Hlavní obsah

Lidé z „Fialovy“ kampeličky na železnici. Já je nepřivedl, dušuje se Kupka

Foto: ČD-Telemetika, Filosofická fakulta UK, Seznam Zprávy

Ministr Martin Kupka (ODS) a dva členové Podnikatelské družstevní záložny – psycholog Radvan Bahbouh (vlevo) a manažer Jan Hobza (vpravo). Oba dva se navzájem znají a oba promluvili do dění na železnici.

Reklama

Propojení členů Podnikatelské družstevní záložny a veřejného sektoru se ukazuje i v případě státních Českých drah. Jeden z členů záložny pomáhal vybírat nového ředitele, další řídí dceřinou firmu ČD-Telematika.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.V čele společnosti ČD-Telematika, která si v rámci státem vlastněné skupiny České dráhy udržuje pověst zlatého vejce, stojí už druhým rokem muž, jenž má blízko k Podnikatelské družstevní záložně (PDZ).

Tedy ke kampeličce, jejíž služby v minulých letech využíval premiér Petr Fiala a několik dalších politiků z ODS. Centrální banka v pátek oznámila, že kvůli „závažný nedostatkům“ v činnosti tohoto peněžního mikroústavu zahájila řízení směřující k odebrání licence.

Předseda představenstva ČD-Telematika Jan Hobza je jedním z podílníků PDZ a jak Seznam Zprávy analýzou obchodního rejstříku a katastru zjistily, s kampeličkou je propojeno i několik členů jeho rodiny. Hobzova sestra Jitka byla svého času dokonce místopředsedkyní představenstva PDZ, členem záložny se stal i švagr Aleš a mezi podílníky lze najít i firmu Optimum stavební založenou Hobzovým otcem.

„Ano, účet v Podnikatelské družstevní záložně stále mám,“ potvrdil na dotaz redakce Jan Hobza. Stejně tak to, že se už „řadu let soukromě zná“ s faktickým šéfem záložny Kamilem Bahbouhem.

Hobzovu předloňskému jmenování do čela Telematiky nepředcházel žádný konkurz, ministr dopravy Martin Kupka (ODS) však přesto jakékoliv pochybnosti o jeho výběru odmítá.

ČD-Telematika je přitom strategickou státní společností. Její stabilní zisky plynou hlavně z rozsáhlé sítě optických kabelů natažených podél hlavních železničních tratí. Ministerstvo dopravy počítá, že by její IT služby měly využívat i další státní instituce, takže ČD-Telematika by mohla sehrát významnou roli na poli kybernetické bezpečnosti.

Jan Hobza (45)

  • Svou kariéru začal po vysoké škole na Ministerstvu informatiky, kde řídil odbor elektronického podpisu.
  • Později působil přes dva roky ve firmě Asseco Central Europe a téměř dvanáct let v IBM.
  • Pro České dráhy pracuje od srpna 2022.
  • V rámci skupiny neřídí jen dceřinou firmu ČD-Telematika, ale od loňska také ČD - Informační systémy, která zahrnuje dalších šest „vnukovských“ firem.

Znali jsme se, ale…

Když ministr dopravy Kupka Hobzovo jmenování do čela firmy ČD-Telematika i bez výběrového řízení obhajuje, vyzdvihuje jeho letité zkušenosti v sektoru informačních technologií.

„Jan Hobza prezentoval představenstvu Českých drah úspěšně svůj návrh dalšího směřování a řízení společnosti. Jde navíc o zkušeného manažera s úspěchy z renomované mezinárodní IT společnosti,“ uvedl šéf resortu.

Přitom také přiznává, že se s Janem Hobzou osobně zná už z dřívějších let, ale tato skutečnost prý jmenování do funkce neovlivnila. „Od jeho nástupu jsme pochopitelně v užším kontaktu,“ připouští ministr blízké vazby.

Foto: Seznam Zprávy

Jak výběr nového šéfa Českých drah z března 2022 ovlivnil následnou srpnovou volbu nového předsedy představenstva dceřiné firmy ČD-Telematika.

Radil Bahbouhův bratr

Lidé z nejbližšího okolí neformálního šéfa kampeličky Kamila Bahbouha se však zapojili také do výběru nového generálního ředitele a předsedy představenstva Českých drah, který se odehrál v březnu 2022, o několik měsíců dříve před nástupem Jana Hobzy do Telematiky.

Do pětičlenné komise, která z jedenácti přihlášených uchazečů vybírala vítěze, byl tehdy jmenován i mladší bratr Kamila Bahbouha Radvan, což je známý český psycholog.

I v tomto případě se neví, kdo konkrétně psychologa Bahbouha do komise nominoval. Ministr Kupka se k tomu opět nehlásí. Říká, že pouze doporučil, aby u výběru nového šéfa drah byl přítomen také psycholog či kouč, o konkrétním jménu prý ale nerozhodoval.

Ani předseda dozorčí rady ČD Miroslav Zámečník si už nevybavuje, kdo mladšího Bahbouha do komise navrhl. „Já to jméno dříve neznal, ale někdo ho našel na internetu, že jde o velmi uznávaného psychologa, což jsem si následně ověřil,“ říká Zámečník. Dodal, že ministr tento výběr posléze s povděkem kvitoval.

Ministr dopravy Kupka přitom už dříve pro Seznam Zprávy přiznal, že Kamila Bahbouha zná ještě z dob, kdy jeho stavební firma Gema Art opravovala objekty v Líbeznicích u Prahy, kde byl Kupka starostou. Nyní pak ministr považuje za podstatné, že se i za asistence psychologa Bahbouha podařilo najít podle něj velmi kvalitního nového šéfa Českých drah Michala Krapince.

„Výběrové řízení na ředitele Českých drah proběhlo zcela transparentně a také za pozornosti médií. Rozhodnutí bylo na dozorčí radě Českých drah. S jmenováním Michala Krapince jsem souhlasil a byl jsem za toto rozhodnutí rád,“ komentuje předloňský výběr šéf resortu.

Samotný psycholog Radvan Bahbouh uvedl, že mu žádost o účast ve výběrové komisi přišla od dozorčí rady ČD. „Vzhledem k tomu, že se zkvalitňování výběrových procesů věnuji přes třicet let, mne tato žádost nepřekvapila a ani jsem nepátral, kdo byl jejím iniciátorem,“ uvedl pro Seznam Zprávy Radvan Bahbouh. Sdělil také, že se zná se i s ředitelem ČD-Telematiky Janem Hobzou, ale do jeho výběru prý už nemluvil.

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec se záložnou dle dostupných informací nijak propojen není.

Reklama

Doporučované