Taktika používat účet manželky však Vrabelovi přestává vycházet. Soud totiž nyní odmítl žalobu Bojany Vurdelja na insolvenčního správce Martina Koubka, který žádá kvůli Vrabelovým dluhům také vydání čtyř zlatých slitků za 170 tisíc. Manželka tvrdí, že zlato pořízené loni není jeho, neboť jeden slitek patří jí a další tři byly nakoupeny pro její matku, která dlouhodobě žije v Srbsku.

Soud však takové konstrukci neuvěřil. Mimo jiné i proto, že na fakturách za zlato je jméno Vrabela a že jeho jméno je uvedeno i v poznámce u části plateb, které proběhly z účtu jeho manželky. V případě posledního slitku je pak v poznámce kromě jména Vrabel uvedeno i slovo „demonstrace“.

„Vzbuzuje to dojem, že tento kus slitku byl pořízen z darů podporovatelů dlužníka, k nimž dlužník vyzýval na sociálních sítích,“ napsala do rozsudku soudkyně Eva Veselá, jímž žalobu Vrabelovy ženy zamítla.

„Za situace, kdy ze sdělení dodavatele vyplývá, že všechny objednávky byly učiněny prostřednictvím e-shopové objednávky dlužníkem, osoba dlužníka figuruje jako odběratel na všech daňových dokladech, v potvrzeních o platbách i na příjmovém pokladním dokladu o platbě v hotovosti, tak vše svědčí spíše pro to, že vlastnické právo ke všem slitkům přešlo z dodavatele na dlužníka, nikoliv na žalobkyni (či její matku),“ uvádí dále rozsudek soudkyně Veselé, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Advokát položil telefon

Kromě uvedeného důvodu verdikt konstatuje, že žalobkyně nebyla podle soudu vůbec oprávněna nárokovat si tři slitky místo své matky.

Zároveň soud uložil Vrabelově ženě povinnost zaplatit 14 tisíc korun za náklady na soud.

Bojana Vurdelja má ale možnost se proti rozhodnutí odvolat. Zda tak učiní, nejí jasné. „Omlouvám se, ale nemám svolení klientky cokoliv komentovat,“ konstatoval advokát Jiří Kuďousek, který ji zastupuje, a obratem položil telefon. V sms pak své konstatování zopakoval.

Foto: www.aurumbohemica.cz

Slitek 31,1 gramu zlata vyrobený ve Švýcarsku.

Insolvenční správce Martin Koubek nyní bude požadovat po Vrabelově manželce zlatý slitek, který označila za svůj. „Měla by ho vydat nebo vydat ekvivalent v penězích,“ řekl Koubek.

Zároveň se pokouší do Srbska napsat Vrabelově tchyni, aby ji informoval, že požaduje i další tři zbylé slitky.

Relace na síti

Ladislav Vrabel na rozhodnutí soudu reagoval vysíláním na facebooku. Tvrdil tam, že chce ustavit komisi, která bude zkoumat zločiny proti lidskosti. A že chce před ni dostat mimo jiné soudce, který „odsoudil jeho manželku“.

S českobudějovickým soudem má zadlužený pořadatel demonstrací i druhou zkušenost. Zrušil mu totiž jeho oddlužení a konstatoval, že se nepoctivě vyhýbá zaplacení svých závazků.

Další problém má pak Ladislav Vrabel s policií. Ta ho v říjnu obvinila z podvodu s covidovými dotacemi se škodou 1,7 milionu korun, za což mu hrozí až osm let vězení. I v tomto příběhu figuruje manželka Bojana Vurdelja a její matka.

Jak totiž dříve vypátraly Seznam Zprávy, Vrabel dotace od státu zkasíroval jménem firem napsaných na manželku, za něž vystupoval jako jednatel. Mimo jiné žádal o podporu na stánek u Vltavy postavený načerno. Stál na pozemku napsaném na Vrabelovu srbskou tchyni. Ta vydala potvrzení, že jí za to Vrabel platí statisícový nájem, který pak stát kompenzoval. Policisté ale v žádostech o dotace našli zásadní nesrovnalosti.

Za co dluží Ladislav Vrabel

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí.
  • Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000.
  • Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999.
  • Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.

Reklama

Doporučované