Hlavní obsah

Ministr Nekula nevybral nového ředitele Lesů ČR

Foto: Shutterstock.com

Výběrové řízení na ředitele Lesů ČR je zatím bez výsledku.

Reklama

Lesy ČR i nadále povede pověřený ředitel Groda. Z výběrového řízení žádný vítěz nevzešel. Do finále se údajně dostali bývalý manažeři Daniel Szorád a Václav Lidický, avšak ani jeden nakonec vládní představitele nepřesvědčil.

Článek

Ministerstvo zemědělství dnes mělo oznámit vítěze výběrového řízení na ředitele státního podniku Lesy České republiky. Dle sdělení resortu ale výběrové řízení nakonec skončilo neúspěchem a během několika týdnů bude vyhlášeno znovu. Podnik do té doby i nadále povede pověřený ředitel Jiří Groda.

Důvod, proč nový šéf státního podniku nebyl vybrán, ačkoliv bylo pět uchazečů, ministerstvo neuvedlo. Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se v tiskovém prohlášení vyjádřil spíše obecně.

„Je pro mě velmi důležité, aby uchazeči o post generálního ředitele měli znalosti a vizi nutnou pro obnovu lesů po kůrovcové kalamitě, zadržování vody v lesích a celkové posílení ekosystémových funkcí lesa. To jsme také slíbili v programovém prohlášení vlády a já chci, aby nový ředitel Lesů ČR postupoval v souladu s tímto dokumentem a dokázal jej naplnit,“ řekl ministr.

Podle dřívějších informací Seznam Zpráv byli ve „finále“ dva uchazeči – bývalý ředitel podniku Daniel Szórád, který ve vedení Lesů ČR nedobrovolně skončil před čtyřmi lety, a jeho dřívější podřízený Václav Lidický, jenž po odchodu ze státního podniku pracuje na ministerstvu zemědělství.

Právě Lidický byl v kuloárech pasován na vítěze, jelikož Szórád čelí žalobě z trestného činu kvůli porušení konkurenční doložky.

Bendl: Divím se výběrové komisi

Seznam Zprávy chtěly po ministru Nekulovi, aby své rozhodnutí detailněji osvětlil. Ten to ale ústy svého mluvčího Vojtěcha Bílého odmítl. „Nad rámec dnešní tiskové zprávy nic více sdělovat nebudeme. Platí, že bude vypsáno nové výběrové řízení,“ uvedl.

Zákulisní informace naznačují, že politici vládní koalice nakonec nikoho z uchazečů neviděli jako vhodného kandidáta.

Svědčí o tom i vyjádření poslance za ODS Petra Bendla, který v otázkách zemědělství a lesnictví zastupuje největší koaliční stranu. Bendl sice uvádí, že rozhodnutí je plně v kompetenci ministra Nekuly, ale sám zrušení výběrového řízení podporuje. „Návrh výběrové komise ministra Nekulu nejpíše nepřesvědčil, a tak se rozhodl nikoho nevybrat. Nemyslím si, že odložení rozhodnutí něčemu uškodí,“ uvedl Bendl.

Zároveň nepřímo potvrdil, že mezi finalisty byl i obžalovaný Szorád, což on sám vidí jako značný problém. „Divím se výběrové komisi, že nereflektovala skutečnosti, které se zejména kolem pana Szoráda dějí,“ doplnil pro Seznam Zprávy poslanec za ODS, o němž se spekuluje, že by měl nově usednout v dozorčí radě Lesů ČR.

Exředitel Szorád měl přitom dlouho podporu mezi lidovci, byť část vedení, třeba místopředseda Tomáš Zdechovský, s jeho uvažovaným výběrem nesouhlasila.

Zrušení výběrového řízení zřejmě napomohl i fakt, že jak Szorád, tak druhý finalista Lidický, mají svůj podíl na tom, že Lesy ČR v minulých letech dobře nezvládly kůrovcovou kalamitu.

Personální krize

Jednání uvnitř vládní koalice patrně ovlivnil i protest několika neziskových organizací (Hnutí Duha, Rekonstrukce státu, Transparency International, Milion chvilek pro demokracii), které v dopise šéfům koaličních stran minulý týden celý průběh výběrového řízení napadly kvůli údajné netransparentnosti.

Za nestandardní neziskovky označily krátkou lhůtu (11 pracovních dní) na přihlášení kandidátů do výběrového řízení a také skutečnost, že následně trvalo 17 pracovních dní než se výběrová komise sešla.

Lesy ČR už dva měsíce čelí poměrně výrazné personální krizi. Nemají totiž nejen řádného generálního ředitele, ale ani čtyři odborné ředitele. Ti původní totiž po předvánočním odvoláním generálního ředitele Josefa Vojáčka sami rezignovali, teď místo nich ve vedení sedí jen pověření náhradníci. Výběr čtyř nových topmanažerů byl pozastaven do doby, než bude za Vojáčka určena definitivní náhrada.

Reklama

Doporučované