Hlavní obsah

Místo po požáru: Něco mezi odvrácenou stranou Měsíce a kráterem na Venuši

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Spálené okolní stráně v Národním parku České Švýcarsko.

Reklama

Obyvatelé a chalupáři z Mezné na Hřensku se stále nemohou vrátit do svých domů. Patří mezi ně i Pavel Kozdera, který se bojí, co nakonec na místě po požáru najde.

Článek

Kozderovi mají chalupu v Mezné na Hřensku a už týden vyhlížejí, kdy se budou moct do evakuované obce vrátit. Už teď vědí, že mají částečně zničenou zahradu.

Pavel Kozdera v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že návrat očekával dřív. Velmi si váží práce všech hasičů.

Jak hodnotíte situaci týden poté, co bylo nutné opustit Meznou?

Vidím extrémní nasazení hasičů, kterým za to děkuji. Soucítím se všemi spoluobyvateli z Mezné, kteří ztratili střechu nad hlavou. V komunitě, co máme, se mnozí vyjádřili, že barák postaví znovu, a slíbili jsme jim materiální i finanční pomoc. Vidím, že ta komunita v Mezné tam drží spolu a to se mi moc líbí.

Předpokládám, že se těšíte na návrat na milovanou chalupu?

Bojím se toho pohledu na spálenou krajinu, viděl jsem sice stovky fotek, ale to vás na ten šok stoprocentně nepřipraví, jako když stojíte na místě. Musíme si zvyknout, že několik let budeme mít za domem něco mezi odvrácenou stranou Měsíce a kráterem na Venuši.

Máte informace, zda je v Mezné situace už dobrá?

Měl jsme informace a viděl jsem fotografie, že před dvěma dny se objevilo další poměrně velké ložisko požáru, které muselo hasit 80 hasičů a zastavilo se to dvacet metrů od jednoho z domů na Mezné.

Je už nějaký termín, kdy byste se mohli vrátit?

Dnes má zasedat krizový štáb, doufali jsme, že se vrátíme dnes. Už tady jsou náznaky, není to oficiální, že se lhůta asi odloží o týden. Samozřejmě, že chceme co nejdříve zpět.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované