Hlavní obsah

Policie obvinila pořadatele demonstrací Vrabela. Z podvodu s dotacemi na covid

Foto: ČTK

Pořadatel demonstrací Ladislav Vrabel

Reklama

Ladislavu Vrabelovi hrozí až osm let. Začali ho stíhat, když Seznam Zprávy popsaly, že covidové dotace si nechal vyplácet i na stánek postavený načerno. Podpora odešla na účet jeho ženy, kde Vrabel vybíral i dary na demonstrace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pořadatel demonstrací s proruskými řečníky Ladislav Vrabel sice brojil i proti vládním covidovým opatřením, to mu však nebránilo, aby zároveň od státu kasíroval covidové dotace.

Seznam Zprávy už v únoru rozkryly, že jako jednatel tří firem, které tvrdily, že provozují restaurace, získal za rok 2021 od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v součtu 2,4 milionu korun. Jako kompenzaci za to, že údajně nemohly vydělávat.

Firmy dnes už nefungují. Minimálně část financí z nich obratem odešla na účet Vrabelovy srbské manželky. Totéž konto Vrabel používal i k vybírání darů na demonstrace. Sám Vrabel prohlašuje, že nemá žádný majetek, a vyhýbá se tak splácení milionových dluhů, které má mimo jiné vůči státu. Zároveň ale nakupoval zlaté slitky.

Jihočeská policie nyní Vrabela obvinila z dotačního podvodu. Hrozí mu až osm let vězení.

„Mohu pouze obecně potvrdit, že případ vyšetřuje Služba kriminální policie a vyšetřování krajského policejního ředitelství pro podezření z dotačního podvodu se škodou bezmála 1 700 000 korun. V případu již v minulých dnech padlo obvinění jednatele společnosti, muže z Českých Budějovic,“ napsal Seznam Zprávám jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Vrabel tvrdí, že je nevinný, a stíhání dává do souvislosti s tím, že pořádá protivládní akce a že se ho systém pokouší zničit.

Že je Vrabel stíhán, potvrdil redakci jeho advokát Radek Suchý. „Klientovi bylo v úterý doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl právník s tím, že jeho klient byl obviněn dle ustanovení § 212 trestního zákoníku, což znamená z dotačního podvodu. „Ačkoli policejní orgán postupuje dle tohoto ustanovení, je třeba zdůraznit, že věc se týká covidových kompenzací pro právnické osoby, ve kterých klient v daném období působil,“ uvedl dále advokát Suchý s tím, že obvinění považují za vykonstruované a nesmyslné a podají proti němu stížnost.

Obviněný Vrabel se k věci vyjádřil ve facebookovém videu. „Dělal jsem to, co dělali všichni normální jednatelé společností – snažili se dostat covidové dotace (…) a teď mě viní, že to je podvod,“ uvedl Vrabel na sociální síti.

Na otázky Seznam Zpráv nereagoval, avšak na webu popsal, za co přesně ho policie stíhá. „Je to dokument, který je založený na tom, co psal Lukáš Valášek v únoru na Seznamu – ten nesmysl o tom, že manželčina firma, která podnikala u řeky Vltavy a provozovala tam občerstvení, tam nesměla podnikat, a tím pádem žádat o covid dotace,“ dodal Vrabel.

Jak Vrabel přišel k veřejným penězům:

Načerno postavené boudy

Trojice firem, do nichž stát miliony poslal, byla oficiálně napsaná na Vrabelovu srbskou ženu Bojanu Vurdelja.

Vrabel firmy oficiálně vlastnit nemohl. Insolvenční správce by totiž i majetek společností využil ke splacení jeho dluhů. Za to, že se tomu vyhýbá, soud v lednu Vrabelovi zrušil oddlužení a konstatoval, že sleduje nepoctivý záměr.

Například jen společnost Cimeries Praha, kterou Vrabel řídil, mezitím vyčerpala ze státního rozpočtu více než 860 tisíc korun. Vrabel v žádostech uváděl, že je to na kompenzaci covidových ztrát pro „vodáckou restauraci / pizzerii s burger grillem a barem s míchanými nápoji“, kterou od roku 2016 provozuje na pozemku u Vltavy u Českého Krumlova. Psal také, že má 120 míst k sezení.

Má to ale háčky. Stavební úřad dříve reportérům potvrdil, že v minulosti v tomto místě žádná restaurace legálně nestála a kvůli územnímu plánu ani stát nemohla. Vrabel užíval jen dva načerno postavené přístřešky. Podnik navíc v minulosti za závady pokutovala hygiena.

Stát to ale neřešil. Pozemek byl napsaný na Vrabelovu srbskou tchyni, která předložila doklady, že jí její příbuzný za pronájem platí statisíce, což pak ministerstvo také kompenzovalo.

Foto: Seznam Zprávy

Pasáž z jedné ze žádostí o dotace, které Vrabel podal.

Seznam Zprávy mají také doklady, z nichž je patrné, že minimálně část peněz, které stát vyplatil Cimeries Praha, obratem zmizela.

Částku 278 tisíc korun veřejné podpory ministerstvo poslalo na firemní účet v květnu 2021. Během dvou dnů téměř všechny peníze Vrabel přeposlal na soukromý bankovní účet své srbské manželky.

Kam zmizely peníze?

Jde o ten samý účet, kam mu jeho podporovatelé poslali více než 1,2 milionu korun, o nichž jim Vrabel tvrdil, že je využívá na pořádání protivládních demonstrací. Insolvenční správce Martin Koubek se dodnes soudně pokouší domoci toho, aby mu Vurdelja peníze poslala na splacení dluhů Vrabela.

Foto: Seznam Zprávy

Výpis z účtu dokazující tok peněz.

Více než 600 tisíc stát jako covidové kompenzace poslal také firmě Originala CB, která Vrabela zaměstnávala. Z jedné ze žádostí je patrné, že k lednu 2021 byli jedinými dvěma zaměstnanci Originala CB Ladislav Vrabel a Bojana Vurdelja.

Vrabel se zavázal, že své dluhy bude z výplaty od Originala CB postupně splácet. Co se ale s penězi od státu stalo, není jasné. Na vyplacení věřitelů nešly. Vrabel později tvrdil, že firma, kterou sám řídil, mu neplatila.

Ani jedna ze tří Vrabelových společností, které stát dotoval, dnes už není aktivní. Od svého založení neplní zákon a nezveřejňují účetní závěrky, za což jim navíc hrozí zrušení soudem.

Vrabel tvrdí, že firmy už jeho žena nevlastní a ani on není jejich jednatel. A prý ani neví, komu je jeho žena prodala. V obchodním rejstříku jsou ale na ně stále napsané.

Za co dluží Ladislav Vrabel

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí.
  • Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000.
  • Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999.
  • Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.

Reklama

Doporučované