Hlavní obsah

„Utíkali jsme, když byl oheň 200 metrů od nás. Nevím, jestli mám ještě dům“

Rozhovor s Josefem Černým, který se musel evakuovat z Hřenska do Děčína.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vzal jsem si peníze a doklady, nevím, co je s domem. Jeden z evakuovaných Josef Černý je nyní v bytě v Děčíně a v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, jak vypadala evakuace.

Článek

Do včerejší noci Josef Černý vyčkával, zda se požár z národního parku České Švýcarsko přiblíží až k jeho domu v Hřensku. Když ale s přibývajícími hodinami bylo jasné, že se plameny blíží, uposlechl výzvu hasičů k evakuaci. Dočasné přístřeší našel v domově sociálních služeb v Děčíně.

„Evakuovali nás potom, co nám za baráky začalo hořet dvě stě metrů, přišli hasiči a oznámili nám, ať se připravíme, že musíme pryč. Proběhlo to velmi rychle, od půl jedné jsme tady,“ popisuje starší muž.

Stačil pobrat jen to nejnutnější. „Vzal jsem si jen základní věci jako doklady a peníze,“ popisuje útěk před plameny.

Foto: Jaroslav Gavenda , Seznam Zprávy

Dům sociálních služeb v Děčíně, kde jsou ubytovaní evakuovaní.

Nervózní je hlavně z toho, že neví, zda jeho domek, který stojí v bývalém celním prostoru, neshořel. „Nemám žádné informace, žiju v nejistotě. Chtěl jsme se do Hřenska dostat, je tam ale policie a nikoho nepouští,“ líčí svou situaci.

Zázemí ve čtyřpatrovém domě v Děčíně popisuje jako provizorní – hodně věcí si bude muset nakoupit, protože si s sebou nestačil téměř nic vzít, na některé věci ve spěchu zapomněl.

„Nevím, jak tady budu dlouho. Není to dobrý na nervy, je to katastrofa,“ popisuje své pocity.

V domově jsou desítky klientů. Senioři se od rána potkávají na chodbách nebo na lavičkách před budovou a hlavním tématem je samozřejmě požár v národním parku a situace evakuovaných.

„Přijeli kolem druhé ráno, bylo tady několik aut. Bylo jich tady poměrně dost, jsou tady po celém baráku. Byli to staří i mladí lidé, viděl jsem i skauty. Ujali se jich a teď pravděpodobně spí,“ popisuje senior František, který v domově žije tři roky.

Primátor Děčína Jiří Anděl (ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, jak město pomáhá s ubytováním pro evakuované.

„Máme k dispozici ubytování pro osm lidí ve čtyřech bytových jednotkách v domě s pečovatelskou službou, dalších asi 5 nebo 6 bytových jednotek je zatím volných. Lidé jsou ubytovaní i na jiných místech. Původně byly ubytovací kapacity rezervovány pro uprchlíky z Ukrajiny, ale teď se něco uvolnilo, tak to postupně naplňujeme,“ uvedl primátor Děčína.

Zázemí Děčín zařizuje i pro hasiče. „Měli jsme tady zástupce profesionálních hasičů, kterému jsme nabídli zázemí pro zasahující hasiče, protože těch jsou tam teď stovky. Zatím jsme nedostali odezvu, řeší to.“

+11

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované