Hlavní obsah

Lipavský po ruských útocích: Česko musí vytrvat v podpoře Ukrajiny

Foto: Facebook: Jan Lipavský - ministr zahraničí ČR

„Další barbarský útok,“ reagoval ministr zahraničí na dnešní ostřelování ukrajinských cílů ze strany Ruska.

Reklama

Rusko nesmí uspět se svou zvrácenou imperialistickou invazí, uvedl v reakci na poslední útoky Moskvy na Ukrajinu český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Článek

Na další podporu Západu Ukrajině na síti X apeloval kromě ministra Jana Lipavského také předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Rusko v noci na dnešek a ráno podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Invazní armáda podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vypálila přibližně 110 střel. Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkových 158. Úřady hlásí oběti a škody v Kyjevě, Dnipru, Charkově, Lvově, Oděse nebo Záporoží. Podle serveru Meduza činitelé informovali o 12 zabitých a téměř stovce zraněných. Agentura AP ruský vzdušný úder vyhodnotila jako zřejmě největší během celé invaze. Moskva se nevyjádřila.

„Další ruský barbarský útok na Ukrajinu, další důkaz toho, že musíme v podpoře bránící se Ukrajiny vytrvat. Nesmíme dovolit, aby Rusko uspělo se svou zvrácenou imperialistickou invazí,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Ministerstvo zahraničí posléze na síti X uvedlo, že nejde o válku „kdesi daleko“, ale v Evropě. „Rusko se nezdráhá napadat bezbranné obyvatelstvo, mezi poničenými objekty jsou i školy a dětská školka. Česko pevně stojí za Ukrajinou a podpoří potrestání válečných zločinců,“ uvedl úřad.

„Největší letecký útok na Ukrajinu za několik měsíců. Ruští teroristé vraždí, ničí porodnice a útočí záměrně na nákupní centra. Ti, co tvrdí, že se tam jezdí na dovolenou, tam mohou směle odjet. Jedinou odpovědí Západu musí být dodání všeho, co Ukrajina potřebuje. Bez otálení,“ napsal Ženíšek.

Lídři zemí Evropské unie se na nedávném summitu neshodli na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na léta 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. Maďarsko věc blokuje, uskuteční se mimořádný summit 1. února. Lipavský v rozhovoru ČTK minulý týden řekl, že věří v to, že se nalezne shoda.

Reklama

Doporučované