Hlavní obsah

Na Novojičínsku zjistili veterináři další ohnisko ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 12 ohnisek ptačí chřipky. Ilustrační snímek.

Reklama

V malochovu drůbeže na Novojičínsku zjistili veterináři další ohnisko ptačí chřipky. Je již dvanácté od začátku letošního roku.

Článek

Chovatel v obci Trnávka na Novojičínsku ve čtvrtek nahlásil úhyn osmi z 20 chovaných slepic, nákazu ptačí chřipkou následně potvrdily výsledky vyšetření odebraných vzorků. Zbývající drůbež v chovu bude utracena. Informaci ČTK dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 12 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech.

„Krajská veterinární správa také v případě tohoto ohniska využije možnost nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele,“ uvedl Vorlíček.

Jednou z podmínek pro využití této výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. „SVS přesto znovu apeluje na chovatele drůbeže, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti,“ uvedl mluvčí.

Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 12 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech. Jeden z nich už byl i v Moravskoslezském kraji - nákaza se potvrdila u chovatele v Ostravě - Staré Bělé. Další případy byly například na jižní Moravě, ve Zlínském kraji nebo na Vysočině. Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících.

Reklama

Doporučované