Hlavní obsah

„Bude tu spáleniště“. Majitel penzionu líčí chvíle, kdy se utíkalo z Mezné

Požár v národním parku České Švýcarsko se rozšířil i do obydlených částí.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

 

Reklama

Osadu Meznou v národním parku České Švýcarsko také zasáhl oheň. Majitel jednoho z penzionů pro Seznam Zprávy popsal náhlou evakuaci.

Článek

Už 22 let ubytovává Roman Pluháček hosty na Mezné. Turisté do malebné osady, která je součástí Hřenska, často vystoupají po výletu ze soutěsek.

„Obávám se, že z některých částí bude spáleniště,“ říká pro Seznam Zprávy majitel resortu Mezná. Penzion sestává ze tří samostatných budov a 26 pokojů.

Jaká je teď situace na Mezné?

Museli jsme být včera evakuováni, takže se snažím získat informace ze zpráv. Něco jsme viděli na sociálních sítích. Jsme z toho velmi překvapení, přiškrcení. Máme tam tři penziony a restauraci. Jsme tam 22 let. Snad oheň hasiči dostanou pod kontrolu. Několik domů to bohužel odneslo.

Můžete popsat včerejší evakuaci?

Situace se měnila z minuty na minutu. Nejdřív jsme dostali rychlou informaci, že se musíme evakuovat, pak najednou přišla další, že se máme jen připravit. Nakonec tedy přišel velitel hasičů, že skutečně musíme Meznou opustit.

Jak tam máme tři budovy penzionu, museli jsme obcházet všechny hosty, některé obvolat, protože byli na výletě. Na Mezní Louce kousek od nás byli od rána policisté. Zpočátku pouštěli jen auta rezidentů a ubytovaných, pak už ani to ne, aby ta evakuace nebyla tak složitá.

Některé chalupáře jsem obíhal nebo objížděl autem. Někteří byli překvapení, vůbec o tom nevěděli. Hasiči fáborovali domy, které už jsou opuštěné. Všichni jsme kolem šesté odjeli svými auty. Přiznám se, že jsem se na hodinky vůbec nedíval. Naštěstí jsme měli kam odjet. Bydlíme dvanáct kilometrů od Mezné, takže jsme od včerejška doma.

+18

Víte, jak to vypadá s vaším penzionem?

Zatím mám informaci, že budovy nejsou ohrožené. Jeden objekt, který je přímo u našeho penzionu Na Vyhlídce, jsem viděl na naší kameře. Je shořelý. Pak vím, že shořel jeden objekt našich kamarádů nad zastávkou. Ten byl celý v plamenech, hasiči to dávali na sociální sítě. Slyšel jsme o deseti domech, které to odnesly.

Co se člověku teď honí v hlavě?

Je to velmi těžká situace. Přišla znenadání, jako když přišly povodně. Za 22 let jsem v Českém Švýcarsku zažil několik povodní, padající skály, covid, kůrovce a teď požáry. Je to neveselé.

+23

Tuším, že teď řešíte samé telefonáty s dotazy hostů. Co jim říkáte?

Zatím je informujeme, ať vydrží alespoň pár dní. Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet dál. Jak jen to bude možné, pokusíme se provoz obnovit. Jsme uprostřed sezóny a museli jsme odjet. Budeme muset počkat na rozhodnutí záchranného systému. Nevíme přesně, jak to teď na Mezné vypadá.

Obávám se, že to bude místy i spáleniště. Snad tohle neštěstí lidi neodradí a nebudou pobyty rušit, i když to možná nebude hezký pohled. Budeme se lidem snažit vyhovět. Některé lidi jsme museli v uvozovkách s hasiči vyhnat. Budeme se snažit s hosty vyrovnat, vykompenzovat a zkusit se pobavit s pojišťovnou o náhradě škod.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované