Hlavní obsah

Video: Záběry apokalypsy. Takhle vypadá měsíční krajina nad Hřenskem

Hasiči poprvé pustili novináře do národního parku.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Požár v národním parku České Švýcarsko se v noci na pátek dál nerozšířil, hasiči proto umožnili prvním novinářům, aby se podívali na způsobené škody.

Článek

Reportér Seznam Zpráv se spolu s hasiči dostal z Hřenska na Mezní Louku. Na prvních záběrech z místa je vidět rozsah katastrofy – celé dlouhé úseky vypálených holin, ze kterých jen sem tam vyčnívají torza stromů. V jiných úsecích jsou patrné ohořelé stromy ležící na zemi.

Nad místem se stále vznáší kouř z přetrvávajících ohnisek, zemi pokrývají hromady popela. Na některých záběrech je patrná linie zachované vegetace v místech, kde se hasičům podařilo šíření ohně zastavit.

Jeden za zasahujících hasičů, který na místo dorazil ze Šluknova ve středu večer, popisuje, jak náročné je doplňování vody i zásah v komplikovaném terénu. „Zásah je hodně náročný, je tam nepřístupný terén, všude listí. Mám na obou nohou puchýře, které mi museli ošetřovat,“ řekl Seznam Zprávám.

Hasičům se i dnes ráno daří držet požár v národním parku České Švýcarsko na ploše pět krát dva kilometry. Večer a v noci na dnešek natáhli vedení vody k Pravčické bráně, aby ji mohli bránit ze země. V noci se hasiči zaměřili především na obranu evakuovaných obcí, Hřenska a Janova.

Ve čtvrtek s hašením požáru pomáhaly dva italské letouny Canadair, musí se ale nečekaně vrátit kvůli požárům na Apeninském poloostrově. Podařilo se ale domluvit jiné stroje ze Švédska.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované