Hlavní obsah
Online

Online: Hasičům se podařilo zmenšit plochu požáru o pětinu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Spáleniště na okolních kopcích. Hasiči už osmým dnem bojují s obřím požárem v Českém Švýcarsku. Přilétají jim na pomoc další posily.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co se v Hřensku a okolí dělo včera, si přečtěte zde.

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do pátku zasáhl přes 1000 hektarů, bojuje aktuálně 900 hasičů z celé země.
  • Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Oheň se nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů.
  • Na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa, a pět letadel.
  • Na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které už více než týden trápí rozsáhlý lesní požár, vybrali lidé zatím přes 6,5 milionu korun.
  • Hasiči zmenšili plochu zásahu

    Hasičům se dnes podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu na asi 2 860 hektarů. Spálená plocha činí 1 060 hektarů. Na briefingu to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasičům se tak díky velkému nasazení daří s plameny bojovat. Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl v České televizi, že o víkendu bojovalo s požárem v národním parku 780 hasičů. S masivním nasazením se počítá i v příštích dnech.

  • Němci poslali na pomoc deset vrtulníků

    S hašením požáru v národním parku České Švýcarsko pomáhalo dnes odpoledne pěti letadlům a šesti vrtulníkům zajištěným českou stranou deset vrtulníků z Německa. „Němci nabídli pomoc,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová, zda budou pomáhat i v dalších dnech, není zatím podle ní jasné. Do hašení dnes hasiči nasadili veškerou leteckou techniku, kterou mají k dispozici. V sobotu zasahovalo sedm vrtulníků, polský Black Hawk ale musel odletět na plánovaný servis.

  • Podívejte se, jak letadla Air Tractor nabírají vodu z Milady

  • Jak vypadá Národní operační a informační středisko

  • Hasiči prolévají vodou skály v Hřensku

    Odpoledne začali znovu hasiči prolévat vodou skály přímo v Hřensku, kde se na několika místech objevil kouř. K hašení využili nejen vrtulníky s bambi vaky, které nabírají vodu přímo z Labe, využili také znovu žebřík s plošinou a požár na skalách hasili z hlavní silnice. Další hasiči postupují z opačné strany. „Došlo k přeskupení, jinak se ten žebřík pohyboval podél řeky na druhé straně,“ vysvětlila mluvčí hasičů. Objevující se dým je podle ní známkou, že se oheň stále nepodařilo zcela uhasit.

  • Na České Švýcarsko vybrali lidé už 6,5 milionu

    Na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které už více než týden trápí rozsáhlý lesní požár, vybrali lidé zatím přes 6,5 milionu korun. Většina z toho se sešla přes platformu Donio, kam dárci poslali 6,45 milionu. Sbírku vyhlásila také Diecézní charita Litoměřice, dosud vybrala zhruba 150 000 korun. ČTK to dnes řekla její mluvčí Eva Hadašová.

    Platforma Donio vyhlásila sbírku společně se senátorem a předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyňkem Linhartem (za STAN) v úterý. Lidé mohou přispívat přes webové stránky platformy. Je na nich vidět i aktuální stav sbírky a počet dárců. K nedělním 14:00 se na 6,45 milionu korun složilo 8072 lidí. Peníze ale stále přibývají.

    Diecézní charita Litoměřice vyhlásila sbírku o den později, tedy ve středu. Přispívat je možné přímo na transparentní účet 310465356/0300 nebo přes www.darujme.cz. Na účtu bylo k dnešnímu dni přes 57 000 korun, přes darujme.cz poslali lidé téměř 95 000 korun. Možné je přispívat také pomocí dárcovských SMS, Hadašová ale dnes neměla informaci, kolik se touto formou podařilo vybrat.

  • Do Mezné se zatím lidé nemůžou vrátit. Bojí se, co na místě najdou

    Zatímco Vysoká Lípa se už pro lidi otevřela, Mezná nadále zůstává zavřená. Místní lidé se obávají návratu. Řada z nich přišla o domy. Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda vyzpovídal chalupáře Pavla Kozderu.

  • Na pomoc přiletělo dalších pět vrtulníků

    Do požárního zásahu v Českém Švýcarsku se zapojilo dalších pět vrtulníků z Německa.

  • Hasiči stále čekají na déšť

    Českému Švýcarsku, kde hasiči bojují týden s rozsáhlým požárem v národním parku, se vydatné srážky stále vyhýbají. Výjimkou byla zhruba půlhodina v sobotu odpoledne. Ani to příliš nepomohlo. Podle hasičů zůstává půda v nižších vrstvách stále velmi suchá. Dnes by tam nemělo pršet vůbec. V oblasti i proto dál platí výstraha před nebezpečím požárů. V ostatních krajích Česka ji meteorologové v sobotu odvolali.

  • S mobilním signálem v Českém Švýcarsku pomáhá hasičům mobilní vysílač

    Hasiči se při zásahu v Českém Švýcarsku místy potýkají se špatným mobilním signálem. Situaci má zlepšit mobilní vysílač, který do Hřenska přivezla společnost Vodafone. Mluvčí hasičů Lukáš Marvan uvedl, že problém se signálem byl například u Vysokého dolu.

    „Jedná se o oblast Vysokého dolu. Řešíme vysílačkami. Signál byl posílen.“

    Signál je v lesích národního parku skutečně velmi slabý, místy není žádný. Dovolat se nelze například z naučné stezky Česká silnice, signál zde dle zjištění zpravodaje neměl Vodafone ani O2. Na řadě míst je signál velmi slabý, pro hovor dostačující, nelze zde ale využívat mobilní data k prohlížení internetu.

  • Hasičům v Českém Švýcarsku se daří zmenšovat plochu zasaženou požárem

    Hasičům v Národním parku České Švýcarsko se daří naplňovat strategii boje s požárem a zmenšují zasaženou plochu, řekla mluvčí Martina Götzová. Není přesně jasné, jak je teď plocha požáru velká, hasiči chtějí údaje upřesnit v podvečerních hodinách, aktualizují mapové podklady.

    Při zásahu se dnes zranili dva hasiči, celkem jich záchranáři ošetřili už 41. Dnešní zranění hasičů jsou pouze lehká.

    Les v národním parku začal hořet před týdnem v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

  • Složitý zásah v kopcích nekončí

    Hasiči se stále přibližují do centra Národního parku České Švýcarsko. Postup je pomalý, složitý terén jim komplikuje náročnou práci.

  • Hašení požárů v Saském Švýcarsku komplikují zvyšující se teploty

    Situace kolem lesních požárů v Saském Švýcarsku zůstává napjatá. Vzhledem ke stoupajícím teplotám existují obavy, že se ohně na některých místech obnoví. Podle agentury DPA to dnes ráno řekl mluvčí německého okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří Thomas Kunz.

    „Ačkoli v noci nepropukl žádný velký požár, předpokládá se, že v průběhu dneška budou požáry aktivnější,“ prohlásil Kunz. Podle něj ohně nyní prostoupily horní vrstvou půdy do hloubky asi půl metru a šíří se tam. Hasiči se proto snaží vytvořit na lesních cestách zábrany, aby zamezili požárům v dalším postupu.

  • Policii dochází trpělivost

    Neukázněné lidi, kteří se snaží dostat do míst Národního parku České Švýcarsko, už policie jen tak nepustí. Poslední tři turisty, kteří se snažili dostat v sobotu k Pravčické bráně, zatím pustili s domluvou. Pokud se to bude opakovat, zřejmě přijde přísnější trest.

  • Lidé se můžou začít vracet domů

    Obyvatelé některých obcí, které ohrožoval obří požár v Národním parku České Švýcarsko, se můžou začít vracet domů.

  • Turisté se v Českém Švýcarsku snažili dostat na Pravčickou bránu

    Tři turisté se v sobotu pokusili v Českém Švýcarsku zasaženém rozsáhlým lesním požárem dostat na Pravčickou bránu. Policie dva muže a jednu ženu vykázala. Strážci národního parku v sobotu také odhalili, že si turisté v lese rozdělali oheň, řekl ředitel správy národního parku Pavel Benda. V Českém Švýcarsku hoří les dnes osmý den.

    Nepotvrzené informace o turistech na Pravčické bráně měl i Benda. „Zprostředkovaně mám informaci, že na Pravčické bráně byla skupinka turistů. Přístup je z české strany obšancovaný, možná se tam dostali z Německa, ale nemohu to potvrdit,“ řekl Benda.

    Strážci podle něj v lese nalezli také místo, kde si lidé rozdělávali oheň, ačkoliv nedaleko zuří lesní požár a rozdělávaní ohňů je zakázáno. „Mám zprávu od strážců, nevím teď, zda je přímo našli na místě, nebo nalezli už jen ohniště,“ řekl Benda.

Reklama

Hlavní zprávy