Hlavní obsah

Kupka suploval ministra kultury. „Proč by to mělo překvapovat, do prčic?“ diví se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: LinkedIn/Jan Christoph Harder

Ministr dopravy a dlouholetý fanoušek České filharmonie Martin Kupka (druhý zprava) na koncertě v Mnichově. Na snímku s ním nechybí nejvýše postavený manažer skupiny PPF Jiří Šmejc (zcela vpravo). Uprostřed šéfdirigent českých filharmoniků Semjon Byčkov.

Reklama

Dvakrát po sobě se ministr dopravy Martin Kupka objevil v cizině na koncertech České filharmonie. A vždy i po boku top manažerů skupiny PPF. Nevidí na tom nic divného a odmítá, že by to mohlo souviset se zakázkami na železnici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Babišův ministr Karel Havlíček proslul tím, že souběžně řídil resort dopravy i resort průmyslu a obchodu. Jeho nástupce na dopravě Martin Kupka z ODS zase nedávno ukázal, že v případě potřeby je schopen českou vládu reprezentovat i na poli kultury, když je příslušný kolega ministr zaneprázdněn.

V pondělí 11. března se tak ministr dopravy Kupka objevil jako významný host na koncertu České filharmonie ve Vídni. A jen o necelý týden později - v neděli 17. března - doprovodil stejné těleso při vystoupení v bavorském Mnichově.

Sám Kupka přiznal, že jeho ambice během evropského turné českých filharmoniků (celkem 14 koncertů) byly původně ještě vyšší. „Já jsem se chtěl jako představitel vlády účastnit více koncertů, ale už se mi nepodařilo najít termín,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr, který je znám jako velký fanoušek klasické hudby.

Jenže jeho vášeň má teď i jeden byznysový aspekt.

Jak ve Vídni, tak v Mnichově se ministr dopravy objevil na fotkách po boku nejvyšších manažerů české finanční skupiny PPF, která je od této koncertní sezony globálním partnerem České filharmonie. Avšak zároveň skrze svou strojírenskou skupinu Škoda Group dodává za miliardy vlaky státní firmě České dráhy. Tedy do resortu, který Martin Kupka řídí.

Foto: LinkedIn/Jan Christoph Harder

Takhle o prvním koncertě ve Vídni referoval regionální prezident skupiny Škoda Group Jan Christoph Harder. Sám je na fotce vpravo. Mezi ním a Martinem Kupkou stojí rakouská ministryně Leonore Gewesslerová.

„Přípitek vína jsem konzumoval“

Koneckonců o Kupkově účasti na dvou zmíněných koncertech by se možná česká veřejnost ani nedozvěděla, kdyby na to na profesní sociální síti LinkedIn mimoděk neupozornil regionální prezident strojírenské skupiny Škoda Group Jan Christoph Harder.

Sám ministr o tom nikde nereferoval, ale prezident Škoda Group ve svých příspěvcích doprovázených fotografiemi napsal, že PPF a Škoda Group na hudební vystoupení pozvala své hosty, partnery a přátele. A že firma byla poctěna i účastí ministra dopravy Kupky.

Že by svou přítomností šel na ruku obchodním zájmům české finanční skupiny, která soutěží o zakázky na železnici nebo také pro resort dopravy provozuje dálniční mýtný systém, ministr dopravy vylučuje. Přitom striktně odmítá, že by mu PPF v souvislosti s koncerty v zahraničí cokoliv hradila.

„Já vylučuji, že by cokoliv z mého programu financovala PPF. Neúčastnil jsem se žádné oficiální večeře, neb se ani žádná nekonala, konalo se jen drobné občerstvení u sklenky vína ve foyer těch koncertních sálů. A ano, ten přípitek vína jsem konzumoval,“ uvedl s lehce ironickým tónem ministr Kupka, kdy teoreticky mohl drobně profitovat z mecenášských peněz PPF.

PPF: Globální partner

Seznam Zprávy se s několika otázkami obrátily i na skupinu PPF. Mluvčí Leoš Rousek se nakonec vyjádřil jen k současné pozici finanční skupiny vůči České filharmonii:

„Skupina PPF je od této koncertní sezony globálním partnerem České filharmonie. Podporujeme filharmoniky na jejich turné v zahraničí, včetně nedávných koncertů v německy hovořících zemích. Ty proběhly v rámci evropského turné, během kterého odehrála Česká filharmonie koncerty také ve Španělsku, Belgii a ve Francii. Loni na podzim podpořila PPF také vystoupení České filharmonie v Koreji a Japonsku. V zemích, kde PPF působí, se koncertů účastní i zástupci společností, které skupina vlastní nebo do kterých investuje.“

Jak také Martin Kupka uvedl, lístky na koncert ve Vídni neobdržel od PPF, ale od českého velvyslance v Rakousku. V Mnichově prý zase od tamní české generální konzulky. Na obě vystoupení podle vlastních slov dorazil z Prahy služebním vozem Ministerstva dopravy a hned po akci se zase vrátil do vlasti.

Na poznámku redaktora Seznam Zpráv, že je poněkud překvapivé, když se takovýchto významných kulturních akcí opakovaně účastní ministr dopravy, nikoliv ministr kultury, už nereagoval Kupka s ironií, ale podrážděně. „Proč by to kohokoliv mělo překvapovat, do prčic? Co je to za úvahu?“ uvedl obvykle distingovaný člen Fialovy vlády.

Poznamenal, že v Česku sice není úplně zvykem „překračovat hranice svých resortů“, ale vyloučil, že by by jej přeshraniční výjezdy za kulturou nějak limitovaly v řádném plnění role ministra dopravy.

Přitom zdůraznil, že koncertu České filharmonie ve Vídni se na stejné pozvání zúčastnila i rakouská ministryně pro životní prostředí, klima, energetiku a technologie Leonore Gewesslerová, s níž měl i bilaterální jednání. Na koncertě v Mnichově zase prý byli zástupci bavorské zemské vlády a zemského sněmu.

Baxa neměl čas

Ministr dopravy při své argumentaci navíc poznamenal, že na druhý koncert filharmonie v Mnichově, který se uskutečnil 19. března, dorazil jeho kolega z vlády Mikuláš Bek (STAN), což „také není ministr kultury“.

„Ano, byl jsem na koncertě v Mnichově, měl jsem tam totiž v těch dnech jednání s dvěma bavorskými ministry,“ osvětlil posléze okolnosti šéf resortu školství Bek.

Český ministr kultury Martin Baxa (ODS) se v rámci evropského turné České filharmonie, které trvalo téměř tři týdny a bylo zorganizováno v souvislosti s výročím 20 let od vstupu Česka do EU, nakonec nezúčastnil ani jednoho ze čtrnácti odehraných koncertů.

Neměl prý čas. „Bohužel jsem vzhledem k jiným pracovním povinnostem nemohl tyto kulturní aktivity v zahraničí podpořit svou účastí,“ reagoval ministr Baxa na dotaz Seznam Zpráv.

Neopomněl ale poznamenat, že s kolegou Kupkou vše konzultoval a o „skvělých úspěších“ našeho prvního orchestru byl prý průběžně informován od generálního ředitele filharmonie Davida Marečka. Jak také Baxa zdůraznil, české filharmoniky se chystá navštívit na koncertě v pražském Rudolfinu.

Reklama

Doporučované