Hlavní obsah

Koalice Spolu se dohodla na kandidátce pro Středočeský kraj. Povede ji Skopeček

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídrem kandidátky má být místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (vpravo). Ilustrační fotografie.

Reklama

Koalice Spolu dnes uzavřela kandidátku pro Středočeský kraj, povede ji místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Krajské volby ukážou, jak si koalice stojí i na celostátní úrovni, myslí si její lídři.

Článek

Koalice Spolu, zahrnující ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se dnes dohodla na kandidátce pro Středočeský kraj. Podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Fialy a předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové podzimní volby ukážou, jak se koalici povede i na celostátní úrovni.

Středočeskou kandidátku pro krajské volby povede místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), který bude usilovat o post hejtmana. Na kandidátce je pak předseda krajské organizace Václav Švenda za TOP 09 a za KDU-ČSL předseda středočeského krajského výboru lidovců Robert Pecha.

Uzavření dohody je podle Fialy důkazem, že koalice Spolu funguje a na roztříštěné české politické scéně existují strany, které se dokážou shodnout na spolupráci, protože je spojuje jeden cíl. Za důkaz dobrých vztahů v koalici považuje Fiala dohodu na eurokandidátce pro červnové volby, celou ji zatím ale strany nepředstavily. Podle informací ČTK se tak do konce ledna nestane.

Jedním z důležitých témat volební kampaně bude dostupnost školských zařízení, uvedl na tiskové konferenci u příležitosti podpisu společné kandidatury předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Skopeček za hlavní priority považuje rozvoj dopravní obslužnosti a infrastruktury v regionu, budování P+R parkovišť na okraji Prahy, přizpůsobení středoškolských studijních oborů poptávce studentů a dostupnost a kvalitu zdravotní a sociální péče.

V kolika krajích se Spolu na krajské spolupráci dohodne, nechtěl Fiala uvést. „V tuto chvíli mohu říct, že Středočeský kraj nebude zdaleka jediný,“ řekl. Dodal, že „spolupráce je vítaná jen tam, kde to dává smysl“. Fiala připomněl, že ve Středočeském kraji v minulosti strany Spolu ne vždy spolupracovaly, KDU-ČSL měla jiné partnery, což podle premiéra nevedlo k dobrým výsledkům.

Reklama

Doporučované