Hlavní obsah

S neplodností by mohla ženám pomoci umělá inteligence

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Investorka Olga Chabr Grillová s chytrým prstýnkem, který má pomoci ženám podstupujícím umělé oplodnění.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatelka Olga Chabr Grillová v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje projekt, který má pomoci ženám v procesu umělého oplodnění. Systém zkouší zejména v Anglii, data pro doktory mají sbírat i populární sportovní chytré hodinky.

Článek

Zhruba každý šestý pár má problém s neplodností. Jde nejen o společensky a zdravotně čím dál závažnější téma, ale také o podnikatelskou příležitost. Své o tom ví i začínající start-upistka a podnikatelka Olga Chabr Grillová.

Loni v říjnu spoluzaložila firmu Leeaf, která vyvíjí systém na sdílení zkušeností a know-how v oblasti reprodukční medicíny. Cílem je, aby doktoři při léčbě měli maximum informací a dat. Za tímto účelem její projekt začal spolupracovat i se společností Garmin, která vyrábí chytré sportovní hodinky. Ty mají lékařům pomoci se sběrem informací.

Projekt Leeaf už spolykal několik desítek milionů korun. Olga Chabr Grillová pro rozvoj firmy získala podporu své rodiny Tykačových, do projektu investovala peníze její matka Ivana Tykač, manželka jednoho z nejbohatších Čechů Pavla Tykače.

„Téma neplodnosti je bohužel fenomén, který je všude kolem nás. Pro ženu je to velice bolestivá zkušenost. Proto se snažíme celou proceduru zefektivnit a zrychlit, aby pacientky nemusely takovým procesem opakovaně procházet,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy vlivná investorka, jejímž manželem je pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Léčba na míru

Co vás přimělo zajímat se o problematiku umělého oplodnění?

Přibližně před rokem a půl jsem se potkala s kolegou Janem Chomou ze společnosti IBM, se kterým jsme našli společnou řeč a dnes firmu společně spoluvlastníme a také řídíme. K nastartování projektu potřebujete vlastní zážitek. V našem týmu to byla právě zkušenost s umělým oplodněním (zkráceně IVF - in vitro fertilisation, pozn. red.). Ta má zkušenost byla taková, že když mi bylo pětadvacet, lékař mě vyděsil s informací, že je zde možnost, že nebudu moci mít děti. Dnes mám takřka dvouletého syna a černý scénář se naštěstí nenaplnil. Vím ale, jak je taková zkušenost pro ženu bolestná.

Jaké byly počátky projektu Leeaf?

Celá věc začala dílčím projektem pro jednu kliniku, který vyhodnocoval fotografie embryí. Zkoušelo se, zda by umělá inteligence (zkráceně AI jako Artificial Intelligence, pozn. red.) dokázala efektivněji vyhodnocovat získané informace. Šlo nám o to, aby lékaři na klinice měli pro své postupy k dispozici co nejpřesnější data pro zlepšení selekce embryí. Cílem je najít pro ženu ideální a personalizované řešení a do budoucna odhalovat faktory, které mohou být příčinou, proč se některým pacientkám otěhotnět nedaří.

Z historie víme, že děti jsou počaty a rodí se v časech kalamit, přírodních nebo lidských. V časech nekalamitních hraje napětí a stres významnou roli. Kdybych to řekla zjednodušeně, tak lifestylové faktory jsou opravdu hodně důležité, stejně tak psychická stránka. To byl i můj případ. S manželem máme zdravého syna, hodně mi pomohl manžel zbavit se nadměrného stresu.
Olga Chabr Grillová

K čemu jste dospěli?

K tomu, že AI opravdu dokáže lékařům pomoci při vyhodnocování toho, jakou léčbu a proceduru u pacientek zvolit, aby se docílil optimální počet zralých vajíček, embryí a samozřejmě narození zdravého dítěte. Existuje zhruba 167 bilionů kombinací, kterými by se lékař potřeboval v ideálním případě zabývat, což je naprosto nemožné. Nejde jen o vajíčka, ta jsou výsledným efektem hormonální situace, kterou, kromě věku, ovlivňuje celkový výsledek, ale také o hormonální profil a další faktory.

Náš projekt umí vyprodukovat pomocí algoritmů návrh, který by doktorům mohl sloužit jako odrazový můstek pro jejich finální rozhodnutí. Něco podobného již existuje pro pacienty s rakovinou. Naším cílem není nahradit lékaře, ale dát jim zpracovaný výstup z informací pacientky a tím je podpořit a dát jim více času k tomu, aby se mohli intenzivněji věnovat samotné pacientce.

Jak si to v praxi představit?

Umělé oplodnění často bývá závodem s časem. Každy cyklus navíc zabere mnoho času, což bývá zejména u žen vyššího věku procesem omezených možností. Naším cílem je dodat lékařům informace a zkušenosti na základě historických, anonymizovaných dat všech pacientek v naší databázi. V čase bychom chtěli i díky výsledkům výzkumu nad daty, které budou dostupné pro univerzity a týmy lékařů, zpřesnit best practice (nejlepší, osvědčená praxe) s ohledem na typy nemocí, typy a délky stimulace a průvodní léčby. Tímto již během prvního cyklu umožníme pacientce vytvořit léčbu na míru.

Stres je zabiják

Kde získáváte data a informace?

Spolupracujeme s konkrétními klinikami i lékaři a ověřujeme si informace s experty v oblasti IVF. Vyhodnocujeme historické cykly a chceme se naučit vytvářet profily pacientek a pro ně vhodné léčebné postupy a identifikovat důvody, proč ženy nemohou otěhotnět. Každá žena je jedinečná a chtěli bychom dokázat rozklíčovat situace, proč některé pokusy vedou k otěhotnění a jiné ne.

Jakým způsobem chcete data zpracovat a vyhodnocovat? V čem má být přínos vámi vyvíjeného systému?

Umělá inteligence umí data vyhodnotit rychleji a přesněji než člověk. Zvolený postup by měl co nejvíce odpovídat individuálním parametrům pacientek. V tuto chvíli digitalizujeme proces stimulačního protokolu mezi pacientkou a klinikou, chceme kliniky sjednotit ve sbírání dat a sdílet know-how lékařů. Každý lékař je kniha sama o sobě, každý má své odzkoušené postupy. Když budeme své znalosti a zkušenosti sdílet, můžeme o to efektivněji pomoci ženám, kterým se umělé oplodnění nedaří.

Jak velkou roli při problémech s otěhotněním hraje stres a psychické vypětí?

Žádnou a obrovskou zároveň. Z historie víme, že děti jsou počaty a rodí se v časech kalamit, přírodních nebo lidských. V časech nekalamitních hraje napětí a stres významnou roli. Kdybych to řekla zjednodušeně, tak lifestylové faktory jsou opravdu hodně důležité, stejně tak psychická stránka. To byl i můj případ. S manželem máme zdravého syna, hodně mi pomohl manžel zbavit se nadměrného stresu.

Stres lze měřit?

Na toto se chceme právě zaměřit. Dohodli jsme se na spolupráci se společnostmi Garmin a finskou Oura Health, která vyrábí chytré prstýnky. Ten umí změřit tělesnou teplotu či okysličení krve, v USA je to velký hit. Díky těmto zařízením chceme doktorům poskytnout další vrstvu informací.

Jak to bude probíhat?

Díky tomu, že pacientka bude nosit chytré hodinky nebo prstýnek, bude mít lékař k dispozici paletu dalších ukazatelů o jejím zdravotním stavu a kondici. Naše aplikace propojí tato primární data skrze algoritmy s portálem, který budou mít k dispozici lékaři. Ti budou moci díky Garminu vyhodnotit, zda se žena nachází ve větším stresovém vypětí. Díky tomu jí bude pak moci lékař poradit, co změnit ve svém chování a životosprávě, aby se hodnoty srovnaly. Kdybych to měla říct jednoduše, lékaři díky tomuto systému a naší aplikaci získají jakési detailnější okno, ze kterého lépe vyhodnotí zdravotní a emocionální stav pacientky, a tak budou moci ve stanovení procedury a celkové léčby postupovat ještě efektivněji.

S jakými klinikami spolupracujete?

Dohodli jsme se na spolupráci se sítí klinik, která má po Evropě 11 poboček. Data jsou anonymizovaná, ale nám to umožňuje testovat na získaných datech hypotézy. Pro dávkování hormonů je například důležité znát váhu a výšku žen, pro typ hormonů je potřebné znát hormonální profil pacientky a její ovariální rezervu. Zatím jsme ve fázi testování algoritmů, které jsme vytvořili.

Jak se společnosti typu Garmin stavěly k vašemu projektu?

Musím říct, že spolupráce se jim zamlouvala od samého počátku. Garmin je stále značkou orientovanou spíše na produkty pro muže, i když je pravda, že čím dál víc modelů hodinek už je i pro ženy. Každopádně náš projekt je zaujal a všichni si společně uvědomujeme, že téma neplodnosti je bohužel fenomén, který je všude kolem nás. Pro ženu je to velice bolestivá zkušenost – a to emocionálně i fyzicky. Čím víc neúspěšných pokusů, tím bolestivější a náročnější to pro ženy je.

Proto se snažíme celou proceduru zefektivnit, zrychlit, aby pacientky nemusely takovým procesem procházet opakovaně. V průměru vychází úspěšnost až na třetí pokus, ale jsou páry, které podstoupí desítky cyklů.

Jakou roli ve vašem rozhodování při budování start-upu hraje vedle společenské roviny ta obchodní?

Je to pole neorané. Vůbec celá medicína orientovaná na ženy má obrovský prostor. Ale také jsem žena, matka, která má své zkušenosti a která se dokáže do spoustu situací vcítit. Přála bych si, abychom vytvořili a po sobě zanechali projekt, o kterém se v budoucnu bude říkat, že efektivně pomáhá k plození dětí. Není to malý cíl.

Mám kolem sebe spoustu známých a kamarádek, které jsou nešťastné z toho, že nemohou otěhotnět. Nevědí, kde začít hledat pomocnou ruku, která je provede potřebným procesem, kdy mají tento problém začít řešit, aby nebylo pozdě, a kdy už to problémem začíná být. Myslím, že zde chybí i informovanost a edukace u mladých žen. Doufám, že naše aplikace toto pomůže změnit.

Dá se říci, jak častý je to jev?

Statisticky to dnes řeší každý šestý pár, ale tato čísla mohou narůstat, protože tu stále zatím máme neprůkazná data z Afriky. Myslím, že neplodnost je už teď velkým civilizačním problémem, a mám obavu, že se situace bude v příštích letech nadále zhoršovat.

Díky tomu, že pacientka bude nosit chytré hodinky nebo prstýnek, bude mít lékař k dispozici paletu dalších ukazatelů o jejím zdravotním stavu a kondici. Naše aplikace propojí tato primární data skrze algoritmy s portálem, který budou mít k dispozici lékaři. Ti budou moci díky hodinkám vyhodnotit, zda se žena nachází ve větším stresovém vypětí. Díky tomu jí bude pak moci lékař poradit, co změnit ve svém chování a životosprávě, aby se hodnoty srovnaly.
Olga Chabr Grillová

Je to problém západního světa, nebo to jde napříč světadíly?

Je to globální problém.

Ví se, co je hlavní příčinou?

Je to hlavně životním stylem mladých lidí, kteří odkládají založení rodiny na pozdější dobu. Třeba u mužů ze spermiologických dat vyplývá, že dnešní třicátníci jsou na tom hůře. Stres je významným faktorem.

Vyvinete i aplikaci pro muže?

Ano, to by mělo následovat v příštím roce. Připravujeme systém i pro dárkyně vajíček. Svět se v tomto odvětví výrazně vyvíjí, třeba ve Španělsku, ale také u nás v Čechách existují kliniky, kam v podstatě vyrazíte na dovolenou a zpět se vracíte těhotná. Stále však jde o téma, které je společensky tabu.

Systém jako Spotify

Pracujete v podstatě s nejcitlivějšími informacemi. Jak velké je riziko, že se takový byznys bude zneužívat?

Jako u každého jiného byznysu jde o zneužitelnou věc, ale v naší aplikaci dodržujeme opravdu přísná nastavení, aby data byla maximálně chráněná, je to opravdu naší prioritou. Jen některé legislativy jsou v této branži otevřenější. Třeba země Beneluxu jsou ve věci umělého oplodnění otevřené a moderní, rovněž Anglie. V Londýně máme také kancelář a spolupráce s tamními doktory je pro nás velmi důležitá.

Nedávno jste se účastnili světového start-upového summitu v Lisabonu. Získali jste nové investory?

Byla to skvělá zkušenost. Abychom se tam mohli dostat, museli jsme projít výběrovým kolečkem. Otestovali jsme si naši myšlenku u potenciálních investorů. Pomohlo nám to, uvědomit si, co jsou pro nás priority do příštích let. Cenné jsou pro nás kontakty v inovační sekci Evropské komise. Potvrdili jsme si, že jde o velké téma budoucnosti. S potenciálními investory nadále probíhají jednání.

Kolik plus minus stojí vyvinout takovou aplikaci a portál?

Jsou to desítky milionů korun. Aplikaci máme zatím jen v angličtině, soustředíme se nyní na anglický trh. Dále chceme proniknout do USA a v Evropě bude pro nás důležité Španělsko, Itálie a Německo.

Kolik bude stát aplikace pro pacienty?

Máme stejný model jako Spotify. Měsíčně to vyjde na 19 liber, tedy zhruba 570 korun. Kliniky budou platit za licenci na software, který jim dodáme.

Jak složité je pro vás jako začínající start-upistku prosadit se na trhu IT? Je to dravé prostředí?

Jako dravé a možná až trochu drsné prostředí vnímám spíše to mezi lékaři. Tam se s tím setkávám denně. Co se však týká investorů, reagují velice pozitivně. Myšlenka „chtít a moci mít miminko“ je oslovuje.

Vašimi rodiči jsou manželé Tykačovi, manželem pražský radní Jan Chabr. Jak se rodina staví k vaší aktivitě? Investovali do vašeho projektu?

Moje mamka do toho investovala se mnou, protože této myšlence fandí. Projekt Leeaf zapadá i do charitativní sféry naší rodiny, jako jsou například Obědy pro děti obecně prospěšné společnosti Women for women. Mým cílem je přispět k tomu, že se časem stane umělé oplodnění cenově dostupnější, protože dnes jsou jednotlivé cykly velice drahé. Když jste se mě ptal, jaké je to prosadit se na trhu IT, kterému dominují muži, tak v tomto ohledu je pro mě velice důležitá podpora mého muže a jeho aktivní pomoc při výchově a péči o našeho malého syna. Nejsem na to prostě sama, oba jsme rodiči.

Budete usilovat o spolupráci se zdravotními pojišťovnami?

Teď je to ve většině evropských zemí hrazeno částečně pojišťovnami do věku 40 let pacientky, nad 40 let je to plně hrazené pacientkami. Doufám však, že až budeme mít k dispozici případové studie, se zdravotními pojišťovnami najdeme dohodu – jak v České republice, tak i v jiných zemích.

Reklama

Související témata:
Olga Chabr Grillová

Doporučované