Hlavní obsah

V Praze stoupla hladina Botiče, povodně hrozí i na Plzeňsku a Rokycansku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter/@HasiciPraha

Na nádraží v Praze ve Vršovicích byl zaplaven podchod.

Reklama

aktualizováno •

Meteorologové prodloužili výstrahu před bouřemi pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Platí do noci na neděli. Na východě země mohou být bouřky velmi silné s přívalovým deštěm a kroupami. Vydatně pršet tam má až do pondělí.

Článek

Na Plzeňsku, Rokycansku, v Praze a jejím okolí a také v části Královéhradeckého kraje hrozí povodně. Výstraha v Plzeňském kraji je s extrémním stupněm nebezpečí. Zároveň už nikde v ČR neplatí varování před požáry, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V hlavním městě zasahovali hasiči kvůli vytrvalému dešti na několika místech. Voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. „Čerpáme vodu v oblasti Vršovic a Nuslí, třeba z podchodu v ulici Ukrajinská nebo z garáží v ulici Sámova,“ uvedli hasiči dnes před 15:00.

Potok Botič, v němž je obvykle do půl metru vody, je na druhém povodňovém stupni a nadále stoupá. „Hladina má 189 centimetrů,“ uvedli hasiči na twitteru.

+9

Takzvaná povodňová pohotovost ČHMÚ platí v Praze a Černošicích od 15:10 do půlnoci. Podle meteorologů se nebezpečí netýká jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole. Lidé by mimo jiné měli omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pád stromů.

V Praze také do 19:00 platí výstraha před extrémními srážkami. Na stanici Praha-Libuš spadlo za posledních pět hodin přes 50 milimetrů srážek.

Rozvodněné řeky na Plzeňsku

Výstraha před povodněmi platí na Plzeňsku a Rokycansku do nedělního rána. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku platí už třetí - tedy nejvyšší - stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je druhý.

Takto voda z polí zaplavila obec Mirošov na Rokycansku:

Meteorologové navíc v oblasti očekávají další srážky. Na dolním úseku bude hladina kvůli dotoku stoupat dále.

Foto: ČHMÚ

Mapa ukazuje oblasti, kde hrozí povodně.

Voda může podle nich zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Lidé by se neměli koupat nebo jezdit lodí v korytě toku a bezprostředním okolí. Měli by také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

V Plzeňském kraji prší od pátku, srážkové úhrny tam patřily mezi nejvyšší v Česku. Do dnešního rána spadlo na některých místech za posledních 24 hodin 20 až 50 milimetrů vody.

Reklama

Doporučované