Hlavní obsah

Požářiště je obrovské, krajina už nebude jako dřív, říká primátor Děčína

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hasiči se snaží dostat požár pod kontrolu.

Reklama

Podle posledních zpráv se podařilo ten požár dostat konečně pod kontrolu, říká primátor Děčína v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

České Švýcarsko od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa. Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice.

Zasaženo bylo několik obydlí v obci Mezná, jejich majitelům bude nutné pomoci. „Škody budou rozsáhlé. Požářiště je obrovské, takže tam budou stovky metrů čtverečních odlesněného území,“ odhaduje po ranním jednání krizového štábu primátor Děčína Jiří Anděl (ANO).

Jaká je situace v tuto chvíli?

Podle posledních zpráv se podařilo ten požár dostat konečně pod kontrolu, že se nekontrolovaně nešíří. Ale ta situace se může dramaticky změnit ve chvíli, kdy třeba foukne vítr neočekávaným směrem a ten požár najednou přeskakuje mnoho desítek metrů. I přes vodní toky, není to legrace.

Setkal jste se tu někdy s takto rozsáhlým požárem?

Nikdy. Osobně to vnímám jako další ránu osudu tomu, co tady máme nejkrásnější, a to je právě ta příroda. Pokud nejsou povodně, které nám to tady zboří všecko, pokud nám to tady nesežere kůrovec, tak jako dovršení nám to tu ještě stráví oheň. Je mi hluboce líto lidí, kteří přijdou o přístřeší i krásné krajiny, která už nikdy nebude taková jako doteď.

Jak odhadujete rozsah škod?

Budou rozsáhlé. Požářiště je obrovské, takže tam budou stovky metrů čtverečních odlesněného území. Bohužel to zasáhlo i soutěsky, naše největší klenoty. Jediné pozitivní na celé situaci je to, že zatím nikdo není nějak závažněji zraněn a nikdo nezemřel.

Ráno jste měli krizový štáb. Na čem jste se dohodli?

Mluvili jsme o tom, že jsme připravení na případné požadavky, abychom udělali zázemí těm, kteří jsou evakuováni. Připravujeme další nouzové ubytování.

Kolik lidí jste ubytovali a kde?

Řada lidí je ubytovaných v tělocvičně Základní školy Bynov. Dále máme k dispozici ubytování pro osm lidí ve čtyřech bytových jednotkách v domě s pečovatelskou službou, dalších asi 5 nebo 6 bytových jednotek je zatím volných. Lidé jsou ubytovaní i na jiných místech. Původně byly ubytovací kapacity rezervovány pro uprchlíky z Ukrajiny, ale teď se něco uvolnilo, tak to postupně naplňujeme.

Co ubytování hasičů?

Měli jsme tady zástupce profesionálních hasičů, kterému jsme nabídli zázemí pro zasahující hasiče, protože těch jsou tam teď stovky. Zatím jsme nedostali odezvu, řeší to.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované