Hlavní obsah

Covid je na vzestupu. Očkování čtvrtou dávkou má začít v půli srpna

Tisková konference hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Případů koronaviru v uplynulém týdnu v Česku výrazně přibylo. Laboratoře jich odhalily 5 680, o 2 400 více než minulý týden.

Článek

V každém dni tohoto týdne zatím přibylo více než tisíc případů, což se předtím stalo naposledy na začátku května. Počet hospitalizovaných se za týden zvýšil asi o třetinu, zhruba na 200 pacientů.

„Číslo R i počty nakažených začínají růst. Je to dáno variantou BA.4 a BA.5. Převládá varianta BA.5,“ řekl novinářům náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic s tím, že vývoj v Česku podle něj kopíruje zahraničí.

„V tuto chvíli vidíme, že varianta BA.5 má podobnou nakažlivost jako spalničky. Nárůst epidemie bude rychlý a bude to v následujících několika týdnech.“

Počet hospitalizovaných se sice zvyšuje, ale nikoliv na jednotkách intenzivní péče.

Ve čtvrtek bylo v nemocnicích sedm covidových pacientů v těžkém stavu. Minulý týden pak s covidem podle resortu zemřelo pět lidí. „I přes rostoucí počet aktivních nákaz se ukazuje důležitost očkování. Očkovaní nemají těžké průběhy,“ upozornil náměstek.

Nákaza prostupuje populací

Podle něj v posledních dnech narůstá pozitivita diagnostických testů, která přesahuje 25 procent. „To znamená, že nákaza prostupuje populací,“ upozornil. V Praze je dvojnásobný růst oproti zbytku republiky. „Ještě nejsme na vrcholu růstu a můžeme očekávat v dalších dvou týdnech růst.“

Mírně také roste zájem o testy. Od pondělí do čtvrtka bylo v mezitýdenním srovnání pokaždé testovaných více. Největší zájem byl ve středu, kdy se nechalo testovat 6 800 lidí.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ve středu řekl novinářům, že se v současné době testují jen lidé s vážnějšími příznaky, a nakažených je tak reálně mnohem víc.

Léto bez semaforu

Ministerstvo navzdory rostoucímu počtu případů zatím neplánuje takzvaný cestovatelský semafor. „Ale doporučujeme sledovat podmínky ve státech, kam se chystáte. Stále funguje aplikace Tečka,“ upozornil Pavlovic.

„Ministerstvo zdravotnictví vyzývá všechny občany, kteří nemají dokončené očkování tří dávek a mají nějaké zdravotní potíže, aby očkování dokončili,“ nastínil náměstek.

Spuštění očkovacích míst pro čtvrtou dávku se plánuje na polovinu srpna. „Bude primárně nabízena osobám starším 80 let a osobám starším 60 let, které mají zdravotní potíže. Osoby starší 18 let pouze v případě, že jsou imunokompromitované,“ pokračoval náměstek.

„Samozřejmě nebude zakázáno si tu dávku dát, i když nespadáte do těchto kritérií, ale z vážných důvodů čtvrtou dávku budete chtít. Nebude to v žádném případě povinné.“

Na dotaz, zda budou nějaká opatření, reagoval, že momentálně „není potřeba zavádět jiná než doporučená opatření, jako je očkování nebo nošení roušky v případě zdravotních potíží“. „I když bude denně 20 tisíc nakažených osob, nemělo by to mít zásadní dopad do zdravotní sítě. Právě to bylo v předchozích vlnách důvodem opatření. Situaci budeme monitorovat,“ řekl.

Ten také doporučil nošení roušek ve zdravotních či sociálních zařízeních. „Rouška není hanba a je to znak ohleduplnosti ke klientům těchto zařízení. Apelujeme i na firmy, aby pokračovaly v modelu home office.“

„Za poslední týden máme hlášeny dva clustery v sociálních zařízeních, ale jde o menší clustery,“ řekla novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Vrchol v druhé půli července

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že nynější nárůst může vrcholit ve druhé polovině července pod 20 tisíci případů za den. „Je to vlna, která se dala očekávat na přelomu jara a léta. Přišla o něco později, než jsme předpokládali,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Podle Duška je v současné době zásadnější sledovat počty hospitalizací, zejména s těžkým průběhem, který nebyl pozitivně testovaný před příjmem do nemocnice.

Roste také takzvané incidenční číslo. Za uplynulých sedm dní připadá v Česku na 100 tisíc obyvatel 53 nakažených. Před týdnem to bylo 31. Nejhorší situace je momentálně v hlavním městě, kde v posledních sedmi dnech připadá na 100 tisíc Pražanů 131 nakažených. V žádném jiném kraji Česka se incidence zatím přes 100 nedostala. Na Vysočině a v krajích Libereckém a Moravskoslezském má hodnotu shodně 28, což je nejméně v zemi.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje téměř 268 tisíc podezření na opakovanou nákazu. S covidem dosud zemřelo 40 318 lidí.

Reklama

Doporučované