Hlavní obsah

Nejen Česko, covid je na vzestupu i v oblíbených destinacích

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Pro vstup do většiny zemí není nutný očkovací certifikát či test na koronavirus. Ilustrační foto.

Reklama

Jaká je aktuální koronavirová situace v zemích, kam míří čeští turisté? Podívali jsme se do statistik.

Článek

Letní turistická sezona je po dvou pandemických letech v plném proudu. Aktuální údaje nejen z Česka, ale i dalších koutů Evropy ukazují, že přibývá případů koronaviru.

Důvodem je rychlé šíření subvariant omikronu. Kvůli nim například české ministerstvo zdravotnictví očekává, že v půli července by mohlo být až 20 000 nakažených denně. Vzhledem k proočkovanosti populace ale nepředpokládá vážné komplikace, tudíž ani zahlcení nemocnic.

Více případů hlásí i země, kam v létě míří čeští dovolenkáři. Nabízíme jejich přehled.

Chorvatsko

(sedmidenní incidence 146 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst o 67 %)

Čtyřmilionové Chorvatsko je pro obyvatele Česka dlouhodobě nejpopulárnější destinací. V roce 2019, tedy před pandemií koronaviru, jich do země podle Českého statistického úřadu zamířilo na 740 tisíc, loni pak přes 600 tisíc.

I v zemi na břehu Jaderského moře se potýkají s nárůstem případů koronaviru. Za posledních sedm dní jich zaznamenali 5 976, což je mezitýdenní nárůst o 67 %. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel země eviduje 146 nakažených.

Žádná proticovidová opatření při vstupu do Chorvatska neplatí, respirátory jsou povinné jen v nemocnicích a pečovatelských domech.

Řecko

(sedmidenní incidence 99 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst o 43 %)

Řecko uvádí za uplynulých sedm dní 103 tisíc případů covidu-19, tedy 99 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Podobně jako v Česku jsou za nárůstem subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Vrchol aktuální vlny by měl podle tamních úřadů proběhnout v polovině července. Podle řeckých médií vláda v probíhající turistické sezoně nechystá zpřísnění protiepidemických opatření.

Itálie

(sedmidenní incidence 89 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst o 51 %)

O polovinu více případů hlásí mezitýdně i další z Čechy oblíbených dovolenkových destinací – Itálie. Za uplynulých sedm dní testy odhalily přes 534 tisíc nakažených koronavirem. Sedmidenní incidence je 89 případů na 100 tisíc obyvatel.

V zemi je stále povinné nosit respirátor v prostředcích hromadné dopravy, zdravotnických zařízeních či na kulturních akcích.

Bulharsko

(sedmidenní incidence 46 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst o 62 %)

Bulharsko za poslední týden eviduje téměř 3 200 nakažených koronavirem, podle úřadů převažuje subvarianta BA.5. Mezitýdenní nárůst činí 62 % a na 100 tisíc obyvatel připadá 46 případů za sedm dní.

V zemi už začalo očkování takzvaným druhým boosterem, tedy posilující dávkou, a to ve věkové skupině nad 50 let. Během prvního týdne ji dostaly bezmála tři tisíce lidí. Turisté od začátku května nepotřebují při vstupu do země žádné dokumenty o očkování či prodělání covidu.

Portugalsko

(sedmidenní incidence 392 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní pokles o 47 %)

O Portugalsku bylo v souvislosti s covidem slyšet v posledních týdnech z evropských zemí možná nejvíce. Prudký nárůst případů i tam způsobily subvarianty omikronu. Od června ale sedmidenní průměr postupně klesl z více než dvaceti tisíc pod deset tisíc případů a stále se snižuje. I přes vysoký počet případů si tato covidová vlna vyžádala jen jednotky obětí a nedošlo ani k zahlcení nemocnic.

Od 1. července země přestala vyžadovat předložení některého z platných digitálních certifikátů EU před vstupem do země. Výjimky se týkají některých portugalských ostrovů, podrobnosti najdete na stránkách ministerstva zahraničí.

Španělsko

(sedmidenní incidence 235 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní pokles o 17 %)

Španělsko očekává, že letošní hlavní sezona bude takřka srovnatelná se silnými předpandemickými roky. Uvedl to před pár dny ministr pro cestovní ruch Fernando Valdes. Oblíbená jihoevropská destinace tak doufá, že nic na tom nezmění ani tamní aktuální vlna covidu.

V posledních dnech se země potýkala v absolutních počtech s podobnými čísly covidu jako Portugalsko. Ovšem Španělsko je více než čtyřikrát větší, co se obyvatelstva týče, takže situace je tam ve výsledku výrazně lepší. Vlna by měla v nejbližších dnech kulminovat. Nejhorší situace je aktuálně v Madridu či na Kanárských ostrovech.

Při cestě do Španělska není nutný příjezdový formulář ani certifikát o očkování, absolvování testu či o prodělání covidu-19.

Egypt

Informace o výskytu koronaviru v Egyptě jsou kusé. Začátkem května Káhira oznámila, že počet případů dramaticky poklesl. Univerzita Johnse Hopkinse, která od počátku pandemie eviduje počty případů ve světě, eviduje poslední údaje z 19. dubna, a to přes 3 600 nakažených. Světová zdravotnická organizace pak za poslední týden uvádí v zemi 41 případů koronaviru.

Od poloviny června Egypt zrušil všechna omezení, turisté tak při vstupu nepotřebují žádné dokumenty o očkování či prodělání koronaviru.

Slovensko

(sedmidenní incidence 57 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní nárůst o 55 %)

Na Slovensku přibylo za poslední týden lehce přes 3 000 případů, což je mezitýdenní nárůst o 55 %. Na vině jsou podobně jako ve většině Evropy subvarianty omikronu BA.4 a BA.5.

Tamní ministerstvo zdravotnictví ale zatím neočekává, že by bylo potřeba zavádět plošná opatření jako při předchozích vlnách.

Tunisko

(sedmidenní incidence 13 případů na 100 tisíc obyvatel, mezitýdenní pokles o 80 %)

Tunisko zůstává jednou z oblíbených destinací, kde je i nadále vyžadován očkovací certifikát, případně potvrzení o antigenním nebo PCR testu před odletem. Pozor, pro vstup do této země nestačí prodělání nemoci v nedávné době. I v takovém případě musí mít člověk buď očkování, nebo test.

Počet odhalených případů covidu je v Tunisku stabilní, v řádu nižších desítek případů na 100 tisíc obyvatel. Data země ale neuvádí každý den.

Turecko

Poslední data z Turecka pocházejí z 29. června, kdy země podle Univerzity Johnse Hopkinse za předchozích sedm dnů evidovala více než 35 tisíc případů. Sedmidenní incidence je 44 případů na 100 tisíc obyvatel, Ankara nicméně data nezveřejňuje pravidelně.

Turisté se od začátku června nemusí při vstupu do země prokazovat negativním PCR testem ani potvrzením o očkování či o prodělání nemoci v posledních šesti měsících. Respirátory jsou povinné jen v nemocnicích.

Reklama

Doporučované