Hlavní obsah

Podívejte se: Architekti odhalili podrobný návrh Vltavské filharmonie

Foto: BIG Bjarke Ingels Group, Seznam Zprávy

Kolem budovy přibylo více zeleně, na střechu povedou i eskalátory

Reklama

Dánský architekt Bjarke Ingels z kanceláře BIG v Praze představil podrobnou studii Vltavské filharmonie. Vizualizace, video a 3D projekt jsou k vidění na výstavě v centru CAMP v Emauzích. Stavba by mohla začít v roce 2027.

Článek

Praktičtější propojení s nábřežím a řekou, více zeleně před budovou, vyšší kapacita bistra či úpravy sálů kvůli lepší akustice, výhledu a využití. Architekti vítězné kanceláře BIG z Dánska dokončili podrobnou studii nové Vltavské filharmonie, která rozvíjí vítězný návrh a na níž pracovaly stovky odborníků z celého světa.

V únoru ji předají hlavnímu městu, návrhy jsou přitom už nyní pro veřejnost k vidění v centru CAMP. Výstava s vizualizacemi, videem a představením projektu v 3D realitě zde potrvá do 18. února.

„Vltavská filharmonie je zkomponována jako meandrující cesta od břehu řeky na střešní terasu. Stane se klíčovou dominantou Prahy,“ popsal svou vizi hlavní autor návrhu, architekt Bjarke Ingels, který Seznam Zprávám také poskytl rozhovor.

Prohlédněte si budovu zvenčí i zevnitř

+22

Autoři do studie zapracovali připomínky soutěžní poroty i širší veřejnosti. „Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou. Vltavská filharmonie nebude pouze novým koncertním sálem, stane se především otevřeným kulturním a vzdělávacím centrem, které bude sloužit veřejnosti,“ přiblížil náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Na základě studie mohou začít projekční práce a přípravy na získání potřebných povolení, aby se mohlo v roce 2027 začít se stavbou. Otevření je naplánováno na rok 2032.

Vltavská filharmonie Praha

  • Místo: Bubenské nábřeží, Praha 7–Holešovice, u stanice metra Vltavská
  • Kapacita: hlavní sál 1800 diváků, malý sál 700 diváků, multifunkční sál 500 diváků
  • Vítěz architektonické soutěže: Bjarke Ingels Group (BIG), Dánsko
  • Cena: 13 miliard korun
  • Zahájení stavby: 2027
  • Plánované otevření: 2032
  • Co bude uvnitř: tři hudební sály, prostory pro menší akce a konference, sídlo Symfonického orchestru hlavního města Prahy a České filharmonie, kreativní hub s hudebním oddělením Městské knihovny, zkušebny, studia, edukační prostory se školním sálem, restaurace, bistro, prohlídková trasa, vyhlídkové terasy na střechách

Architekti upravili hlavní koncertní síň, aby umožnila lepší výhled a akustiku. K podobným změnám přistoupili také v případě menších sálů a zkušebny orchestru. Foyery jsou nyní prostornější, bistro s výhledem na město má větší kapacitu, praktičtější využití mají restaurace, kreativní hub nebo školní sál.

Design budovy se mírně změnil, aby umožňoval lepší přístup k řece, třeba zkrácením přístupových ramp. Kolem budovy architekti přidali více zeleně, vylepšili pěší trasy i dopravní situaci. Přidali také eskalátory, díky nímž bude snazší se dostat na střechu.

Láska k Praze

„Fascinuje mě, jak je Praha trojrozměrná. Uliční úroveň se tu míchá s dramatickými kopci, pod tím vším řeka. Všechny ty dimenze jsme chtěli zkombinovat do jediného gesta,“ říká o inspiraci Vltavské filharmonie architekt Bjarke Ingels v rozhovoru pro Seznam Zprávy, ve kterém také vysvětluje, jak těžké je vyvažovat mezi vlastní vizí a respektem k lokalitě.

„Když budete příliš respektovat okolí, přimícháte do stavby všechny ingredience lokální architektury, prostě jen zopakujete recept, který je všude ve městě k vidění. Postavíte budovu, která bude předvídatelná a nudná,“ říká světoznámý architekt.

Reklama

Doporučované