Hlavní obsah

„Moderátor nemůže urážet lidi.“ Europoslanec Blaško žaluje Jaromíra Soukupa

Foto: Archiv Hynka Blaška, Seznam Zprávy

Europoslanec Hynek Blaško.

Reklama

Žalobou na ochranu osobnosti, kterou podal europoslanec Hynek Blaško na TV Barrandov a společnost Empresa Media, se bude znovu zabývat soud. Důvodem je kritika v jednom z pořadů.

Článek

Politik se obrátil na soud kvůli výrokům, které moderátor Jaromír Soukup pronesl ve vysílání loni v červnu. Doprovázela je fotografie Blaška na koni ze sociálních sítí. Kritika se týkala jak jeho armádní kariéry, tak působení v Evropském parlamentu.

Kvůli větám o tom, že „lampasáci nejsou moc chytří“ nebo že „sedí v europarlamentu, bere půl milionu měsíčně a vypráví tam nesmysly“, žádá Hynek Blaško omluvu od televizní stanice i moderátora a odstranění tříminutového videa z archivu.

„Nejde mi o peníze, ale o to, že v této zemi nemůže moderátor vykládat v televizi lži a urážet lidi bez následků,“ říká Hynek Blaško (zvolen za SPD, nyní nezávislý).

Sám politik je velmi aktivní na sociálních sítích. Média v minulosti upozornila, že několikrát sdílel dezinformace a hoaxy.

„Je mi to úplně jedno. Tedy jestli je to tak, jak říkáte, že na nás pan Blaško podal žalobu,“ napsal Seznam Zprávám Jaromír Soukup v reakci na dotaz, co si o žalobě myslí a jak bude dál postupovat.

Kdo je Hynek Blaško

Generálmajor Armády ČR v záloze a politik.

Vystudoval vojenské školy ve Vyškově a v Brně a vojenskou akademii Bundeswehru v Německu. Do výslužby odešel v roce 2012.

Od roku 2019 poslanec Evropského parlamentu, kam byl zvolen za SPD. Ze strany v roce 2022 odešel po sporech s Tomiem Okamurou.

Je spojen s řadou kontroverzí a šířením dezinformací. V minulosti zpochybňoval třeba kauzu Skripal nebo oficiální verzi sestřelení civilního letadla společnosti Malaysia Airlines na Ukrajině. Vyzval také současnou vládu, aby Ukrajině přestala dodávat zbraně. V předvolební kampani získal otevřenou podporu dezinformačních webů.

Projednávání bude mít už třetí dějství. Obvodní soud žalobu nejprve zamítl z důvodu vadné formulace týkající se omluvy. Podle soudu je TV Barrandov bulvárním médiem, a jako takové může mít názory na inteligenci Blaška či jeho kariérní postup v armádě.

Osmašedesátiletý politik se ale odvolal k Městskému soudu v Praze a ten mu dal za pravdu. Kauza se tedy vrací zpět k soudu nižší instance.

Kdo je Jaromír Soukup

Právník a podnikatel.

Zakladatel mediální agentury Médea a vydavatelství Empresa Media, do jehož portfolia patří například tituly Týden, Instinkt nebo Sedmička.

Stal se rovněž majitelem a generálním ředitelem TV Barrandov a hlavní tváří řady pořadů této stanice. Pořad Moje zprávy řešil v minulosti kvůli kontroverzním výrokům soud i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Argument, že coby veřejně činná osoba musí snést i veřejně vyslovenou kritiku, advokátka Iveta Klimešová, která politika zastupuje, odmítá. „I ta má své limity. Kritika nesmí být dehonestující a ničím nepodložená. Přesně o takovou se v tomto případě jedná,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

„Soud bude rozhodovat a my předložíme soudu naše stanovisko, až nás vyzve,“ uvedl Jaromír Soukup.

Nejde o první soudní spor týkající se kritiky politiků na veřejnosti. Právě s Jaromírem Soukupem se v minulosti soudil expremiér Jiří Paroubek, když jej označil mimo jiné za „arogantního klauna s nulovým charisma“. Paroubek ve sporu částečně uspěl.

Až k Ústavnímu soudu pak doputoval spor mezi týdeníkem Reflex vydavatelství Czech News Center a předsedou SPD Tomiem Okamurou. Časopis vyšel v roce 2013 s titulní stranou, na níž je politik zobrazen s klaunským nosem a titulkem „Pitomio“. Po letech soudních jednání vysoudil od vydavatele omluvu, CNC ale podalo dovolání, spor tedy ještě nemá definitivní konec.

Reklama

Doporučované